Daten: meer keus minder kritisch!

Single & daten door Saskia

Omdat we niet meer zo jong hoeven te trouwen, vaker scheiden en de liefde ook buiten onze eigen stad (en zelfs op internet) kunnen zoeken, hebben we tegenwoordig veel meer keus dan vroeger als het om daten gaat. Psycholoog Alison Lenton vroeg zich af wat al die keuzes op het gebied van relaties met mensen doen. Ze vermoedde dat mensen heel goed weten wat ze willen in een relatie en dat meer keuzemogelijkheid daar geen invloed op zou hebben. Maar niets bleek minder waar...

Speeddaten
Alison bestudeerde 84 verschillende evenementen waar mensen speeddaten. In totaal deden 1868 vrouwen en 1879 mannen mee. De singles hadden drie tot vijf minuten de tijd om met elkaar te praten en moesten daarna meteen beslissen of ze elkaar terug wilden zien.

Hoe meer keus, hoe minder kritisch we worden!
Al snel viel op dat de hoeveelheid potentiële partners de keus sterk beïnvloedt. Hoe groter de keus is, des te groter de kans dat de singles elkaar op uiterlijk beoordelen. Als mensen de keus hadden tussen 24 mensen, dan beoordeelden ze al snel op simpele dingen zoals lengte en gewicht. Als er tussen de 15 en 23 mogelijke partners waren, wilden de vrijgezellen meer weten en beoordeelden ze onder meer op conversatie, beroep en opleidingsniveau.

Het lijkt er dan ook op dat singles hun eisen op basis van de hoeveelheid mogelijke partners aanpassen. Hoe meer keus, hoe minder kritisch we worden!

Dit artikel is geschreven door Saskia de Laat van Softcup.