Interview: Susanna Kay

Media door Anneke

Susanna Kay ziet er erg 'on-Nederlands' uit wanneer ik haar ontmoet op een Amsterdams terras. Ze heeft het charisma van een internationale popster en ook de nodige charme die daarbij hoort. Daarnaast bezit ze ook nog eens het talent om heel ver te komen. "Dat talent heb ik indirect te danken aan mijn familie. Die hebben mij het enthousiasme voor muziek bijgebracht, al is het niet de muziek die ik nu maak." Dat klopt helemaal, want Susanna's moeder zong klassieke operette, terwijl haar tante, Suze van Grootel, een bekende sopraanzangeres was. Aan die tante heeft Susanna veel te danken. "Ze heeft me grotendeels opgevoed. Ik ging altijd met haar mee naar optredens. Eerst had ik daar niet zoveel mee, maar later leerde ik de waarde ervan inzien. Ze leerde me om goed te articuleren, om nooit iemand te imiteren en altijd mijn eigen stem te gebruiken."

Susanna praat vol bewondering over haar tante die helaas vijf jaar geleden overleden is. "Ik draag nog steeds haar ring," zegt Susanna trots. "Zo is ze altijd bij me, want ik mis haar nog vaak genoeg." Jammer genoeg heeft haar tante niet de muzikale stappen van haar nichtje kunnen volgen. "Maar ze wist wel hoe graag ik iets in de muziek wilde bereiken. Ik heb mijn enthousiasme tenslotte aan haar te danken." Susanna gáát helemaal voor haar muziek, haar glampop, waarbij het mode-aspect een belangrijke rol speelt. "Ik ben verslaafd aan mode, al heel lang. Daarom wist ik van het begin af aan dat ik geen 'gewone' zangeres wilde zijn. Pop is heel breed en zo wil ik me ook profileren. Mijn show moet op het podium ook visueel aantrekkelijk zijn. Als ik optreed, krijgt het publiek het hele pakketje gepresenteerd: zang, dans en glamour."  De link met Lady Gaga is snel gelegd als je Susanna Kay aan het werk ziet. "Ik vind de vergelijking niet erg, als er maar wel aan toegevoegd wordt dat ik mijn eigen ding doe. Het is wel helemaal Susanna Kay wat je ziet."

De zangeres meent alles wat ze zegt en dat zie je ook aan de manier waarop ze zich kleedt: ze draagt bijzondere outfits en wordt gekleed door jonge, hippe designers zoals Marlies Dekkers en Bibi van der Velden. Het gaat goed met de carrière van Susanna Kay, die al heeft opgetreden in binnen- en buitenland en onder andere op het festival van Cannes. Ze weet wel als geen ander dat je keihard moet werken om jezelf te laten zien en bekendheid te creëren. "In mijn hotste outfits ben ik met flyers en cd's langs de hippe strandtenten en clubs gegaan. Het werkt, want ik heb er veel bekendheid aan overgehouden. Ook ben ik hard aan de slag op Hyves, MySpace en YouTube. Daar heb ik video's geplaatst van mijn optredens. Ik heb daar ook een single contract met Sony Music aan overgehouden om via hun label mijn eerste twee singles op te nemen. Daar was ik natuurlijk erg blij mee."

Een album komt eraan, al wil ze zich eerst focussen op meer bekendheid. "Ik vertrouw er helemaal op dat het goedkomt. Als je iets met passie doet, zijn de kansen ook groot dat je slaagt. Ik weet zeker dat ik iets breng dat er in Nederland nog niet is. In de toekomst ga ik nog veel meer van mezelf laten zien, let maar op."

Kijk voor meer informatie op de website van Susanna: www.susannakay.com