Miss Venezuela: and the winner is...

Media door Anneke

In Venezuela is schoonheid een handelsmerk, een manier van leven. Het neemt in het Zuid-Amerikaanse land een heel belangrijke plek in. Er is bijna geen meisje te vinden dat niet stiekem droomt van een Miss-titel, of het nu Miss Venezuela, Miss Universe, Miss World of een andere is.

In Venezuela is de jaarlijkse Miss Venezuela-verkiezing het best bekeken programma van het land. Op die avond is het overal stil op straat en zit iedereen aan de buis gekluisterd. Venezuela is dan ook het enige land ter wereld met een eigen schoonheidsopleidingsinstituut. In het Instituto Miss Venezuela worden aankomende Missen klaargestoomd voor de verkiezingen.

De oogverblindend mooie Elizabeth Mosquera (18) is de laatste Miss Venezuela International winnares. Met die titel is ze automatisch een van de kandidaten voor de Miss International later dit jaar. Daar zal zij strijden tegen tientallen andere prachtige dames uit alle landen van de wereld. Ze is zichtbaar dolgelukkig met haar titel. "Ik ben er trots op dat ik Miss Venezuela International ben. Zo kan ik niet alleen mijn land vertegenwoordigen in Chicago, maar ook een voorbeeld zijn voor vele andere Venezolaanse meisjes die dezelfde droom koesteren." En Elizabeth weet als geen ander wat zo'n droom inhoudt. Als meisje van eenvoudige afkomst droomde ze als kind al van zo'n Miss-titel. "Ik was gelukkig gezegend met de juiste lengte, de perfecte maten en een mooi uiterlijk.  Met mijn 1.77 m steek ik ver uit boven de gemiddelde lengte van andere Venezolaanse vrouwen. Ik heb gewoon heel veel geluk gehad!"

Toch ging het pad naar de top voor Elizabeth Mosquera niet over rozen. "In Venezuela beschermen de meeste ouders hun kinderen met hun leven. Dat betekent dat je doorgaans kort gehouden wordt en dat niet zomaar alles mag. Mijn vader zag helemaal niets in een toekomst voor mij in de beautywereld. De competitiestrijd is moordend en de gevaren liggen overal op de loer. Ook dacht hij van tevoren dat een getint meisje als ik nooit kans zou maken in de doorgaans 'blanke' wereld van de Missverkiezingen. Toen een van mijn vriendinnen, ook een 'gebronsd' meisje, een lokale titel behaalde, werd hij enthousiaster. Ik mocht me om te beginnen inschrijven bij een modellenbureau en dat was al heel wat. Uiteindelijk mocht ik meedoen aan de voorrondes van Miss Venezuela om daarna klaargestoomd te worden voor Miss Venezuela International. En hier ben ik!"

Hoe kijkt ze terug op haar Miss-tijd tot nu toe? "Je komt in een wereld terecht die je nooit kon vermoeden. Mijn ervaringen zijn tot nu toe goed geweest. De haat en nijd en het competitie-aspect zijn me tot nu toe erg meegevallen, tenminste, hier in Venezuela. Ik ben benieuwd hoe dat internationaal zal zijn. Zelf verheug ik me er erg op om Venezuela nu ook internationaal te mogen verdedigen."

Elizabeth heeft nu een druk schema. Ze is de hele dag bezig met alles wat komen gaat en daar moet ze hard voor trainen. "Ik heb heel drukke dagen. Iedere dag train ik in de sportschool, leef ik op een streng dieet en word ik begeleid door een speciale make-up artist, krijg ik iedere dag spraaklessen en leert mijn coach hoe ik het best kan overkomen voor jury's en publiek. Echt heel spannend allemaal..."

Eén van de mensen die Elizabeth begeleidt naar haar triomf is make-up artist Andrew Garcia. Hij ziet Elizabeth iedere dag en kent haar inmiddels door en door. "Elizabeth is een meisje met een heel groot doorzettingsvermogen en veel talent. Toen ze hier binnenkwam was ze al een spectaculaire verschijning, maar als je haar nu ziet is ze nóg mooier geworden. Ik leer haar ook alle trucjes hoe ze er zo prachtig mooi mogelijk uit kan zien." Andrew vindt zijn baan geweldig. Hij zou zich geen andere job kunnen voorstellen. "Ik ben gewoon elke dag bezig met datgene wat ik het leukste vind: de Missen nóg mooier maken dan ze al zijn. Ze zien mij ook als een soort familielid omdat de Missen in opleiding iedere dag met mij te maken hebben. Ook begeleid ik ze naar belangrijke schoonheidswedstrijden. Je maakt echt van alles mee, zoals die keer dat er een meisje was die midden in een belangrijke schoonheidswedstrijd hoorde dat haar moeder overleden was. Dat was echt een heel heftig moment. Toch heeft ze zich heel sterk gehouden omdat ze koste wat het kost haar taak wilde afmaken. Na afloop was ze helemaal kapot, dat begrijp je wel. Toen kwamen alle emoties eruit.  Dat zijn momenten die je niet snel vergeet."

Ook spraakleraar en mental coach Jose Rafael Briceno is een sleutelfiguur in Instituto Miss Venezuela. Hij zorgt ervoor dat de Missen goed voorbereid worden voor de interviews die ze moeten doen en de praatjes die ze tijdens de verkiezingen moeten houden. "Ik zorg ervoor dat ze tijdens de verkiezingen niet met hun mond vol tanden staan en met zinnige speeches komen. Een Miss zijn betekent vandaag de dag niet alleen maar een mooi uiterlijk en een prachtig lichaam hebben, maar ook de nodige intelligentie. Als een meisje goed geïnformeerd is over wat er zich in de wereld afspeelt, maakt dat altijd een betere indruk. Ik leer ze om te beginnen alles over Venezuela, van de geschiedenis tot de politiek, want je weet tenslotte nooit wat voor vragen de jury aan hen stelt. Ook ik ben erg trots op 'mijn' meiden. Ze zijn erg leergierig en over het algemeen genomen erg slim. Tot nu toe zijn er alleen maar goede resultaten geweest en daar ben ik erg trots op."

Elizabeth wil iedereen bedanken die ervoor gezorgd heeft dat ze nu de titel van Miss Venezuela International draagt. "Allle steun die ik krijg is een grote motivatie voor mij als persoon en als Miss. We gaan ervoor tijdens de aankomende Miss International verkiezingen. Laten we hopen dat ik nóg een mooie titel voor Venezuela kan binnenslepen."