Dit is de reden waarom je je scharrel niet moet toevoegen op Facebook

Single & daten door Michelle Bakker

"Voeg hem nooit toe op Facebook," zei een vriendin van mij laatst. "Lijkt leuk, maar verpest een heleboel." Lastig, als je zojuist een fan-tas-ti-sche date hebt gehad. Je wilt immers alles van deze persoon weten. Maar volgens experts heeft ze wel gelijk.

Dating expert Sarah Gooding van de Britse datingsite Plenty of Fish is hier duidelijk over: voeg een eerste date nooit toe op social media. Het zou relatieparanoia in de hand werken en het maakt het daten een stuk minder spannend. “Daten is een fantastische manier om iemand langzaam goed te leren kennen. Je houdt het spannend voor elkaar door een tikkeltje mysterieus te blijven. Je geeft al zoveel van jezelf weg als hij op jouw social media kan kijken, dat is zonde.”

Maar dan de hachelijke situatie dat je al een tijdje niets van hem gehoord hebt. Dan duiken we toch allemaal het liefst zijn social media in om te controleren of hij überhaupt nog in leven is. Journaliste Alison Taylor van The Independent raadt het af: “Daten anno nu is moeilijk met social media. Als je bijvoorbeeld al even niets van je date gehoord hebt, hoeft dat helemaal niets te betekenen. Social media werkt paranoia in de hand. Je ziet dat hij online is geweest, hij heeft immers iets gepost, waarom appt hij jou dan niet? En wie is dat meisje met wie hij in een bar zit? Voor je het weet vul je zelf alles voor hem in zonder dat hij zich ergens van bewust is. Dan krijgt de datingsfase ineens een heel kleine kans van slagen."

Wil je hem niet toevoegen, maar alleen even zijn openbare foto's kijken op Facebook of Instagram? Ook dat lijkt geen goed idee. "Zelfs alleen naar zijn foto's kijken kan je doen realiseren dat je hem zo graag weer wilt zien. Het is dan moeilijker om 'cool' te blijven.”

Keep it cool girl, keep it cool. En ja, dat is verdomde lastig.