Interview: Popstars' Wesley

Media door Jet

Ik ontmoet de 21-jarige Wesley in restaurant Soccer World, vlak naast de hoofdingang van de Amsterdam ArenA. Een plek waar de winnaar van Popstars zich prima op zijn plek voelt: "Voetbal is een echte passie van mij. Ik heb 15 jaar lang zelf gevoetbald en volg nu alle wedstrijden."

Dat zijn single You Raise Me Up op nummer 1 in de Mega Top 100 is binnengekomen, kwam als een complete verrassing voor Wesley. "Ik had niet eens verwacht dat ik Popstars zou gaan winnen, laat staan dat ik gelijk een nummer 1-hit te pakken heb. Ik dacht eigenlijk vanaf het begin al dat Kim zou winnen, zij heeft een ontzettend mooie stem. Toen ik het nieuws van mijn single hoorde, ben ik naar huis gegaan en heb ik met mijn familie en schoonfamilie gebak gehaald."

Het is geen geheim dat de ex-betontimmerman groot fan is van Nederlandstalige muziek. Wat vond hij ervan dat zijn eerste single toch Engelstalig was? "Ik vind het gelukkig een heel mooi nummer waar je je emotie heel goed in kwijt kunt. Ik kende het origineel al. Als ik dan toch in het Engels moet zingen, is dit een goede keuze. Maar de volgende single wordt wel Nederlands hoor." Wat is dat toch met Wesley en Nederlandstalige muziek? "Ik ben er echt mee opgegroeid; het is gewoon mijn ding. Het is en blijft Nederlands."

Voor de zomer komt het debuutalbum van de zanger uit. "Het wordt dus een Nederlandstalig album. Een beetje in de stijl van Nick & Simon, maar ook van Marco Borsato." Toch is een andere zanger Wesleys grote voorbeeld: René Froger. "Al zijn muziek vind ik leuk, zijn stemgeluid is geweldig! Dat ik binnenkort met hem -en de andere Toppers- in de ArenA mag staan, is een droom die uitkomt."

Hoe heeft Wesley zijn zangtalent eigenlijk ontdekt? "Ik was 15 jaar en ging met familie naar een karaokebar. Mijn tante had van mijn moeder gehoord dat ik wel eens aan het zingen was op mijn kamer. Ineens duwde ze een microfoon in mijn handen en moest ik De Vlieger van André Hazes zingen. Tot mijn verbazing was iedereen enthousiast en zeiden ze achteraf: 'Daar moet je iets mee doen, dit is top!'. Zodoende ben ik verder gegaan. Ik heb twee singles opgenomen en opgetreden in kroegjes. Meer voor de lol allemaal."

Maar toen kwam Popstars... "Ik heb mezelf niet eens opgegeven, maar mijn vriendin. Ze had al wel gezegd dat ik mee moest doen, maar ik vond mezelf er echt geen type voor. Toch heeft ze het stiekem gedaan. Toen ik op een dag de brievenbus opendeed zat daar een brief van SBS in. Ik het begin twijfelde ik nog, maar ik ben er toch voor gegaan en moet je zien wat ervan is gekomen."

"Ik heb een ontzettend leuke tijd gehad daar, er was nooit narigheid. Het was wel druk en slopend, maar ook heel gezellig: we hadden zo'n leuke groep. Het is wel even wennen nu het voorbij is, want je hebt dat ritme niet meer. Elke dag hadden we wel iets: zangles, repetities, etc. Ik mis de andere kandidaten wel."

En nu is de winnaar van Popstars opeens een echte popster. "Ik heb er altijd al van gedroomd. Altijd als ik tv aan het kijken was, dacht ik: dat is wel iets voor mij. Maar wel het Nederlandse glamourwereldje hoor, het moet wel een beetje nuchter blijven. Ik hoef ook absoluut niet door te breken in het buitenland, Nederland is genoeg!"

Waar staat Wesley over vijf jaar? "Hopelijk helemaal aan de top. Met een overvolle agenda vol optredens. Momenteel hebben we al 200 aanmeldingen binnengekregen, maar het is natuurlijk altijd even afwachten of dat zo blijft." Wat gaat hij eraan doen om geen eendagsvlieg te worden? "Ik weet dat ik heel goede mensen achter me heb staan. Alles wordt goed besproken, het is helemaal niet zo van: jij gaat dit nummer zingen. Het is een hecht cluppie en dat geeft me vertrouwen." Kunnen we de nuchtere zanger nog eens in een musical verwachten, net als andere tv-talentenjacht-winnaars Jim en Jamai? "Nee, ik denk niet dat ik niet een musicalmannetje ben. Ik ben meer van de optredens en feestjes."

Naast kersverse popster wordt Wesley binnenkort ook een kersverse papa: zijn vriendin Nelly is zwanger en bevalt rond 12 mei van hun eerste kindje. Denkt hij zijn drukke artiestenleven wel goed te kunnen combineren met het vaderschap? "Ik denk zelfs dat het zelfs beter is zo. Ga maar na: de optredens zijn meestal 's avonds en dus ben ik 's middags vrij om op de kleine te passen. Dus eigenlijk heb je meer tijd over voor je kindje."

Om Wesley nóg beter te leren kennen, vragen wij hem wat hij 'voor het laatst...'

Wanneer ben je voor het laatst naar de bioscoop geweest en welke film was dat?
"Dat is wel een tijdje geleden haha. Ik weet niet eens meer welke film dat was! Ik ben meer van een dvd'tje op de bank kijken samen met mijn vriendin. Wat voor films ik dan graag kijk? Films zoals The Green Mile en The Gladiator vind ik heel goed."

Wanneer heb je voor het laatst iets romantisch gedaan voor je vriendin?
"Iets romantisch... Wat versta je onder romantisch? Ik ben laatst nog uit eten geweest met m'n meissie; dan betaal ik wel voor haar. Ik ben denk ik niet een heel romantisch type, gewoon normaal. Soms heb ik m'n buien. En dat moet ook wel, vooral nu ze zwanger is."

Wanneer heb je voor het laatst gehuild?
"Toen ik hoorde dat ik Popstars gewonnen had! Er ging op dat moment zo veel door me heen. Al die maanden heb ik me groot gehouden, terwijl de anderen wel eens een traantje wegpinkten, maar op die avond kwam alles eruit."

Wanneer ben je voor het laatst dronken geweest?
"Niet echt dronken, maar toen ik hoorde van mijn nummer 1-hit, heb ik samen met mijn broer en wat familie wel wat biertjes gedronken."

Wanneer heb je voor het laatst de slappe lach gehad?
"Tijdens Popstars heb ik regelmatig de slappe lach gehad met de andere kandidaten. Vooral onder het eten was het raak en konden we moeilijk stoppen."

Wanneer ben je voor het laatst boos geweest en waar ging dat over?
"Dat zou ik eigenlijk niet weten. Ik word niet zo vaak boos, haha."