Interview: Ellie Goulding

Media door Anneke

Wat maakt jou anders dan andere artiesten?
"Moeilijke vraag. Ik denk dat iedereen gewoon zijn eigen specialiteit heeft. Ik ben er niet direct op uit om een bejubelde nieuwe popster te worden. Voor mij is muziek gewoon een passie, iets wat ik nodig heb in mijn leven. Als ik daarmee nog succes heb is dat mooi meegenomen, toch?"

Je wordt wel vergeleken met Björk en Kate Bush. Wat vind je daarvan?
"Dat zijn niet de eerste de besten, dus wat mij betreft geen probleem. Ik ben zelf een grote fan van Björk, dus misschien heeft het daar wat mee te maken? Toch begrijp ik de vergelijking niet helemaal. Ik ben een akoestische singer/songwriter die haar muziek combineert met het beste van de electropop-diva's van nu. Dat maakt me dan toch weer een beetje anders dan anderen."

Vroeger speelde je virtuoos klarinet. Waarom nu niet meer?
"Ik was gek op dat instrument, daarom speelde ik er dag en nacht op. Totdat ik het op een dag helemaal zat werd. Ik kon het instrument niet meer zien, echt waar. Toen ben ik overgestapt op de gitaar en die bespeel ik nu nog steeds. Daarnaast speel ik ook drums. Dat maakt me toch wel een beetje speciaal denk ik."

Je leeft overdreven gezond. Waarom is dat?
"Door gezond te leven voel ik ook meer helderheid in mijn hoofd. Het helpt me om beter te functioneren. Ik let extreem op datgene wat ik eet: veel salades en vis en ik drink geen druppel alcohol. Verder sport ik heel erg veel: hardlopen, sportschool... Ik voel me er heel goed bij."

Het verhuizen van Hereford naar Londen vond je een traumatische ervaring...
"Ik ben een plattelandsmeisje. Daarom moest ik heel erg wennen aan een grote stad als Londen. Alles is daar zo hectisch, terwijl ik zelf gewend ben aan een rustiger tempo. Ik moest wel naar Londen verhuizen als ik een mooie carrière wilde hebben. Nu begin ik langzaam aan Londen te wennen. Ik was laatst in New York voor een promotiebezoek. Toen ik terugkwam in Londen dacht ik voor het eerst: ik ben blij dat ik hier woon en niet in Amerika."

Wat is je grootste droom?
"Ik wil graag door iedereen gerespecteerd worden. Ik hoop dat er steeds meer mensen zullen zijn die zeggen: 'Die Ellie Goulding maakt toch wel mooie muziek'. Natuurlijk hoop ik ook dat ik nog lang muziek kan blijven maken. Ik kan me geen ander beroep voorstellen dat me zoveel voldoening geeft als dit."Lights

Ellie Goulding
EAN: 0602527327990
Prijs: 14,99