Seks & relaties / Relaties
Relaties

Lorena: 'Op Valentijnsdag vertelde mijn man dat hij van me wilde scheiden'

Valentijnsdag staat voor velen in het teken van de liefde: een dag dat je nét dat beetje extra doet voor je duifje. Dat geldt niet voor Lorena (40). Zij heeft iets minder zoete herinneren aan 14 februari nadat haar ex uitgerekend op Valentijnsdag vertelde dat hij van haar wilde scheiden. “Ik had het totaal niet zien aankomen.”“Het nieuws dat mijn man van me wilde scheiden, kwam voor mij als donderslag bij heldere hemel. Precies een week voor Valentijnsdag besloot mijn man dat hij een tijdje weg zou gaan. Hij kondigde aan dat hij niet van onze tweede pasgeboren dochter hield en dat hij ook niet meer van mij hield. Hij ging nadenken over wat hij wilde en zou er later op terug komen. Dit was voor mij zo’n enorme schok. Wat overkwam me in hemelsnaam? Alleen mijn moeder vertelde ik over mijn mans uitbarsting. Verder lichtte ik niemand in en schoof ik wat mijn man had gezegd voor me uit. Ik ging maar gewoon door met wat ik normaal ook zou doen.”

Scheiden 
“Op Valentijnsdag stond mijn man weer voor me. Hij hield het kort, vertelde dat hij had nagedacht en dat hij van me wilde scheiden. Ik had dit totaal niet verwacht. Ik vond het verschrikkelijk en zei dat hij weg moest gaan, het huis uit. Eerst wilde hij niet, want het huis waarin we leefden was ook van hem. Nadat hij toch wegging, was ik helemaal van het padje. Ik voelde me boos en verdrietig tegelijkertijd en schopte keihard tegen de kinderstoel waar op dat moment niemand inzat. Daarna belde ik mijn moeder en liep ik naar de overkant waar een goede vriendin van me woonde.”

“Ik heb die dag ontzettend gehuild. Ik zag dit niet aankomen en zelf zou ik nooit bij hem zijn weggegaan. Ik zie nu wel in dat het goed is dat we uit elkaar zijn. We zijn ontzettend verschillend. Voordat we kinderen kregen, was onze relatie goed. Mijn man was echt mijn maatje en we gingen ook weleens gezellig een weekendje weg. Het omslagpunt kwam toen we ouders werden. Ik ben een keiharde werker en ga altijd maar door. Ik werkte 36 uur per week, regelde alles en ontfermde me over het huishouden. Ik ben erg zelfstandig, maar mijn inmiddels ex-man is iemand die veel aandacht nodig heeft en die graag hoort dat hij fantastisch is, maar zo ben ik niet en daar kon ik bovendien met de kinderen minder tijd voor vrijmaken. Het werkte daarom niet tussen ons. Op zich vind ik het nu logisch dat we uit elkaar zijn gegaan en is het goed zo, maar op dat moment vond ik het verschrikkelijk.”

Nog een kans 
“Onze jongste dochter was nog maar een maand oud toen hij aankondigde dat hij wilde scheiden en onze oudste dochter was 3.5 jaar. Een half jaar na het nieuws hebben we daarom nog wel geprobeerd om aan onze relatie te werken, maar ik merkte dat we het niet gingen redden. Hij wilde veel dingen niet doen die ik wel leuk vond en daarnaast studeerde hij nog naast zijn werk. Op zondag zat hij aan de studie en was ik de hele dag met de meiden weg zodat hij kon leren. Hij kon het namelijk niet hebben als de meiden lawaai maakten.”

“Hoewel mijn ex en ik nooit wat bijzonders deden met Valentijnsdag, was de eerstvolgende Valentijnsdag voor mij een beladen dag. Het was toch de dag waarop mijn ex vertelde dat hij niet meer met me verder wilde en ik zat nog echt in de rouw. Hoewel ik erg zelfstandig ben, voelde ik me op een gegeven moment toch erg alleen. Ik ben wel doorgegaan met mijn leven, maar twee jaar later heb ik pas echt een dip gekregen. Pas toen merkte ik dat ik door het voorval aan mezelf ging twijfelen. Ik doe altijd erg stoer, maar pas nadat ik naar een psycholoog ben gegaan, heb ik de klap verwerkt.”

Relatie met ex-man
“Destijds zei mijn ex dat hij niet van ons tweede kindje hield, maar dat is inmiddels wel beter geworden. De kinderen zijn de ene week twee dagen bij hun vader en de andere week drie. Toch merk ik dat hij meer van onze oudste dochter houdt. Een buitenstaander zou het niet zien, maar het zijn de kleine dingen waaraan ik het toch merk. Zo laat hij onze oudste dochter altijd voorin zitten. Waarom dit zo is, weet ik niet. Mijn man en ik hebben verder niet veel contact meer met elkaar. Wanneer we elkaar spreken, gaat het over de kinderen en is het vrij zakelijk."

Valentijnsdag
“Valentijnsdag was voor mij de eerste jaren na de scheiding een ramp, maar inmiddels vind ik het wel leuk. Ik vind het voornamelijk een leuke dag voor de kinderen en kook dan lekker voor ze. Mijn nicht is een goede vriendin van me en haar stuur ik nog weleens een kaartje. Het liefst een gekke. Ik heb inmiddels ook weer een lieve vriend, maar hem zie ik op de bewuste dag niet omdat ik de kinderen heb. Anders was ik wel graag met hem uit eten gegaan. Misschien gaan we woensdag wel wat leuks doen, maar mijn kinderen staan echt voor mij op nummer één en dat snapt hij gelukkig goed.”