Interview: Jacqueline Govaert

Media door Anneke

Ik ontmoet Jacqueline in haar tegenwoordige woonplaats Haarlem, de stad waarvoor ze enkele jaren geleden Tilburg verliet en waar ze zich nu helemaal thuis voelt. Het interview vindt plaats in Grand Café Nobel, waar we voorheen ook wel eens een interview gedaan hebben. Dat was toen nog met Krezip, welke periode nu voorgoed achter haar ligt.

Het leven van Jacqueline, zoals ze zich nu als artiest noemt, is sinds ze haar eerste kindje kreeg en nu de tweede onderweg is erg veranderd. "Afspraken nakomen is tegenwoordig wat minder makkelijk dan vroeger," vertrouwt ze me toe. Ze moet er eerst voor zorgen dat zoontje Billie van nu een jaar goed opgevangen wordt. "En dat gaat nu nog moeilijker worden wanneer de tweede er eenmaal is. Maar ik ben erg gelukkig, met Ivo en Billie en binnenkort komt daar nog veel meer geluk bij." En inderdaad: Jacqueline straalt wanneer ze dat allemaal vertelt. Het geluk is dubbel, want ze heeft ook nog een nieuwe plaat afkomstig van het album Good Life die dat allemaal bekrachtigt, al gaat het album volgens haar niet alleen over haar leven van nu. "De titel is gewoon spontaan ontstaan, in de studio na een opname met gitarist Jan Peter Hoekstra. Die zei tegen mij: 'It's a good life Jacq!' en dat vonden we eigenlijk wel een mooie titel voor het album."

Good Life heet dus het nieuwe album van Jacqueline. Het is een fantastische popplaat met een hoog feel good-gehalte. Wie overigens een Krezip-geluid verwacht wordt teleurgesteld. De voormalige frontvrouw van de rockband koos juist een heel andere richting. "Ik heb altijd wel iets gehad met de sixties, met The Beatles, The Rolling Stones en meer van die muziek. Het is muziek waar ik zelf niet mee opgegroeid ben, maar die ik wel heb leren kennen via mijn ouders. Ook tijdens mijn studie aan de Rockacademie in Tilburg speelde die muziek een grote rol. Het is een trip waar ik nu nog helemaal in zit."

Opvallend is dat het album 'slechts' 33 minuten duurt. Is dat met opzet? "Toen ik aan Good Life begon had ik nog helemaal geen idee hoe lang het album ging duren. Ik ging alleen voor een goede plaat die ook niet snel zou vervelen. En vroeger duurden lp's toch ook niet langer dan een half uur? En niemand die daar toen over viel. Het gaat erom dat je een lekker gevoel krijgt wanneer je naar de muziek luistert. Dat is voor mijzelf ook het belangrijkste wanneer ik muziek opzet."

Het album doet zijn naam eer aan, want het klinkt echt alsof Jacqueline in een optimaal vrolijke en positieve bui was toen ze 'm maakte. "Je hoort er de positieve vibe zeker in terug. Klopt wel, want ik zit sinds de geboorte van Billie al op een roze wolk. Zijn komst heeft mijn leven zo veranderd. Het is echt het mooiste wat me ooit is overkomen. Ik ben ook veel rustiger geworden. Vroeger met Krezip was het maken van een album altijd een zware bevalling, nu ging dat erg relaxt. Dat hoor je ook duidelijk terug op het album." Over Krezip gesproken: hoe kijkt Jacqueline nu op die periode terug? "Met een heel goed gevoel. Ik ben ook blij dat we die periode goed afgesloten hebben met een mooie afscheidstournee en een afsluitende Best Of Krezip-plaat. Krezip zal altijd een belangrijk moment in mijn leven blijven. Kan ook niet anders, want we hebben zo veel mooie dingen beleefd. Zoiets vergeet je natuurlijk nooit meer. Maar nu is het ook weer tijd voor een nieuw hoofdstuk waar ik vol overgave aan begin."

Hoe ziet de komende tijd eruit voor Jacqueline? Veel optredens? "Heel veel optredens zijn er niet, maar wel een aantal. Ook gaan ze niet zo heel lang duren, want ik ben natuurlijk aardig dik aan het worden. Ik zou nu ook geen anderhalf uur op een podium willen staan. Tijdens de show komen er ook geen Krezip-nummers voorbij. Dat ligt nu echt achter me en dat wil ik zo houden. Ik doe wel enkele covers, naast de nummers van mijn nieuwe album natuurlijk. De mensen moeten begrijpen dat er in mijn leven een hele nieuwe fase is aangebroken. Het is nu tijd geworden voor Jacqueline."

Good Life
Jacqueline Govaert
EAN: 0886977563522
Prijs: 14,99