Julia: 'Ik word niet verliefd en voel geen seksuele aantrekkingskracht naar iemand toe'

Liefde door Sabine

Velen kunnen zich moeilijk voorstellen hoe het is om niet verliefd te kunnen worden of om absoluut geen seksuele aantrekkingskracht te voelen. Maar Julia kan zich hier makkelijk een voorstelling van maken, zij is namelijk aromantisch aseksueel. 

Het idee van seks heeft Julia (28) nooit geïnteresseerd. Ze dacht eerst dat ze een laatbloeier was, maar naarmate ze ouder werd, kwam ze erachter dat de vork anders in de steel zit. “Iedereen om me heen kreeg een vaste relatie. Het leek mij ook fijn om zo’n speciaal maatje te hebben, maar de mannen die ik ontmoette vond ik nooit meer dan aardig. Was ik te kieskeurig of lesbisch? Maar dat was het allemaal niet. Een knuffel van een man vind ik fijn. En ik heb graag een goed gesprek met mannen of doe leuke dingen met ze, maar verliefdheid en lust voelde ik nooit. Dat vond ik erg verwarrend en moeilijk.”

Geen seksuele gevoelens 

Voordat Julia wist dat ze aromantisch aseksueel was, heeft ze weleens geprobeerd compromissen te sluiten binnen haar toenmalige relaties. “Seks hebben vond ik verschrikkelijk. Ik vond het een vreemde, pijnlijke en enigszins walgelijke bedoening. Eigenlijk vond ik er niet veel aan en vroeg me af waar we in vredesnaam mee bezig waren. Wat vonden mensen hier leuk aan? Waren we al klaar?”

De twintiger sloeg aan het googelen en alles wat ze over aseksualiteit tegenkwam, leek over haar te gaan. “Het was fijn om te lezen dat er ook andere mensen waren die totaal geen interesse in seks hebben omdat ze zich niet op die manier aangetrokken voelen tot anderen. Dat ik ook aromantisch ben, heb ik pas later geaccepteerd. Als je aromantisch bent, houdt dat in dat je je niet romantisch aangetrokken voelt tot anderen. Ik word dus niet verliefd en heb ook geen behoefte aan een standaard romantische relatie.”

Aromantisch 

“Ik dacht eerst dat romantiek de enige manier was om je aan iemand te binden voor langere tijd. Ik vond het een verschrikkelijk idee om eenzaam achter te blijven. Omdat ik nooit zelfs maar een vluchtige romantische interesse heb kunnen bespeuren en verliefdheid eigenlijk maar een soort waanzin vond, moest ik uiteindelijk wel aan mezelf bekennen dat ook romantiek niet voor mij was weggelegd.”

“Jarenlang heb ik geworsteld met dat wat mijn geaardheid had moeten zijn en al helemaal om het vervolgens aan anderen te vertellen. Ik las zoveel verhalen over aseksualiteit waarop negatief werd gereageerd. Ik ging me de ergste dingen inbeelden waardoor ik het moeilijk vond om het aan mijn ouders te vertellen. Ik schreef daarom een brief aan hen waarin ik alles uitlegde en inging op eventuele misvattingen die ze erover konden hebben. Mijn ouders bleken al eens gehoord te hebben van aromantiek en aseksualiteit. Ze vonden het helemaal prima, zolang ik maar gelukkig was. Voor hen hoefde er helemaal niets te veranderen en ze accepteerden het volledig. Dat was zo’n mooi moment.”

Een misvatting die nog weleens over aseksualiteit ontstaat, is dat er fysiek of mentaal iets mis is met de persoon, maar dat misverstand wil Julia graag uit de wereld hebben. "Het is een seksuele en romantische oriëntatie, net als hetero of lesbisch zijn." 

“Genegenheid toon ik op dezelfde manier als andere mensen, alleen doe ik niet aan zoenen of verdergaand fysiek contact. Echt zoenen vind ik maar een raar, vies en zelfs onnatuurlijk gedoe. Mijn liefde toon ik door iemand aandacht te geven, door er voor iemand te zijn, iets liefs te doen of een knuffel te geven. Ik ben gek op knuffels! Lekker op de bank tegen iemand aankruipen kan ik erg waarderen, al hoeft dat niet iedere dag. Veel mensen denken bij intimiteit meteen aan fysiek contact, maar het is veel breder dan dat. Het gaat om verbondenheid, iets speciaals delen. Ik vind het fijn om nauwe banden met mensen op te bouwen.”

De ideale relatie is voor Julia een platonische relatie: “Ik denk dat ik een hechte vriendschap zoek waarin je alles met elkaar kunt delen. Dat je samen leuke dingen kunt doen en af en toe knuffelt op de bank, zonder de verwachting dat we in de slaapkamer eindigen.”

Kinderwens

De aseksuele dame geeft aan in de toekomst wel kinderen te willen, maar de drang is nog niet erg groot. “Ik ben er zelf nog niet helemaal uit hoe ik die kinderwens zou vervullen. Rationeel gezien ben ik niet tegen het bed induiken puur voor een kind, maar of ik het daadwerkelijk zou kunnen weet ik niet. Ik zou het in ieder geval geen leuke bezigheid vinden. Ik denk dat ik het meest comfortabel zou zijn met zelfinseminatie.”

“Ik heb me voorgenomen om geen ideaalplaatje te schetsen voor de toekomst. Ik realiseer me gelukkig dat er ook andere vormen van liefde, verbinding, vriendschap en samenleven zijn waar je zoveel geluk uit kunt halen. Ik voel me thuis in mijn geaardheid en ik vind dat het ook bij mij en mijn leven past. Het zou leuk zijn om een speciaal iemand te hebben, maar ik laat mijn geluk daar niet vanaf hangen. Ik geniet liever van wat er op me af komt.”