Met deze simpele trucs bespaar je flink wat energie

Zeker in de koude wintermaanden is lekker stoken in huis heerlijk. Helaas kunnen de energierekeningen daardoor wel flink hoog oplopen, maar hoe kun je met simpele trucs toch veel energie besparen in je huisje? Want laten we eerlijk zijn, we spenderen ons geld toch veel liever aan een het uitbreiden van onze garderobe dan aan die hoge energierekening? Wij leggen het jullie haarfijn uit.

Doorluchten

Zorg dat je dag en nacht je huis goed laat doorluchten. Dat is noodzakelijk omdat je anders vocht of schadelijke stoffen ophoopt. Vocht en schadelijke stoffen zijn niet alleen gevaarlijk voor je gezondheid, maar ook voor je energierekening en dus voor je portemonnee. Een vochtig huis opwarmen kost veel meer energie. Klepraampjes of ventilatieroosters zijn een perfecte oplossing voor het doorluchten van je huis.

Houd radiatoren vrij

Zorg dat kachels of een vaste verwarming vrijstaan en niet ingebouwd zijn achter banken, kasten of gordijnen. Is dat wel het geval, dan kan de warmte niet vrijkomen en ben je voor niks aan het stoken in je huis.

Truien inslaan

Het klinkt misschien als een giga cliché, maar toch is het een van de beste opties als het aankomt op energiebesparing. Zet de verwarming een graadje lager en trek een lekkere dikke trui aan. Op deze manier bespaar je 7% op het energiegebruik en dat ga je gegarandeerd terugzien op de factuur van je energieleverancier.

Energievergelijking

Een hoge energierekening kan natuurlijk verholpen worden met simpele trucs in huis, maar misschien is dat niet het directe probleem. Je zou een energievergelijker kunnen raadplegen voor een energievergelijking. Zo kun je jouw eigen energie vergelijken met dat van andere leveranciers waardoor je de goedkoopste energieleverancier krijgt te zien voor jouw specifieke situatie.

Sluipgebruik

Handig weetje: apparaten kunnen nog zo verdomd uit lijken te staan, toch blijven ze soms energie vreten. Haal de stekker van waterkokers, magnetrons, opladers, elektrische tandenborstels en koffiezetapparaten uit het stopcontact. Er is altijd sprake van sluipgebruik dus laat je niet verraden en trek vooral die stekker eruit als je het apparaat niet gebruikt.