1000x AnyBody

Media door Saar

Ik ken geen vrouw die níet onzeker is over haar eigen lichaam, zélfs de bloedmooie Shakira is in therapie om haar lijf te leren accepteren. Soms kan het, al klinkt dit cru, heel fijn zijn om iemand tegen te komen en je te beseffen dat je het zo slecht nog niet getroffen hebt. Beter nog: je hebt aardig geboft met je genen, die slanke kuiten, je grappige neusje of volle haar. Maar ondanks alles aan je lichaam dat straalt, blijft de focus vaak liggen op wat er minder 'mooi' is. Zwangerschapsstriemen, die linkerborst die toch écht groter is dan de rechter...

In mei werd de 1000e AnyBody gepubliceerd in het tijdschrift Viva, een fotoreeks waarin mannen en vrouwen zich naakt - maar zonder hoofd - lieten fotograferen door Elisabeth van Dorp. Samen of alleen, met een broer, zus, moeder, vriend of echtgenoot, in zwart-wit en zonder hulp van Photoshop. Hoog tijd om deze open en eerlijke foto's te bundelen in 1000x AnyBody.

Waarom zou je?
Vaak is er een bijzondere reden om deel te nemen aan AnyBody: iemand is veel afgevallen, pas gescheiden en zit voor het eerst lekker in haar lichaam of misschien gewoon, omdat het kan. Anderzijds gluren wij graag mee. Waar krijg je immers de kans om zo schaamteloos mee te gluren? Het kan je buurvrouw, tante of tandarts wel zijn!

Veranderingen
Het is erg leuk om door het boek te bladeren en te zien wat er allemaal mode was of is wat lichaamsversiering betreft: tatoeages, piercings - op alle mogelijke plaatsen - en van volle bos naar landingsbaan of kaal. Maar ook op een ander vlak breekt deze reeks een lans: voor het eerst worden vrouwen gefotografeerd die een borstamputatie hebben ondergaan. Je moet er niet aan denken dat het je zelf overkomt, maar tegelijkertijd is het zo sterk dat deze vrouwen deelnemen aan deze reeks. Wat nou wegstoppen? Ze zijn nog net zo veel vrouw als ieder ander, dus laat maar zien! Ook de man die zich laat ombouwen tot vrouw en al borsten heeft, maar nu zijn pielie er af moet begint te twijfelen, is er een die in mijn geheugen gegrift staat. En zo zijn er meer, ik blijk mij veel van de gefotografeerden nog te herinneren. Door de korte interviewtjes die onder de tekst stonden, of hun bijzondere lichamen.

Plaatjes kijken
Het boek bevat naast al deze foto's, met korte statements van de deelnemers ('Die clitorispiercing heb ik puur voor de sier'), korte teksten van Bekende Nederlanders als Daphne Deckers, Robert Vuijsje en Aaf Brandt Corstius. De stukjes zijn best vlot, en dienen waarschijnlijk om de foto's iets meer te 'groeperen' (mama's met baby's, vrouwen met 'lekker ronde billen'). Voor mij was het niet nodig geweest, ook zonder is het leuk genoeg om door het boek te bladeren. De prachtige, eenvoudige zwart-witte foto's te bekijken, te vergelijken, en soms te denken: zo slecht heb ik het echt nog niet getroffen!

Hoe gemiddeld ben jij?
Viva onderzocht bij lezeressen hoe AnyBody zij zijn. De uitslag? De 'gemiddelde' Nederlandse vrouw is 28 jaar oud, 1.71 lang, 71 kilo, heeft maat 40 (en vindt zichzelf iets te zwaar) en cup B-C. Ze is het meest trots op haar ogen, en het minst tevreden met haar buik. En: we hebben grote borsten! Hoewel slechts 1% van de vrouwen Cup AA heeft, heeft maar liefst 36% heeft Cup DD óf groter. Overigens vinden de Viva-lezeressen Doutzen Kroes de mooiste vrouw van Nederland. Yvonne Jaspers en Erica Terpstra hoeven we nooit naakt te zien. Herkenbaar?

1000x AnyBody
ISBN: 9046807037
Prijs: 17,50
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam