Interview: Vonder & Bloom

Media door Anneke

Achter Vonder & Bloom zit een leuk verhaal. Nina Ebbenhout (piano, klassiek geschoold aan het Utrechts conservatorium) en Caroline Ouwendijk (gitaar, Amerikaniste, juriste en muzikaal gezien autodidact) ontmoetten elkaar in de tram, op weg naar een auditie voor een singer/songwriter-wedstrijd. Omdat je in de tram niet iedere dag iemand tegenkomt met een instrument, was er meteen een contactmoment. De singer/songwriter-auditie werd uiteindelijk geen succes, maar er ontstond iets veel 'groters': een samenwerking tussen twee gelijkgestemde zielen. "We voelden in de kleedkamer tijdens die talentenjacht al meteen een zeldzame klik. Muzikaal zaten we op dezelfde hoogte, we waren met vergelijkbare dingen bezig. Ook onze stemmen bleken perfect bij elkaar te passen. Daarom besloten we ook al snel om een duo te vormen," aldus Nina tijdens ons interview voorafgaand aan hun optreden in de CoffeeCompany in Den Haag.

Daar brengt het duo later enkele nummers van hun prachtige debuutalbum Simple Peace Of Mind waarbij in hun biografie de volgende omschrijving gegeven wordt: 'Mooie ingetogen liedjes: romantisch maar met beide benen op de grond, puur maar niet onschuldig. Recht uit het hart en ook er recht weer in'. Tijdens het optreden op een lenteachtige zondagmiddag in Den Haag komt dat gevoel helemaal over. Van een intiem liedje als The Brillance Of You krijg je spontaan kippenvel. Het kruipt onder je huid en laat je niet meer los. Het is niet alleen de muziek, maar ook vooral de teksten die het 'm doen bij het duo. Die raken diep en doen je nadenken. Een ding is alvast zeker: Vonder & Bloom smaakt naar meer dan die paar liedjes tijdens het miniconcert.

Het ontstaan van het debuut ging ook weer niet over één dag ijs. Nina en Caroline zijn zelf helemaal verantwoordelijk voor hun album Simple Peace Of Mind. "We hebben het vorig jaar in eigen beheer en met een bescheiden budget opgenomen," vertelt Caroline. "Toen de liedjes op de plaat stonden zijn we er in de zomermaanden het hele land mee rondgetourd. In een als huiskamer - compleet met behang, tafeltjes en een mengpaneeltje - ingerichte bestelbus. We gingen er helemaal niet van uit dat er veel mensen naar onze optredens kwamen kijken. Het was meer dat we onze muziek wilden laten horen aan iedereen die daar interesse in had. En dat is zeker gelukt." Nina: "We verzorgden overal miniconcerten. Dan parkeerden we de bus en nodigden belangstellenden uit om in onze 'mini huiskamer' achter in de bestelbus onze liedjes te beluisteren. Zo hebben we in die maanden heel wat mensen mogen overtuigen van onze passie." En toen kwam het onverwachte moment: een contract met platenmaatschappij Pias. Caroline: "Daar waren we natuurlijk heel erg blij mee. Een platencontract is natuurlijk iets waar iedere artiest van droomt en ons overkwam het. Nu genieten we van alles wat ons overkomt: de optredens, de interviews en alles wat er nog meer wacht. We hopen jullie de komende tijd ergens bij onze optredens tegen te komen." Daar kan ik alleen nog maar aan toevoegen: ga ze zien!

Kijk voor meer informatie over dit duo op hun website!