Interview: James Blunt

Media door Anneke

Het gaat goed met James Blunt. Zijn single Stay The Night prijkt in de top tien van de Europese  hitlijsten en ook zijn album Some Kind Of Trouble was een paar dagen na de release al goud.  De zanger staat bekend als een saaie Engelsman met niet bepaald een dynamische persoonlijkheid. Of moeten we zeggen 'stond', want de James Blunt van nu lijkt lekkerder in zijn vel te zitten dan die van enkele jaren terug. Dat heeft hij allemaal te danken aan zijn bloedmooie Spaanse vriendin Sabina Vidal. Hij kocht zelfs een huis op Ibiza waar hij tegenwoordig het grootste deel van het jaar woont. "Ik reis heen en weer tussen Londen en Ibiza," vertelt de zanger. "Toch leid ik geen extravagant leven hoor, al ben ik multimiljonair. Geld vind ik niet belangrijk. Het is een veel gestelde vraag of beroemdheid en het bezitten van zo veel geld mijn leven niet veranderd heeft. Daar moet ik toch echt eerlijk 'nee' op zeggen. Ik ben geen materialist, al zou ik liegen als ik zou zeggen dat het niet makkelijk is om er niet over hoeven na te hoeven denken. Het ontbreekt mijn vriendin in ieder geval aan niets en daar ben ik blij om."

Het gaat James Blunt in ieder geval voor de wind. Hij leidt een fijn leven met Sabina aan zijn zijde. "Het gaat goed en ik ben een gelukkig mens. Ik vind het heerlijk om op Ibiza te wonen. Veel mensen zien Ibiza als hét party eiland van de wereld, maar ze vergeten dat het ook een eiland is met een prachtige natuur en een ideaal klimaat. Wonen in Spanje heeft mij in ieder geval erg veranderd. Ik ben veel optimistischer geworden." James Blunt is ook trots op zijn nieuwe album Some Kind of Trouble, wat hij zelf beschrijft als een positieve plaat met een nieuwe vibe. "Het is positiever en ook meer up-tempo. Er staan vrolijke liedjes op, maar ook ballades zoals de mensen die van me kennen. Als ik nu terugkijk op mijn tweede album realiseer ik me hoe introvert dat was. Ik heb toen alle frustraties verwerkt die er in me zaten. Dit album gaat over de realiteit: over hoe het leven zo veel mooie dingen heeft om van te genieten. Er staan liedjes op over uitgaan met vrienden en genieten, maar ook over serieuzere onderwerpen als klimaatsverandering."

Als je de James Blunt van nu vergelijkt met die van vroeger, dan zie je een heel ander persoon. "Vroeger zat ik alleen op mijn kamertje van die 'wat ben ik toch zielig'-liedjes op de gitaar te spelen. We deden 260 concerten in een jaar en ik had nauwelijks de tijd om te genieten van mijn roem. Iedere avond stond ik weer You're Beautiful te zingen en ik was er helemaal ziek van. Overdaad schaadt en zo gaat het ook met muziek. Tegenwoordig kijk ik er heel anders tegenaan. Dat komt ook, omdat ik alles veel meer in de hand heb. Ik bepaal nu zelf hoeveel optredens ik per jaar wil doen. Mijn doel is nu om zo veel mogelijk te genieten van datgene wat ik doe. Ik zie muziek niet meer als een competitie met andere muzikanten of vorige albums. Het gaat alleen maar om de passie voor muziek. Ik denk dat je dat ook terughoort op mijn nieuwe album, wat heb ik de afgelopen drie jaar op Ibiza geschreven. Ik had heerlijk een tijdje vrij genomen om alleen datgene te doen waar ik zin in had... Heerlijk!"

Maar James Blunt kijkt ook weer uit naar de aankomende periode, wanneer hij weer overal op de podia staat. "Ik verheug me er erg op om weer op tournee te gaan en te communiceren met mijn fans. Op negen maart kom ik ook weer naar de Heineken Music Hall. Nederland is één van mijn favoriete plekken om op treden, ook omdat dit één van de eerste landen was waar mijn grote doorbraak begon. Ik hoop jullie dus volgend jaar weer allemaal te zien in Amsterdam!"

Some Kind Of Trouble  
James Blunt
EAN: 0075678893018
Prijs: 12,99