Maarten van der Weijden - Beter

Media door Micky

We herinneren ons het mooie moment in 2008 nog wel. Maarten van der Weijden (1981), de jongen die kanker had, werd olympisch kampioen in Beijing. Zijn levensverhaal heeft hij vastgelegd in zijn boek Beter. Zijn omschrijving van het autobiografische boek: "Mijn levensverhaal over toeval, pech en geluk. O.a. mijn achtergrond, leukemie en Olympisch succes."

Het verhaal
Maartens zwemcarrière begint vroeg. In zijn jeugd doet hij mee aan internationale kampioenschappen en later gaat hij, op aandringen van zijn vader, aan de Universiteit Utrecht wiskunde studeren. Maarten heeft een moeilijke relatie met zijn vader, bij wie alles lijkt te draaien om presteren en leren. Op 12 maart 2001 krijgt Maarten verschrikkelijk nieuws te horen: hij heeft acute lymfatische leukemie (ALL). Zijn overlevingskansen liggen tussen de 30 en 50 procent. Na een heftige periode met zware chemokuren en een stamceltransplantatie, krijgt hij het verlossende nieuws. De leukemie is weg. Maarten besluit dat het leven niet alleen maar hoort te draaien om presteren en leren. Hij begint weer met zwemmen, niet om te presteren, maar ter ontspanning. Maar al gauw komt de prestatiedrang toch naar boven. Na een tijdje besluit Maarten zijn loopbaan als wedstrijdzwemmer weer op te pakken. Het is zwaar, maar zijn harde werken werpt zijn vruchten af. In 2006 wint hij tijdens het EK zilver op de tien kilometer. Hoe mooi zou het zijn als hij de beste van de wereld wordt? Hij traint meer en meer en twee jaar later wordt hij Wereldkampioen op de 25 kilometer. Zijn doel in het leven begint hem duidelijk te worden. Hij begint te dromen van olympisch goud. Maarten verbreekt de relatie met zijn vriendin en zet alles op alles om zo goed mogelijk te presteren op de Olympische Spelen. Op 21 augustus komt zijn droom uit. Op de tien kilometer open water zwemmen in Beijing is hij de beste en wordt hij beloond met een gouden plak.

En?
Het is boeiend om te lezen hoe Maarten zijn weg naar de top heeft afgelegd. Het verhaal wordt verteld in drie verhaallijnen, maar niet in chronologische volgorde. Dit geeft verder geen verwarring, maar zorgt juist voor een volledig beeld van Maartens leven, samen met de foto's die op de voor- en achterflap van het boek staan. De rode draad in het verhaal is zijn ziekte en hij schrijft veel over de moeizame relatie met zijn vader. Ondanks dat hij vaak botst met zijn vader, is Maarten hem ook dankbaar. Verder gaat Beter over zijn jeugd, zwemcarrière, ziekte en zijn overwinningen in de zwemwereld.

De periode waarin hij te horen krijgt dat hij leukemie heeft, de chemokuren en een stamceltransplantatie ondergaat, is heftig. Maarten is eerlijk en heeft een nuchtere instelling, ook over zijn ziekte. Hij gelooft niet dat positief denken van invloed is op zijn herstel, het is gewoon een kwestie van pech of geluk hebben. Ondanks dat je als lezer weet dat hij de ziekte overwint, hoop je toch met hem mee op goede resultaten en ben je benieuwd hoe zijn ziekenhuisperiode verloopt. Maar ook op zijn herstel en verdere succes heeft de zwemmer een nuchtere en eerlijke kijk. Hij maakt het verhaal niet mooier dan het is en vertelt, zonder overdrijven, hoe hij beter en succesvol is geworden.

Kijk ook op de webiste van Maarten voor meer informatie.

Beter 
Maarten van der Weijden
ISBN: 9789026322587
Prijs: 17,95 eur
Uitgever: Ambo