Gouden sollicitatietips

Werk & studie door Eline_B

Een goede voorbereiding is natuurlijk het halve werk. Zorg dat je zelf een kopie van je CV mee hebt en dat je het functieprofiel van het bedrijf kent, zodat je weet wie ze zoeken. Scan het jaarverslag van het bedrijf zodat je een goed beeld krijgt. Ken je toevallig iemand die daar werkt? Vraag diegene dan zoveel mogelijk: hoe is de sfeer, kledingvoorschriften, onderlinge strijd, wat voor soort mensen werken er? Je kunt meteen zien of het bij je past.  

Wat moet ik aan?
Je bent niet snel overdressed bij een bedrijf. Trek een nette broek aan (kan ook donkere spijkerbroek zijn), nette schoenen en een blouse of mooi truitje. Je moet je nog wel goed voelen in wat je draagt, een driedelig pak is echt niet altijd nodig, mits het bedrijfsvoorschrift is natuurlijk.

Zenuwen
Iedereen is zenuwachtig voor en tijdens een sollicitatiegesprek. Bereid jezelf dus goed voor en wed nooit op één paard. Weet dat je meerdere keuzes hebt en je toekomst dus niet alleen afhangt van dit ene gesprek. Dit verlaagt de druk. De organisatie moet net zo goed zijn best doen om jou te overtuigen bij hen te komen werken!

Wat wil de werkgever zien?
Het bedrijf wil altijd weten of jij de geschikte kandidaat bent. Zorg er dus voor dat je een goed beeld hebt van wat je wilt en wie je bent. Door thuis een paar keer hardop te zeggen hoe je in elkaar zit, kun je het ook goed verwoorden tijdens het gesprek. Zorg dat je verhaal vloeiend verloopt, spring niet steeds van de hak op de tak en vertel absoluut niet te veel: houd het bij de hoofdzaken! Wees enthousiast, dan worden zij het ook.

Vergeet niet ook een paar positieve vragen te stellen over het bedrijf. Meestal begint een gesprek met een verhaal over de organisatie. Luister aandachtig en stel vragen over termen of probeer voorbeelden te bedenken. Zo ben je niet de hele tijd zelf aan het woord en gaat het uurtje een stuk sneller voorbij. Aan het einde geef je iedereen een hand en bedank je voor de tijd die ze hebben vrijgenomen.

Gouden tips
Elk bedrijf stelt de zogenoemde P&O-vragen (Personeel & Organisatie). Deze vragen kun je voorbereiden!

- Wie ben jij nu precies? - Probeer dit te beperken tot tien zinnen.   
- Kun je een paar goede en slechte eigenschappen noemen?
- Hoe ga je daarmee om?
- Waarom wil je bij dit bedrijf werken?
- Wat verwacht je van het werk bij ons bedrijf?
- Waar wil je over een paar jaar zijn?

Door deze vragen te oefenen, krijg je een goed zelfbeeld en kom je zelfverzekerder over bij het bedrijf. Hierdoor sta je sterker in je schoenen en kun je jezelf beter presenteren.

Bron: Randstad.nl & Loopbaan.nl