Reallife: Barbara onderging IVF

Media door Sanne_H

Barbara Muller heeft als weddingplanner de leukste baan van de wereld. Haar leven bestaat uit werken op de meest glamoureuze plekken, feesten met haar vriendinnen, geld verdienen en dit zo snel mogelijk weer uitgeven. Vlak nadat ze haar relatie verbreekt en besluit op wereldreis te gaan ontdekt ze dat ze zwanger is. Ingrijpende keuzes moeten gemaakt worden...

Vier jaar later heeft Barbara een dochter van vier en ontmoet ze haar grote liefde Max. Met hem wil ze niets liever dan een kindje krijgen, maar al snel blijkt dat een kind krijgen met Max niet mogelijk is via de natuurlijke weg. Ze komt terecht in een wereld van talloze ziekenhuisbezoeken, behandelingen en gruwelhormonen. Alles uitvoerig en in detail beschreven in Barbara?s boek De Babyplanner. Ze.nl vraagt Barbara hoe deze slopende ervaring was, en wat haar deed besluiten er een boek over te schrijven.

Je geeft zelf al aan: ?De meeste mensen komen er niet graag voor uit dat ze niet in staat zijn zichzelf op natuurlijke wijze voort te planten, maar naar mijn bescheiden mening is de tijd rijp om dat juist wel te doen.? Waarom vind je deze openheid zo belangrijk?
?IVF is een zwaar traject, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik heb het als zeer prettig ervaren om mijn onzekerheid, mijn buien, uitslagen van onderzoeken en uitslagen van de testen met anderen te bespreken. Wanneer ik me even anders dan anders gedroeg hadden zij daar begrip voor, omdat ik met hen deelde wat de behandeling met me deed. Met name ook na het mislukken van een behandeling, voelden wij ons enorm gesteund door onze vrienden en familie. Zij leefden iedere keer met ons mee. Het hele proces is zwaar, dan is het wel zo fijn om er niet alleen voor te staan.?

Welke momenten in het proces om een kindje te krijgen via IVF zijn je het meeste bijgebleven? Zijn dit de pijnlijke of emotionele momenten, momenten waarop je je het meest heb verbaasd of toch de lichtpuntjes?
?De veertien dagen na de terugplaatsing van de embryo?s heb ik als het zwaarst ervaren. Ik heb het recent opnieuw meegemaakt. Deze dagen duurden voor mijn gevoel twee jaar. Bij ieder krampje schoot er een paniekgolf door me heen en die onzekerheid is moordend. Vanaf het moment dat het wachten ingaat kun je zelf niets meer doen: krijg je nieuw leven of eindig je met lege handen? Na een mislukte behandeling gaat het leven voor je partner en je omgeving snel weer verder, terwijl het voor mij altijd een tijd duurde voor ik het een plekje kon geven. De lichtpuntjes zijn de hoop en het vertrouwen dat ik iedere poging weer had. Gelukkig zijn wij, in tegenstelling tot veel andere stellen, gezegend met twee gezonde kinderen. Ik kan me zo goed voorstellen hoe verdrietig, leeg en eenzaam het voelt wanneer een stel - dat een gezin wil stichten - nog geen kinderen heeft. Wanhoop en machteloosheid zijn emoties waar je zo weinig mee kunt. Dat wens je niemand toe.?


Op een gegeven moment besluit je om jouw eigen verhaal op te schrijven. Hoe is dat gegaan, je was immers tot die tijd nog geen schrijfster?
?Op het moment dat wij in het circus van de onvruchtbaarheid stapten, wist ik er nog helemaal niets over. Ik had weinig voorwerk verricht, met alle gevolgen van dien. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd. Veel ziekenhuizen doen IVF als extra behandeling erbij, terwijl het een specialisme is waar jarenlange expertise en kundigheid voor nodig zijn. Zelf had ik grote behoefte aan een boek als De Babyplanner, maar dat bestond nog niet. Na de eerste mislukte IVF-poging, veroorzaakt door een grote fout van het ziekenhuis, besloot ik mijn verhaal op te schrijven. Ook om andere stellen te kunnen helpen door ze op een luchtige manier een kijkje te geven in de wereld van de verminderde vruchtbaarheid.?

Het leuke aan je boek vind ik onder andere hoe je je relatie met vriendinnen beschrijft, Kate en Lisa. Wat vinden zij ervan dat zij zo uitvoerig aan bod komen?
?Zij vinden het bijzonder en leuk. Voordat het boek uitgegeven werd lazen ze het script, en hadden zo nu en dan wel wat commentaar op hun persoonlijkheden. "Reageer ik echt zo?", "Moet je nu net dit benoemen?", en "Kun je me niet wat leuker neerzetten?". "Vrijheid van de schrijver", lachte ik dan. In het vervolg op De Babyplanner wordt hun rol groter en worden hun persoonlijkheden veel verder uitgediept. We hebben zoiets bijzonders met elkaar, dat ze het eigenlijk alleen maar leuk vinden dat onze vriendschap op deze manier is neergezet.?

En hoe reageerden je ex Frank en huidige partner Max, de mannen in je leven, op het feit dat jij jouw verhaal wereldkundig besloot te maken?
?Ik denk dat mijn partner diep van binnen de stille hoop had dat het een bevlieging zou zijn. Maar nadat hij mij na een jaar nog steeds ieder vrij moment achter mijn laptop zag schrijven, bekroop hem het gevoel dat het weleens serieus zou kunnen worden. Nóg een jaar en een schrijfcursus verder vond ik een uitgever. In het begin vond hij dat moeilijk, temeer omdat hij degene is die verminderd vruchtbaar is. Dat is toch iets waar je als man niet graag mee te koop loopt. Maar hoe opener hij werd, hoe meer mensen hun eigen verhaal met hem gingen delen. Nu is hij alleen maar erg trots dat het me gelukt is. Mijn ex heb ik uitgenodigd op de boekpresentatie en hij heeft het boek gekocht. We zien elkaar om de week wanneer hij onze dochter ophaalt, en hebben gelukkig goed contact. Hij is een binnenvetter, zal nooit uit zichzelf zeggen wat hij ervan vindt om op deze manier in mijn boek voor te komen. Om heel eerlijk te zijn durf ik het hem ook niet te vragen. Zo leuk komt hij er niet vanaf...?

Schrijven gaat je goed af, je boek leest werkelijk als een trein. Heb je plannen om meer boeken te gaan schrijven? En zo ja, wordt dit dan weer voornamelijk autobiografisch of lijkt fictie je ook wel wat?
?De Babyplanner is de eerste van een trilogie. Deel twee is bijna klaar en ligt in februari in de winkels. Het begint waar De Babyplanner eindigt. Deel drie zal eind 2012 verschijnen. Voor daarna heb ik voorlopig genoeg over mezelf geschreven en ga ik beginnen aan mijn eerste fictieboek. Dat zou weleens een thriller kunnen worden, dat lijkt me erg gaaf om te doen.?

De Babyplanner
Barbara Muller
ISBN: 904432831X
Prijs: ?17,95