TIP: Holland's Best Fashion Designers

Media door Roosmarijn

Ontwerpen voor Björn Borg
Het is de droom van iedere beginnende designer: een collectie ontwerpen voor een bekend modemerk. Voor achttien deelnemers, die zijn verdeeld over negen duo's, wordt deze droom misschien wel werkelijkheid. In Holland's Best Fashion Designers strijden de negen koppels om een eigen collectie te mogen uitbrengen voor het sportieve merk Björn Borg. De komende weken moeten ze tijdens een heftige afvalrace keihard werken om hun eigen kledingcollectie op poten te zetten. Aan alles moet worden gedacht: van creatieve vaardigheden tot de commerciële kanten van het vak. De prijs is wel heel bijzonder: het tweetal krijgt 25.000 euro én hun kledinglijn zal direct in productie gaan bij Björn Borg en vervolgens te koop zijn in winkels door heel Nederland. Het programma wordt gepresenteerd door Nikkie Plessen, die al snel constateert wie er echt verstand heeft van mode en wie niet.

Holland's Best Fashion Designers
Elke week worden de designers onderworpen aan uiteenlopende opdrachten. Ze moeten naast ontwerpen ook laten zien dat ze kunnen nadenken over de doelgroep, verkoop en promotie. In tegenstelling tot programma's als Project Catwalk, moeten de designers vanaf het begin aan de slag voor hun eigen lijn voor Björn Borg, naast het uitvoeren van de afzonderlijke wedstrijdopdrachten. Verder krijgen de koppels elke week te horen aan welke voorwaarden hun collectie moet voldoen. Elke week worden de ontwerpers beoordeeld door een strenge jury: Hilmar Mulder (hoofdredacteur van modeblad Grazia), Bas Kosters (Nederland's meest excentrieke modeontwerper) en Arthur van Rongen (marketing manager bij Björn Borg).

Designers en drama
Met zo'n fantastische prijs is het niet meer dan logisch dat de concurrentie moordend is. Al vanaf aflevering één is het game on voor de designers: ze constateren bij aankomst in het huis dat er één tweepersoonsbed te weinig is. Daarmee worden ze zich meteen bewust van de harde realiteit: wie niet presteert, vliegt eruit. Maar veel tijd om hier bij stil te staan, krijgen ze niet. De competitie dendert door: zo worden de duo's onder andere getest over hun kennis van het merk Björn Borg en krijgen ze de opdracht om van geheel witte kleding (van T-shirt tot bruidsjurk) een nieuwe outfit te maken. En wat krijg je als je zo veel creatieve geesten bij elkaar in één ruimte zet? Naast mooie creaties zie je in Holland's Best Fashion Designers ook een hele hoop drama voorbij komen. De designers gaan tot het uiterste om te winnen en sommige vinden het daarbij niet moeilijk om over lijken te gaan. Wie kan de competitie aan en wie niet?

Holland's Best Fashion Designers is vanaf 25 oktober te zien op RTL 5 vanaf 21.30 uur. Ga jij kijken?

Beeld (Nikkie Plessen) : Nick van Ormondt.