Woorden die zouden moeten bestaan in het NL

Vrije tijd door Vrouwen redactie

Heb je weleens naar een woord gezocht voor een bepaald iets, maar ben je er toen achter gekomen dat wij in het Nederlands simpelweg geen woord hebben voor die actie/dat gevoel/zo’n soort persoon? Wij vinden dit soort momenten altijd heel frustrerend; we willen gewoon voor elke verschijning die we kunnen bedenken een passend woord hebben! Helemaal frustrerend wordt het als blijkt dat ze in andere landen wel speciale woorden hebben voor die dingen. Daarom even een opsomming van woorden die wij ook wel handig zouden vinden in het Nederlands.

1. Shemomedjamo (Georgisch)
De actie waar wij ons extreem vaak schuldig aan maken: door blijven eten terwijl je eigenlijk al vol zit, omdat het eten zo lekker is.


2. Kummerspeck (Duits)
Een gevolg van shemomedjamo’en: overgewicht verkrijgen door emotioneel eten. De letterlijke vertaling is heel mooi ‘verdrietspek’.


3. Hikikomoro (Japans)
In Japan hebben ze er misschien nog meer last van dan bij ons: tieners of twintigers die geen sociaal leven hebben, maar het liefst de hele dag televisie kijken of videogames spelen. Het woord voor deze 'aandoening': hikikomoro.


4. Iktsuarpok (Inuits, de taal van de eskimo’s)
Dit is het woord voor constant naar buiten gaan om te kijken of je verwachte gast al gearriveerd is. Of het nou gaat om vol ongeduld op iemand zitten wachten die eigenlijk pas over een half uur komt of wachten op iemand die waarschijnlijk helemaal niet meer komt, dit woord kan jouw eenzaamheid op exact de juiste manier uitdrukken.


5. Kaelling (Deens)
Je hebt ze vast weleens gezien, in de supermarkt, op straat of in een pretpark: lelijke, ellendige vrouwen die onaardige dingen tegen hun kinderen schreeuwen. Fijn dat we er nu een woord voor hebben, maar stiekem weten we nog steeds niet waar we moeten kijken als zoiets vlakbij ons gebeurt.


6. Neidbau (Duits)
Een neidbau is een strijdwapen dat met liefde wordt gebruikt in menig langlopende burenruzie: een gebouw (met weinig of geen waarde voor de eigenaar) dat puur en alleen gebouwd wordt om de buren op een bepaalde manier lastig te vallen.


7. Pochemuchka (Russisch)
Wat hebben we hier een hekel aan. Tijdens colleges, tijdens vergaderingen, maar ook in de kroeg: mensen die teveel vragen stellen. Hou gewoon je mond, probeer niet belangrijk te doen en wees niet zo'n pochemuchka!


Bron.

Afbeeldingen: bron, bron, bron, bron, bron, bron, bron