Reportage: Natural Black Hair Event

Gezicht door Vrouwen redactie

Als je hart sneller gaat kloppen van krullenbollen en afro’s, had je hier bij moeten zijn: het Natural Black Hair Event. Afgelopen vrijdag (21 maart) om 19.00 uur vond dit evenement plaats in Pakhuis de Zwijger te Amsterdam, georganiseerd door Claudia Creebsburg (eigenaresse van de webshop Natural Black Hair). Speciaal voor alle curly heads werd hier de Luv & Learn Your Hair-workshop gegeven door Amerikaanse vlogster Taren Guy.

We hebben allemaal wel eens issues met ons haar. Maar voor vrouwen met krullend of kroeshaar is dit misschien wel meer dan gemiddeld. Vaak is de beslissing om met ‘natural hair’ door het leven te gaan niet altijd makkelijk. Veel vrouwen weten niet wat ze met hun haar aan moeten. Taren Guy, Amerikaanse vlogster, weet hier alles van en helpt vrouwen door middel van haar YouTube filmpjes en workshops. Zelf heb ik geen kroeshaar (en een andere background), maar wel degelijk krullen dus ken ik enigszins de struggles.

Nog geen 7 uur en al een lange rij!

Samen met een vriendin van mij (ook een curly head) nam ik plaats in de zaal. Bij binnenkomst klonk er funky muziek uit de speakers, met een vrouwelijke DJ achter de draaitafel (inclusief afro).

Ondertussen wordt het steeds drukker. Het programma begint om een uurtje of 20.00. En daar is ze dan! Taren Guy komt het podium op lopen (met baby bump! Ahw).

Een vlotte Amerikaanse dame met een prachtige bos haar. Ze vertelt eerst over zichzelf en de weg die ze heeft afgelegd voor ze helemaal comfortabel was met haar natuurlijke bos krullen. Taren komt uit Brooklyn en werd opgevoed door haar Zweedse oma. Zij wist zich geen raad met het haar van Taren, daardoor werd het voor Taren zelf dus ook een issue. Maar no longer. Na haar introductie, roept ze een paar vrouwen naar voren die af en toe moeite hebben met de verzorging van hun haar of toch niet helemaal tevreden zijn. Hoe kunnen ze dit nou oplossen? Kort erna krijgen ze persoonlijk tips van haarstyliste Samantha Golding uit Engeland.

Links op de stoelen zitten de twee dames uit het publiek. Ernaast staat haarstyliste Samantha Golding en daarnaast Taren. Live op het podium worden modellen gestyled door Samantha. Zo geeft ze een demonstratie over het gebruik van extensions met je natuurlijke haar.

Ook geeft ze allerlei tips. Onder andere: je haar bestaat vaak uit meerde structuren. De meeste vrouwen stoppen een product in al het haar, maar dit is niet altijd goed. Soms moet je producten maar op delen van je haar gebruiken. Wauw, zo heb ik het nog nooit bekeken. Een aantal producten kun je overigens ook ter plekke kopen. Er staan allerlei tafels met spullen voor de verkoop, in een ruimte vlakbij de zaal. Maar de number one lesson van de avond is toch wel: wees blij met wat je hebt en STOP met het vergelijken. De een heeft dit en de ander heeft dat. Zo is het en niet anders. Ga op zoek naar jouw natuurlijke haarstructuur (of structuren) en accepteer het. Zorg er met liefde voor!

Naast de demonstraties, vindt er ook een live panel plaats. Vier vrouwen, met ieder een eigen stijl ‘natural hair’, beantwoorden vragen uit het publiek en praten met Taren over allerlei situaties met leuke en minder leuke anekdotes.

Live panel op het podium.

Na het panel, komt er een meisje het podium oplopen. Het eerste wat ik tegen mijn vriendin zeg is: “Jeetje, wat heeft zij een mooie bos krullen. Leuke kleur ook!” Nog geen minuut later horen we door de microfoon: “This girl is going for the Big Chop!" WAT?! NEE! Maar ja wel hoor! En wat blijkt? Het staat haar SUPER.

Arnetia de Keyzer, met de haren in haar handen. Haha! – foto via Instagram van Arnetia

Arnetia samen met Taren. Met veel of weinig haar, allebei mooi! – foto via Instagram van Taren Guy

Het is inmiddels bijna 23.00 uur, over ongeveer een uur is het evenement afgelopen. We besluiten om toch maar te gaan, aangezien ik nog anderhalf uur naar huis moet reizen. We konden het resultaat van Arnetia’s haar helaas niet in real life zien, maar we hebben genoten van de avond en verlaten de workshop niet met lege handen. Yes, we’ve got the goodiebag!

Shaz (rechts) en ik, even gauw op de foto. Volgende keer weer!

Was je er nou niet bij en ben je nieuwsgierig geworden? Check meer foto’s op de Natural Black Hair Facebook-pagina en houd in de gaten wanneer het volgende evenement plaats zal vinden!