5 Kleine apensoorten

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Er lopen zo veel verschillende en bijzondere dieren rond op deze planeet, het is bijna onvoorstelbaar. Zo zijn er ook tientallen soorten apen. De grote apen zoals de Orang-oetan en de Chimpansee kennen we bijna allemaal. Maar er zijn ook aapjes die niet veel groter zijn dan je hand, super schattig!

Dwergoeistiti
De dwergoeistiti is met 16 cm het kleinste aapje ter wereld. Het aapje komt voor in het regenwoud van Zuid-Amerika en overleeft op gom en hars wat uit de bomen komt. Een aapje weegt zo’n 100 gram en past daarom makkelijk in je hand. De baby’s van de dwergoeistiti zijn zo groot als een walnoot.

Nachtaapjes
Nachtapen zijn een kleine apensoort die alleen ’s nachts actief zijn. De aapjes kunnen maximaal 48 cm groot worden, de kleinste soort van deze aapjes is slechts 24 cm groot. De aapjes hebben een wollige vacht en grote ogen, om goed te kunnen zien in het donker.

Doodshoofdaapje
We kennen dit aapje vooral als Meneer Nillson, het aapje van Pippi Langkous. Het doodshoofdaapje heeft zijn naam te danken aan het patroon op zijn kopje. Het aapje komt voor in de regenwouden van Latijns Amerika en wordt 26 tot 36 cm lang.

Witgezichtoeistiti
Dit is een familielid van de dwergoeistiti. Deze aapjes worden zo’n 20 centimeter groot en leven in Zuidoost-Brazilie. Ook dit aapje eet gom en hars, daarbuiten eten ze ook fruit en kleine insecten. Als dit aapje zich bedreigd voelt schreeuwen ze de longen uit hun lijf.

Roodbuiktamarin
Deze mini-aapjes worden hoogstens 30 cm en wegen een halve kilogram. Ze komen vooral voor in bos- en moerasachtige gebieden in Zuid-Amerika, met name in Brazilië en Peru. Dit aapje eet rijpe vruchten, insecten en haalt nectar uit planten. Hoe klein dit aapje ook is, het is een echte jager.

Bron,bron,bron,bron,bron,bron