Interview: K's Choice

Media door Danielle

Familieband
Na jarenlang samen optreden besloten broer en zus Gert en Sarah Bettens om het solo te gaan proberen. Sarah vertrok naar Amerika en Gert beproefde zijn geluk in Europa. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in dit geval was de familieband niet te verloochenen: K's Choice is weer bij elkaar. Sarah: "De beslissing is niet in een opwelling genomen, Gert en ik waren altijd al van plan om weer samen een plaat te gaan maken. We lieten het alleen afhangen van het moment en het succes van onze solocarrières."

Ze.nl ontmoet Sarah en Gert in Hotel Gooiland in Hilversum. Na het beluisteren van het album hebben we zin om de talentvolle leden van K's Choice te spreken. Gert vult zijn zus aan: "We hadden heel veel zin om dit weer op te pakken. Dat was eigenlijk het enige dat telde: dat we er plezier in zouden hebben." En dat ze genieten van hun comeback is te merken, ze zijn vriendelijk en enthousiast over hun nieuwe album Echo Mountain. Terecht, vinden wij, ze laten op het nieuwe album horen dat ze zijn gegroeid als mens en als muzikant. Ze zijn duidelijk géén echo's uit het verleden.

Onafhankelijk duo
In 2007 zijn ze begonnen met het schrijven van nieuwe nummers, apart van elkaar. Sarah: "Dat deden we eigenlijk altijd al. Er was wel sprake van dat Gert voor een langere periode naar Amerika zou komen om samen te schrijven, maar toen werd zijn vrouw zwanger van een tweeling en werd dat plan aan de kant geschoven." Opnieuw vult Gert aan: "We schrijven onafhankelijk van elkaar en laten het dan aan elkaar horen. We moesten wel weer een tussenweg vinden na onze soloprojecten. Sarah stond vooral akoestisch op het podium, terwijl ik een veel harder album heb opgenomen."

Toen de nummers uiteindelijk waren geschreven, besloten ze om het album op te nemen in de studio 'Echo Mountain' in Asheville, Amerika. Gert: "Sarah had daar eerder iets opgenomen en vertelde me erover. Ik raakte enthousiast door haar verhalen en kreeg zelfs direct een beeld bij Echo Mountain. Dit gebruikte ik als inspiratiebron voor het gelijknamige nummer op het album, terwijl ik er toen nog niet eens was geweest!" Lachend vervolgt hij: "Het nummer geeft een totaal ander beeld weer dan het daadwerkelijke landschap. Ik dacht aan de hoogste berg van de wereld, maar dat is het helemaal niet."

Echo Mountain
Echo Mountain, een nummer op het album én de naam van de opnamestudio. Niet zo gek dat het album dan dezelfde titel heeft. Gert: "Het was oorspronkelijk de werktitel, ontstaan uit de logische keuze dat we daar het album gingen opnemen. Maar toen het album klaar was, hadden we zoveel affiniteit met de naam dat we er geen afstand meer van konden nemen."

Het album bestaat uit twee cd's. Een cd met ballads en een cd met up-tempo nummers. Gert: "De nummers leken eerst niet op dezelfde plaat te passen. We hadden zulke verschillende liedjes geschreven. We maakten een prelist en hebben ook de andere bandleden laten kiezen. Maar we hadden teveel liedjes en te weinig ruimte voor één cd. We kwamen er niet uit welke nummers we moesten schrappen. Uiteindelijk kwam Sarah met het idee om er twee cd's van te maken. En alsof het zo moest zijn, was het toen meteen duidelijk wat de playlist zou worden. Toen de artdirector ermee aan de slag ging, wisten we zeker dat we hiermee de juiste keuze hadden gemaakt. De ene cd is de vertolking van de zon, de andere van de maan. Twee tegenpolen die elkaar aantrekken en versterken. En zo heeft het ook voor Sarah en mij gewerkt, daar boven op die berg."

Come live the life
De eerste single van het album is Come Live The Life, is volgens Sarah een echt K's Choice-nummer: "Wij vinden het één van de beste nummers en je hoort duidelijk onze sound naar voren komen. Daarnaast zingen we voortdurend tweestemmig, waar wij als duo bekend om staan. Come Live The Life straalt optimisme en hoop uit." En daar zit volgens Gert ook precies het verschil in van de K's Choice van toen en nu: "We zijn allebei stabieler geworden en zijn gelukkiger met wat we hebben. In de tijd van Almost Happy twijfelden we meer, waren melancholischer. We staan nu evenwichtiger en positiever in het leven. Ik ben blij dat ik nu veertig ben. Gewoon, dat ik het mee mag maken. Ik heb veel meer relativeringsgevoel. Het leven lijkt makkelijker, mijn extremen zijn minder. Ondanks dat er de afgelopen jaren genoeg verdrietige dingen zijn gebeurd, maar dat is onderdeel van het leven. Het is nu een soort constante 'up' in plaats van een constante 'down'. Meer een soort berusting."

Gert en Sarah hebben inmiddels allebei een partner en een gezin, dat draagt wellicht ook een steentje bij aan hun levensgeluk en optimisme. Gert: "Ja, dat denk ik wel." Sarah vult haar broer aan: "Ik sta hier volledig achter. Als je ouder wordt, kies je het pad dat juist voelt, dat brengt kalmte met zich mee. Als ik vroeger niet goed in mijn vel zat, sloot ik de gordijnen en ging in het donker naar heel droevige muziek luisteren. Tegenwoordig maak ik dan een wandeling, omdat ik weet dat ik me daar beter van ga voelen. Het is allemaal veel minder drama."

Het is echter niet gemakkelijk om een gezin te combineren met het artiestenleven. Sarah vertelt hierover: "We hebben een job om van te genieten en het is super dat we muziek kunnen maken, dat we dit kunnen en er de mogelijkheid toe hebben. Soms moet je dan keuzes maken. Het betekent inderdaad dat we soms aan één stuk door werken en weken van huis zijn. Maar we moeten onze vrije tijd claimen, dat zal de moeilijkste opdracht zijn de komende maanden. Er zullen best momenten komen dat we stiekem liever op de bank hadden gezeten met lief en kinderen." Gert springt in: "Het is natuurlijk wel zo dat áls ik thuis ben, ik meer thuis ben dan andere vaders. Ik ben er om ze naar school te brengen, als ze tussen de middag thuis komen en 's avonds met eten en naar bed brengen. Ik ben er dan wel non-stop." Dan haalt hij even ongemakkelijk zijn schouders op: "Ja, en natuurlijk ook af en toe non-stop niet."

Magische concerten
Hoe het ook zij, we kunnen heel veel van de band verwachten de komende tijd. Sarah: "Iedereen moet echt naar de optredens komen. Die worden geweldig. Een mix tussen oud en nieuw. Eigenlijk precies zoals K's Choice op dit moment is: we hebben, naast ons, twee nieuwe bandleden aangetrokken om mee te spelen en er zitten twee leden in die tien jaar geleden al met ons meespeelden. De oude nummers klinken vertrouwd, maar zijn voor ons toch weer nieuw om te spelen, omdat we nu een toetsenist hebben, die ook de derde stem voor zijn rekening neemt. Ik verwacht dat de magie van de concerten zit in de chemie tussen de bandleden onderling en de band en het publiek." Gert: "Soms spelen de nieuwe muzikanten iets en dan denk ik bij mezelf: 'Daar was ik nou nooit opgekomen'. En dat werkt heel inspirerend en verfrissend, ze geven de oude nummers weer een andere kleur."

Tekst: Ze.nl / Marlies Sienot & Daniëlle Lakeman

Echo Mountain
K's Choice
EAN: 0886976552527
Prijs: 14,99