Interview: Ally McBeal's Vonda

Media door Anneke

Vonda Shepard was jaren lang hét gezicht van de muziek van Ally McBeal. Ze speelde er de entertainer in de fictieve minibar waar de excentrieke advocate Ally McBeal en de leden van haar collectief het rustpunt van de dag zochten na een inspannende werkdag. Vonda verscheen één of twee keer per aflevering in beeld en mocht de muzikale noot verzorgen. Haar krachtige stem vormde een belangrijk onderdeel van de show, waarbij de teksten vaak gerelateerd waren aan de turbulente wereld van Ally-ster Calista Flockhart. Daarnaast maakte ze zo nu en dan haar entree als het emotionele bewustzijn van Ally, de innerlijke stem van de hoofdrolspeelster.

Vele acteurs, maar nóg meer kijkers, werden fan van haar liedjes die voor heel wat romantische momenten zorgden en het publiek altijd weer trakteerden op mooie muziek. Vonda begrijpt best dat niet iedereen bekend is met haar naam. Toch was ze ook al ver voordat de serie wereldwijd voor miljoenen kijkers zorgde al actief in de muziek. Wie denkt dat het succes de zangeres kwam aanwaaien zit er flink naast. Na een succesvolle top 10-hit in 1987 met Can't We Try werd haar album Vonda Shepard in 1989 een complete mislukking. Ook de opvolger The Radical Light (1992) deed weinig en Vonda werd gedropt door haar platenmaatschappij. "Warner Brothers had in die tijd zo'n 300 artiesten onder contract en daardoor schoot de promotie er wel eens bij in. Gelukkig kreeg mijn album It's Good Eve wél de verdiende lovende kritieken van de pers en het aantal fans groeide met de dag." Eén van die fans was niemand minder dan Michelle Pfeiffer en haar echtgenoot en tv-producent David Kelley, die ook regelmatig concerten bezochten. "David had net een script af voor een nieuwe tv-serie toen ik hen weer eens tijdens een concert ontmoette. Dat was Ally McBeal en hij vroeg me of ik zin had om mee te werken aan de serie 'met de geschifte advocate en haar humorvolle crew'."

Zo werd Vonda Shepard het muzikale gezicht achter de succesvolle Ally McBeal-serie. "Ik kijk met een heel bijzonder gevoel terug op die tijd. In de serie, waar ik vijf jaar lang deel van uit maakte, vertolkte ik zowel bekende 'oldies' als mijn eigen songs. Ik kon daardoor ook werken met artiesten die ik zelf mateloos bewonder, zoals Al Green, Gladys Knight, Randy Newman en meer... We namen zo'n 300 songs in vier jaar op voor de serie. Het waren stuk voor stuk liedjes waar ik emotioneel ook wat mee 'had'. Was dat eens niet het geval, dan herschreef ik de tekst en de muziek zodanig dat ik er wel mijn gevoel in kon leggen. Alhoewel de serie alweer vijf jaar van de buis is, heb ik nog steeds een warm contact met alle acteurs."

Vonda lift nog steeds mee op dat succes van toen. "Ik ben iemand die haar hele leven al muziek schrijft en zingt. Natuurlijk, de serie opende vele deuren voor me en mijn onverwachte roem heb ik helemaal aan die serie te danken. Nog steeds treed ik regelmatig op, met songs uit de serie in combinatie met mijn eigen nummers. Daarnaast heb ik ook een gezinsleven met een man en een kind. Ik ben in 2004 getrouwd met mijn producer Mitchell Froom en ons kind werd in 2007 geboren. Maar... ik kan beide levens heel goed combineren hoor! Als ik op tournee ga ben ik nooit heel erg lang weg. En: mijn zoontje van drie is altijd bij me als ik onderweg ben!"

Vonda is altijd met muziek bezig, ook als ze thuis is. "Ik ben momenteel weer bezig met een nieuw album, de opvolger van From The Sun. Op die plaat heb ik me echt geconcentreerd op de soul-kant van mijn stem en op de teksten. Daar zit ook veel meer diepte in. Die koers wil ik ook graag voortzetten op mijn aankomende album." Wat zou Vonda Shepard graag nog bereiken in haar carrière? "Ik zou heel graag veel nieuwe fans hebben die ook naar mijn muziek van nú luisteren. Ook zou ik wel weer mee willen spelen in een film, een kleine of een grotere rol. Daarnaast zou ik nog wel eens een boek over mijn leven willen schrijven, maar wanneer...? Ik zal dan ook nog moeten kiezen: schrijven of baseball spelen met mijn zoon!"

De singer/songwriter is na al die jaren nog steeds een graag geziene gast in ons land. Ze heeft hele goede herinneringen aan de optredens hier. "Behalve de optredens zelf waar ik veel warmte en bijval voel van het publiek, vind ik het ook fijn om hier te komen. Ik herinner me zóveel dingen: wandelingen langs de grachten, een jongen die op de fiets naar huis snelde, een verliefd stel in een romantisch cafeetje, de geur van verse cappuccino... allemaal flitsen van gevoelens. Ik verheug me in ieder geval weer op de optredens die komen gaan en ik hoop jullie daar natuurlijk allemaal te zien!"

Wil je Vonda Shepard ook live bewonderen? Even wegmijmeren bij de songs uit jouw favoriete serie Ally McBeal en ook kennis maken met Vonda Shepards nieuwe muziek? Dat kan! De zangeres staat op 17 februari in Patronaat (Haarlem), op 19 februari in 013 (Tilburg) en op 21 februari in Den Haag (Paard van Troje).