Review: Date Night

Media door Chantal

Het is de nachtmerrie van ieder getrouwd stel: na de wittebroodsweken en het starten van een gezinnetje komt de sleur erin en is de passie tussen jou en je wederhelft helemaal over. Natuurlijk zijn er die wekelijkse dates om toch te proberen niet uit elkaar te groeien, maar wanneer je dan aan tafel zit en je je wekelijkse menu bestelt, doe je precies wat je thuis ook doet. Het gesprek gaat alleen maar over de kinderen, wat er de komende week op de planning staat en wie nog wat moet doen. Romantisch? Niet bepaald. Maar wel de realiteit voor Phil (Steve Carell) en Claire Foster (Tina Fey) uit een voorstadje van New Jersey.

Het verhaal
Als een bevriend (en op het oog gelukkig uitziend) stel opeens besluit om uit elkaar te gaan, beginnen de alarmbellen ook bij de Fosters te rinkelen. Zijn zij ook al zo ver heen? Of is er nog een kans dat zij wel de trouwregel 'tot de dood ons scheidt' uit kunnen voeren? Phil en Claire kiezen voor de laatste optie: ze proberen te redden wat er te redden valt.

Phil besluit zijn vrouw mee te nemen naar een hip nieuw restaurant in New York. Zij kleedt zich mooi aan en hij doet ook zijn best goed voor de dag te komen; niets lijkt een romantische avond in de weg te staan. Tot ze bij aankomst horen dat er een wachtlijst van een maand is. Teleurgesteld staan ze op het punt om weer richting huis te gaan, maar wanneer een ander stel niet op komt dagen, twijfelen ze geen moment om zich als dat paar voor te doen. De Fosters worden in een paar seconden ineens de Tripplehorns.

Maar, zoals altijd, boontje komt om z'n loontje. Dit kan niet goed gaan. Phil en Claire zitten nog niet op hun stoelen of ze worden door een stel onbekenden weer naar buiten geëscorteerd. Denken ze in eerste instantie dat het om een grap gaat; al snel blijkt dat de Tripplehorns niet voor niets niet zijn op komen dagen...

En?
Hoewel het verhaal een beetje voorspelbaar overkomt, is dat juíst de kracht van Date Night. Als kijker kan je je perfect inleven in het (oh zo bekende) verhaal van de Fosters. Alles wat ze doen en zeggen zou ook zo bij ieder ander kunnen gebeuren. En dat was ook precies de bedoeling van regisseur Shawn Levy (Night at the Museum), die zelf ook wekelijks etentjes met zijn vrouw heeft om in hun drukke levens toch wat 'quality time' met elkaar door te kunnen brengen.

Dat Steve Carell (bekend van 40-Year-Old Virgin) en Tina Foster (30 Rock) graag met elkaar op het scherm wilden verschijnen is duidelijk te merken. Ze doen erg hun best om geloofwaardig over te komen als een burgerlijk koppel en zonder daarin door te schieten, lukt ze dat nog ook. Je gelooft meteen dat ze daadwerkelijk een braaf en degelijk getrouwd stel uit een voorstadje zijn.

Dat hun roots in de komedie liggen is ook goed terug te zien in de film. De twee acteurs zijn goed op elkaar ingespeeld, wat naast herkenbaarheid en een boel actie ook grote voordelen brengt wat betreft de humor. Oftewel, de grappen in Date Night zijn echt grappig en dat is lang niet altijd zo bij komediefilms.

Als echte Hollywood-productie is het geen verrassing dat de film goed zal aflopen. En dat is in dit geval maar goed ook, want wie weet is er nog hoop voor alle stellen die in diezelfde bekende sleur zitten als de Fosters.

Date Night is vanaf 6 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.