Review: Alice in Wonderland

Media door Danielle

Alice in Underland
De inmiddels 19-jarige Alice (Mia Wasikowska) keert terug naar de magische wereld, die ze voor het eerst betrad als klein meisje. We zien haar jeugdvrienden: het Witte Konijn, de Muis, Tweedeledee en Tweedledum, de Cheshire-kat en natuurlijk de Mad Hatter (Johnny Depp). De fantasiewereld waarvan ze dacht dat het een droom was geweest, bestaat echt. Langzaam komen de herinneringen naar boven. Ze begint aan een buitengewone reis, waar ze het uiteindelijk moet opnemen tegen het gewelddadige bewind van de Rode Koningin (Helena Bonham Carter).

Perfect passende personages
Als Tim Burton een film produceert, verschijnt steevast Johnny Depp ten tonele. (Sweeney Todd, Edward Scissorhands, Charlie and the Chocolate Factory). De chemie tussen deze mannen maakt iedere film tot een succes, zo ook Alice in Wonderland. Johnny Depp weet zijn rol steeds weer eigen te maken en geeft er zijn persoonlijke magische twist aan, de Mad Hatter is dan ook een personage dat volledig bij hem past.

Daarnaast zien we Anne Hathaway als de Witte Koningin, een rol met allure waarin ze laat zien een veelzijdig actrice te zijn. Een andere bekende naam is Helena Bonham Carter, beter bekend als 'vrouw van' Tim Burton, of zijn muze. Naast Johnny Depp speelt zij namelijk ook steevast een rol in de films van haar man. En terecht, ze mag dan onherkenbaar omgetoverd zijn als de Rode Koningin, ze speelt haar rol vol overgave.

De 20-jarige Australische Mia Wasikowska bouwt na haar rol als Alice vast een indrukwekkend CV op. Haar talent werd al geprezen door de organisatie Australians in Film. Na het zien van Alice in Wonderland, heb ik Mia in ieder geval in mijn hart gesloten.

Eigentijdse Alice
In 1865 schreef Lewis Carroll al over de avonturen van Alice. Het tijdloze en inmiddels klassieke verhaal is verschillende malen verfilmd, maar nog nooit op de manier waarop Tim Burton dat doet. Met een nieuw script waarin Alice voor belangrijke keuzes staat, een wereld waar wij alleen over kunnen dromen en kostuums waarmee je weg zou willen kruipen in je eigen fantasiewereld. Het decor, het hoge Disney-gehalte en de cast: alles lijkt te kloppen. De Cheshire-kat is niet langer het enge vreemde wezen waar ik als klein meisje de kriebels van kreeg. De mysterieuze en fantasierijke wereld van Underland doet mij nu spinnen van genot.

Alice in Wonderland is vanaf 10 maart te zien in de bioscopen, zowel Nederlands gesproken als Nederlands ondertiteld. Voor een extra dimensie kun je van de film genieten in 3D en als je écht de wondere wereld van Alice wilt betreden, is de film ook te zien in de verschillende IMAX-theaters.