Interview: Emma Thompson

Media door Anneke

Emma Thompson is een bijzondere vrouw, dat zie je meteen. Ze heeft het soort natuurlijk charisma wat een mens leeftijdsloos maakt en een charme die je meteen inpakt als je haar spreekt. Ondanks de awards die ze won en het aanzien dat ze in de filmwereld geniet, is ze gewoon gebleven. Een open, vriendelijke vrouw wie niets te veel lijkt, zelfs niet na een inspannende persdag.

In de familiefilm Nanny McPhee speelt Emma Thompson niet alleen de rol van Nanny McPhee, ze schreef ook het script. Het verhaal over de tover-nanny is definitief haar 'baby' en ze voelt zich erg betrokken bij de film. Ze begon het script voor deze tweede film te schrijven toen het eerste deel nog in productie was en deed er drie jaar over om deel 2 af te ronden. Het verhaal is gebaseerd op de boeken van Nurse Matilda van Christianna Brand, een boekenreeks uit de jaren zestig van de vorige eeuw. "We kozen er bewust voor om het verhaal niet te laten voortborduren op deel 1. Nanny McPhee zou niet terugkeren naar de familie Brown uit de eerste film, maar een heel nieuw avontuur beleven. We lieten haar een reis door tijd en ruimte maken om een nieuwe familie te bezoeken. Nanny McPhee heeft haar magische krachten, ze is leeftijdsloos en tijdloos. Ik wist meteen in welke periode ik haar deze keer wilde plaatsen: in de Tweede Wereldoorlog. Ze bezoekt ditmaal een familie waarvan de vader in de oorlog vecht en waar de moeder er alles aan doet om alles thuis goed op orde te krijgen. Ook hier gaat Nanny McPhee de kinderen weer vijf nieuwe lessen leren."

Ook deze keer heeft Emma Thompson erg genoten van haar rol in Nanny McPhee. "Je transformeert weer even in een heel andere persoonlijkheid. Ik wist van het eerste deel hoe de make-up zou zijn en de kleding, maar toch is het iedere keer weer een nieuwe verrassing. Ik was ook vergeten hoe zwaar zo'n kostuum voelt! Mijn ribbenkast werd gewoon ingedrukt zodat ik het gevoel kreeg dat ik moeilijk kon ademen. Als ik even niet aan het draaien ben, gaat dat kostuum uit. Gewoon weer even normaal ademhalen!"

Voor Emma voelde deze tweede Nanny McPhee-film bijna als een nieuw begin. "Je staat dus weer met een groep nieuwe kinderen en een nieuwe crew op de set. Voor de kids is het heel erg spannend en uitdagend wat er iedere keer weer gaat gebeuren op zo'n set. Er was bijvoorbeeld een moment dat ze naar een groep biggetjes moesten kijken die in het water aan het dansen waren. Maar biggetjes kunnen natuurlijk helemaal niet in het water dansen! Om het allemaal voor de kinderen wat grappiger te doen lijken, ben ik zelf maar het water ingesprongen. Daar stond ik gewoon lekker gek te doen! Als je de kids dus ziet lachen in de film, dan lachen ze gewoon om mij, haha."

Ook regisseuse Susanna White vond het bijzonder om met kinderen te werken. "Het is heel anders dan met volwassenen, met wie je kunt praten en discussiëren. Maar soms kan het ook makkelijker zijn om met kinderen te werken, omdat ze ook meer inlevingsvermogen hebben. Wanneer ze moeten voorstellen dat een zak een 'olifant' is dan is dat geen probleem, terwijl een volwassen acteur daar weer wel moeite mee heeft. Ik heb ook geleerd van deze film hoe het is om ouder te zijn van een kind. Hoe kostbaar het is om datgene wat je bezit te koesteren."

Kunnen we na het tweede Nanny McPhee-deel nog een derde versie verwachten? Emma: "Alleen als een miljoen mensen deze tweede Nanny McPhee  gaan bezoeken! Dan komt er weer genoeg geld binnen bij Universal en zijn ze overtuigd dat er een derde film moet komen, maar voorlopig is dat geen zekerheid," aldus Emma, die erg gesteld is op het mysterie dat er rond het personage Nanny McPhee blijft hangen. "Het is heel belangrijk dat je niet weet waar ze vandaan komt of waar ze heen gaat. Zo kan ze in de tijd reizen zonder dat iemand daar ooit over valt. Wel is het leuk om steeds weer nieuwe elementen toe te voegen, zoals de vogel Edelweiss in Nanny McPhee 2. Ik heb er de kwetsbaarheid van Nanny McPhee mee willen aantonen. Ze ergert zich aan hem en heeft minder geduld met Edelweiss dan met de kinderen. Aan de onbereikbare nanny zit dus ook iets menselijks, iets gewoons. Daarom zit je als filmbezoeker ook geboeid naar haar te kijken. Ze moet ook verrassend en onvoorspelbaar blijven."

Voor Susanna White was het moment waarop Nanny McPhee weggaat in de film de grootste uitdaging. "Ik wilde dat het een bijzonder moment zou zijn en dat wilde ik ook zo in beeld brengen. Maar laat het nou op die bewuste draaidag alleen maar regenen. We hebben toen net zo lang gewacht tot de zon weer ging schijnen. Uiteindelijk werd dat voor mij het mooiste moment tijdens de hele draaiperiode."

Emma Thompson kijkt met een heel goed gevoel terug op haar tweede Nanny McPhee-film. "Het was weer zo'n ongelooflijke ervaring. Het is dan altijd weer moeilijk om afstand te doen van zo'n rol. Toch was ik ook wel weer blij toen het allemaal achter de rug was. Het waren weer vier maanden van keihard werken en ook nog in de zomer. Er was weinig vrije tijd en het was best zwaar. Maar toen het eenmaal achter de rug was, vonden we het allemaal toch ook weer een beetje jammer. Ja, zo gaat het nu eenmaal in de filmwereld. Iedere rol die je neerzet is weer een stukje van je leven."

Nanny McPhee 2 is vanaf woensdag 24 maart te zien in de Nederlandse bioscopen.