Interview: Joshua Radin

Media door Anneke

Joshua Radin begon op jonge leeftijd met het maken van kunst en muziek. Toen vriend en filmmaker Zach Braff een demo van Joshua's liedje Winter hoorde, gebruikte hij die in zijn tv-serie Scrubs. Daar kwamen zoveel reacties op dat meerdere van zijn liedjes gebruikt werden. Toen ging het balletje rollen en waren de liedjes van de zanger ook terug te horen in de tv-series Grey's Anatomy, North Shore en in de film Last Kiss. Maar Joshua wilde meer dan alleen een soundtrack-zanger zijn. Hij werkte keihard aan zijn eerste album We Were Here dat in 2006 uitkwam en in Amerika veel goede reacties kreeg. Inmiddels is Joshua Radin een gevestigde naam in het Amerikaanse folk/pop-circuit en is de focus nu gericht op Europa.

In Nederland is Joshua nog niet zo bekend, maar dat gaat vast veranderen met Simple Times, zijn tweede album. Onze eigen Laura Jansen heeft trouwens met Joshua door Amerika getourd en was vanaf het begin al mega enthousiast over de charismatische zanger met de warme stem. "Ik vind haar een hele bijzondere zangeres," zegt Joshua op zijn beurt over 'onze' Laura. "Ze is een groot talent en we hebben inderdaad samen getourd. Ik heb gehoord dat ze nu ook in Nederland een grote naam is. Ik ben heel blij voor haar en gun haar het succes van harte," zegt de zanger die helemaal enthousiast is over zijn album Simple Times.

"Behalve over vriendschappen en liefdes gaat het ook over het genieten van simpele dingen en kleine momenten. Mijn liedjes zijn erg persoonlijk. De inspiratie ervoor vind ik in mijn eigen leven, boeken die ik lees of gesprekken die ik met mensen heb. Soms loop ik langs een schilderij in een museum en denk aan een liedje dat ik wil schrijven. Of krijg ik inspiratie wanneer ik naar een boeiende film kijk. Eigenlijk is mijn muziek een grote biografie, oftewel een registratie van alles wat me fascineert in het leven. Soms ontmoet ik mensen na mijn shows, die dan denken dat ze me kennen en eigenlijk is dat ook zo. Wie goed naar mijn liedjes luistert, weet precies wat me bezighoudt in het leven. Overal zit wel een sprankje inspiratie in."

Het allerleukste aan zijn beroep vindt Joshua Radin het optreden. "Ik geniet net zo veel op een groot festival als in een kleine club. Maar als ik moet kiezen, dan ga ik toch voor die intieme concerten. Daar kun je beter met het publiek communiceren en voelen wat zij voelen wanneer ik mijn liedjes speel. Ik kijk dan naar hun gezichten en zie hoe blij ze zijn. Dat geeft me echt een onbeschrijflijk mooi gevoel. Ik denk dat er qua muziekbeleving niets mooiers te bedenken is," aldus de zanger, wiens favoriete band aller tijden The Beatles is. "Er is geen band geweest die The Beatles ooit overtroffen heeft. Mijn favoriete album is Revolver. Daar hoor je heel goed hoe ze van jongensbandje naar échte artiesten gaan. Het is ook een groep waarvan alles wat ze ooit maakten geniaal klinkt, zelfs hun boyband liedjes Please Please Me en She Loves You... geweldig! Zelf ben ik opgegroeid met Motown, Stax en The Beatles, maar ook met Paul Simon en Cat Stevens. Dat hoor je ook qua sfeer wel een beetje van terug in mijn muziek: akoestische folk/pop dus. Ik verheug me er erg op om ook deze nieuwe liedjes met een groot publiek over de hele wereld te delen. Want dat is juist het mooie van muziek: het slaat bruggen en verbroedert mensen. Prachtig toch?"

Simple Times
Joshua Radin
EAN: 5051865920021
Prijs: 14,99

Reserveer hem alvast op bol.com!