Review: Rapunzel

Media door Lindsay

Wat zijn de ingrediënten voor een Disney-film? Meezingers, prinsessen, grappige sidekicks, charmante jongemannen, gemene heksen en, last but not least, een happy end. Rapunzel slaagt met vlag en wimpel om na jaren experimenteren met uitstapjes weer terug te zijn waar de Disney-film hoort: in de top van de tekenfilms.

Rapunzel (Engelse titel: Tangled) vertelt het verhaal van de blondine bovenin de toren. Dit meisje werd als kind opgesloten door een heks, die het op haar magische lokken heeft voorzien. Het sprookje van Rapunzel is in Nederland minder bekend dan Assepoester of Doornroosje en daarom des te leuker om te zien, vind ik.

Wat ik de grote kracht van Disney vind, is dat de tekenfilms heerlijk voor kinderen zijn, maar de woordgrappen en karakters door ouders en volwassenen net zo grappig bevonden worden. Rapunzel is ook doorspekt met humor, mede dankzij haar titelpersonage. Rapunzel is 18 jaar jong en niet op haar mondje gevallen. Ze is, net als Jasmine uit Aladdin, opgesloten in haar torentje maar heeft net zo'n positief (en naïef) karakter als Ariël.

Ook de charmante jongeman, Flynn, beschikt over hilarische eigenschappen. Ik herkende de bijdehante straatrat Aladdin, narcistische Gaston (Belle en het Beest) en dit tezamen met nieuwe eigenschappen maakt hem een heerlijke Disney-hunk. Dat Rapunzel bij hun eerste ontmoeting dan ook niet meteen in katzwijm valt, verbaast hem ten zeerste.

Natuurlijk missen de ondersteunende sidekicks niet. Alle kinderen willen na het zien van Rapunzel vast een schattige kameleon à la Pascal en paarden zullen massaal als Maximus gedoopt worden. De gemene heks, in de vorm van Rapunzels adoptiemoeder Gothel, is door- en doorslecht. Jarenlang houdt ze Rapunzel voor dat 'mother knows best', en het veiliger voor Rapunzel is in de toren verstopt te blijven.

Maar als Rapunzel al bungeejumpend aan haar gouden lokken de sprong naar buiten waagt, is het leven daar nog mooier dan ze zich voorgesteld had. En komt ze tot ontdekkingen op het gebied van zelfredzaamheid, liefde en komaf die haar haren recht overeind doen staan. En eindelijk weer echte Disney sing-a-longs in deze film! Smeer de stembanden!

Ik heb tijdens de film drie keer traantjes weg moeten pinken, dat record stond sinds Belle en het Beest. En zelfs mannelijke filmrecensenten in de zaal bulderden hardop van het lachen. Rapunzel, Flynn, Pascal en Maximus zijn personages die je snel in je hart zult sluiten. Ik ben blij voor de nieuwe, jonge generatie en voor de ouwe rotten als ikzelf - eindelijk weer een échte Disney-film! En dus, een dikke 9 voor Rapunzel!

Rapunzel draait vanaf 1 december in de Nederlandse bioscopen.