Dit is het belang van quality time met je kids

Kinderen door Fadak

Tijd besteden met je kind is meer dan op de bank hangen. Er wordt regelmatig vergeten hoe belangrijk het is om individueel met je kids tijd te spenderen. Je hoeft niet urenlang een boek voor te lezen of een spelletje te spelen, want het gaat vooral om de kwaliteit van de tijd. En dit is waarom je meer quality time moet spenderen met je koter.

Sterkere band

Je handelt anders met je kinderen als je een-op-een met ze bent dan in een groep. Dit komt doordat je makkelijker de aandacht op ze kunt richten. Aandachtig aanwezig zijn is niet alleen present zijn, maar ook werkelijk opletten. Vooral kinderen hebben het snel door als je met je gedachten ergens anders aan het ronddwalen bent. En ze zullen bepaalde dingen sneller met je delen dan wanneer er ook andere personen bij zijn.

Voorkomt negatieve aandacht 
Als je je kinderen tekort doet qua aandacht, gaan ze op een negatieve manier ervoor zorgen dat ze het toch krijgen. Vooral als je de focus op meerdere kinderen moet leggen. Probeer daarom om iedere dag even veel tijd met ieder kind door te brengen zodat geen van alle het gevoel krijgt minder belangrijk te zijn.

Positieve impact op het zelfvertrouwen van je kind

Dat is hetzelfde als wanneer je met een groep vriendinnen bent dan weten andere mensen ook niet exact wat voor persoon je bent. Dit komt doordat de aandacht altijd naar de meest ‘opvallende’ persoon gaat en dit is ook het geval bij je kids. Als de een wat luidruchtiger is, zal de ander sneller naar de achtergrond vallen en dit kan een negatieve invloed hebben op het zelfvertrouwen.

Beter inzicht in wensen en behoeften

Regelmatig quality time hebben met je nakomelingen geef je een beter inzicht in wat voor wensen en behoeften ze hebben. Ook laat het zien wat voor kwaliteiten je kleine spruit in zich heeft.

Manieren om een-op-een tijd door te brengen

Je kunt via talloze wegen tijd doorbrengen met je kinderen. Als je meerdere kids hebt, kun je bijvoorbeeld iedere avond één van je kinderen laten helpen tijdens het voorbereiden van het avondeten. Ga een wandeling maken in het bos, lees samen een boek en toon interesse in de hobby’s die ze uitoefenen. Neem dan niet alle broers en zussen mee, maar ga alleen met je partner zodat de focus volledig op het ene kind ligt. Voor hun ontwikkeling kun je ze op een speelse manier kennis bijbrengen. Tiptoi is een voorbeeld van een leerzaam spel. Hiermee kun je je kiddo’s op een spelenderwijs de wereld laten ontdekken in verschillende vormen. Van puzzels en speelfiguren tot aan boeken.