Saskia: 'Je moet het gewoon doen!'

Werk & studie door Redactie Ze.nl

Saskia heeft diverse cursussen en opleidingen gevolgd. Kortom, deze vrouw is een echte doener en weet van aanpakken! Saskia heeft een aantal jaar geleden besloten het roer om te gooien en alleen nog maar dingen te doen die ze leuk vindt en waar ze helemaal achter staat. En gelijk heeft ze, nietwaar? Gevolg is dat ze alles met veel passie doet. Een voorbeeld voor veel andere vrouwen zou ik haast zeggen.

Je bent een eigen uitgeverij begonnen. Hoe heb je dat gedaan?
"Voor mijn eerste bundel Uit het hart had ik op een gegeven moment 300 gedichten. Van verschillende kanten hoorde ik dat mensen zich erin herkenden of er iets aan hadden. Een vriendin zei: 'Joh, die moet je een keer uitgeven.' Daar had ik toen niet aan gedacht en ik was vooral verrast van de leuke reacties op mijn 'gedachtenspinsels'. Veel later pas kwam het uitgeven aan de orde. Ik ben gewoon begonnen partijen te zoeken om het af te drukken, in te binden etc. Tja, en zo is dus mijn uitgeverij Born2B ontstaan. En ook heel belangrijk: mijn man is heel handig met computers. Hij heeft het computertechnische gedeelte gedaan."

Heb je bewust voor een eigen uitgeverij gekozen?
"Het is eigenlijk min of meer ontstaan. Ik had al een tijdje een beeld in gedachten zonder dat ik nog wist waarvoor ik het ging gebruiken. Toen ik het plan had gevat 125 gedichten te gaan bundelen, kwam direct dat beeld weer in me op. En dat beeld is mijn logo geworden voor mijn uitgeverij Born2B (Born is mijn meisjesnaam en Born2B en is een beetje met een knipoog naar Shakespeare van 'To be or not to be'). Ook wilde ik tekeningen bij mijn teksten die ik zelf geïllustreerd heb. Het beeld van de omslag/cover zag ik duidelijk voor me (een van mijn tekeningen die ik al had). Omdat ik goed wist wat ik wilde was het handig om het zelf uit te geven. Zo kwamen er een aantal dingen samen en dat maakte dat ik ineens een eigen uitgeverij had!"

Hoe ben je op het idee gekomen om je gedichten te bundelen?
"Ik liet mijn teksten aan verschillende mensen lezen en kreeg tot mijn verrassing vele positieve reacties. In het eerste jaar van mijn Counselor opleiding las ik mijn gedicht Levenskunstenaar voor en mensen wilden zelfs een kopie! Op een gegeven moment had ik zo veel gedichten en teksten dat ik het leuk vond dit te delen met anderen. Begin 2008 resulteerde dat in mijn eerste bundel Uit het hart. En bovenal heeft mijn oma (inmiddels overleden) van 90 jaar met wie ik een erg goede band had een belangrijke rol gespeeld. Ik liet haar vaak mijn gedichten lezen. Nuchter, scherp, niets ontziend en eerlijk als ze was, vroeg ze zich regelmatig af hoe ik aan die 'wijsheid' kwam! Nou, dat was een enorm compliment en erg waardevol voor mij dit te horen van iemand die me erg dierbaar was/is! Mijn man wilde graag helpen met alle computertechnische dingen. En zo zijn Uit het hart en mijn nieuwe bundel Ik en Jij (voorjaar 2010 verschenen) echt helemaal mijn ding geworden met alle teksten, afbeeldingen en omslag etc."

Hoe kwam je aan de titels van je gedichtenbundels?
"Mijn tweede bundel Ik en Jij is geïnspireerd op mijn 9 maanden zwangerschap van en de 9 maanden erna met mijn inmiddels 2,5 jarige peuterdochter. Opeens ben je dan niet meer alleen en is daar een andere ik, en word ik een jij. Of ben ik er en er ontstaat een andere jij. Nou ja, zoiets. Uit het hart sluit mooi aan op de illustratie op de cover. Ik heb het vanuit mijn gevoel geschreven, uit het hart.'

De covers zien er leuk uit. Heb je die ook zelf ontworpen/bedacht?
"Dank je wel. Ja, de cover van Uit het hart is een tekening die ik jaren terug had gemaakt, voordat ik deze bundel uitgaf, maar toevallig precies aansloot bij de intentie van mijn boekje. Bij Ik en Jij zijn de beelden ontstaan uit mijn teksten. Ik vind het ook erg leuk om illustraties bij mijn teksten te maken. Dat maakt het voor mij compleet."

Zijn je bundels alleen via je website te koop of kun je het ook in/via de (online) boekwinkels bestellen?
"Uit het hart en Ik en Jij zijn via mijn website te koop. Ook liggen ze in een aantal winkels zoals Selexzy Donner te Rotterdam (ook te bestellen bij andere Selexzy boekwinkel in heel Nederland) en Puur Beleven! te Rotterdam."

Komen er nog meer gedichtenbundels of heb je nog andere plannen op schrijfgebied?
"Ik heb nog vele ongepubliceerde gedichten liggen, dus misschien nog wel een bundel. Ook heb ik nog oneliners liggen met 'Saskia-onwijsheden' die ik wil bundelen, daar heb ik al wel een idee voor liggen! Maar op dit moment focus ik me op mijn zwangerschap (begin augustus uitgerekend)! Oh ja, een kinderboek schrijven en illustreren is nog wel een grote wens van me! Maar nogmaals, eerst ons kindje in augustus!"

Je bent in 2002 overspannen geraakt. Mag ik je vragen hoe dat zo gekomen is?
"Wat dat betreft is het nooit één ding, maar meerdere factoren bij elkaar. In ieder geval heeft mijn perfectionisme en om alles zo goed mogelijk te doen daar een grote rol in gespeeld. Ook deed ik niet echt werk waarin ik mijn 'Saskia- ei' kwijt kon."

In 2001 besloot je een opleiding - waarin mensen leren zichzelf te helpen centraal staat - te starten. Heb je in de periode dat je overspannen was nog iets aan deze opleiding gehad? Ik bedoel: heeft dat geholpen, achteraf gezien, in het herstel, heb je daardoor ook geleerd jezelf te helpen? 
"De 4-jarige opleiding tot Counselor begon ik om tot een beroepskeuze te komen. Dat is zeker gelukt! Het heeft me gebracht bij het werken met kinderen, het oppakken van schrijven wat geleid heeft tot mijn eigen uitgeverij en het clownvak. Dus ja, het uitgangspunt van de opleiding  mensen leren zichzelf te helpen heb ik zeker in de praktijk gebracht!"

Hoe combineer je dit allemaal met het gezinsleven?
"Ik heb flexibel werk. Ik werk één keer in de week op een buitenschoolse opvang, als clown werk ik eveneens flexibel (een keer maand op het moment, soms als het uitkomt meer) en het 'boekjeswerk' doe ik tussen de bedrijven door. Dus allemaal flexibel, waardoor ik er veel kan zijn voor mijn gezin, dat toch het allerbelangrijkste is!"
 
In deze periode van overspannenheid fascineerde het woord levenskunstenaar je. Waarom?
"Eigenlijk weet ik ook niet precies waarom het woord levenskunstenaar me zo fascineerde, het kwam gewoon in me op. Ik was net een week thuis. Ik ging achter de pc zitten en er kwam een gedicht uit rollen. Het gedicht 'levenskunstenaar', waar ik veel aan heb gehad in die periode (en anderen ook, zo bleek...). Ook is dit gedicht weer een begin geweest van het oppakken van het dichten."

Je hebt het clownsvak gevolgd. Hoe is dat op je pad gekomen/hoe kwam je op dat idee? 
"Toen ik toneellessen volgde, had ik eens een presentatie van clownerie gezien. Op dat moment had ik er nog niet zoveel mee. Gedurende de 4-jarige opleiding tot Counselor, kwam telkens een beeld van een clown op verschillende manieren, o.a. via visualisaties. Op een dag dacht ik: Waarom ga ik niet een cursus clownerie doen? Zo gezegd, zo gedaan en in 2005 ben ik dat gaan doen. Een te gekke manier van contact maken met o.a. kwetsbare doelgroepen. Niet zozeer gericht op grappig zijn, maar contact maken vanuit iets wat er op dat moment is en vanuit daar ontstaat er iets. Ik vind het vaak heel ontroerend, mooi en ook soms zeker grappig! Echt een vak met een lach en een traan."

Je haalt erg veel voldoening uit het zorgen voor mensen volgens mij. Je werkt graag met kinderen maar ook met ouderen. Hoe ziet zo'n dagje als clown in de zorginstelling eruit? Wat doe je dan allemaal met ze?
"Als clown Jip (samen met een clownsmaatje) kom ik een bezoekje brengen aan ouderen met o.a. dementie. We maken muziek, zingen liedjes en improviseren op zo'n middag. Het gaat er vooral om dat je de ouderen met respect benadert. Er kan van alles ontstaan, zo maken we muziek met zelf verzonnen liedjes. Zo heb ik nog eens met een mevrouw een liedje gemaakt met als titelsong Helaas pindakaas. Met weinig middelen kun je soms veel bereiken..."

Zo te lezen heb je veel talenten en pak je graag alles met beide handen aan. Ben je soms niet bang dat je ooit weer een keer overspannen raakt?
"Dank je wel. Ik ben niet per se bang om overspannen te raken, wel weet ik van mezelf dat keuzes maken en knopen doorhakken in ieder geval belangrijk zijn om niet overspannen te raken (zeker met kinderen!). Maar je weet maar nooit wat er in je leven gebeurt... Wel heb ik in de loop van de tijd beter geleerd naar mijn gevoel te luisteren en tegelijkertijd mijn gezonde verstand te gebruiken en gewoon te dóen. En niet vergeten: dingen te doen die mij juist energie geven zoals schrijven en creatief bezig te zijn, sporten etc, in plaats van dingen te doen die teveel energie kosten. En niet uit het oog verliezen dat mijn gezin het allerbelangrijkste is!"

En dat is volgens mij de juiste insteek! Wil je meer weten over Saskia of ben je nieuwsgierig naar haar bundels? Neem dan eens een kijkje op haar website: www.saskiabornmes.nl.