Pimp your desktop

Media door Sara

Bij het kiezen van een wallpaper voor je desktop is het belangrijk om te weten wat de resolutie van je scherm is. Dit kan je op Windows-computers vinden onder Systeem > Voorkeuren > Schermresolutie. Bij de Mac ga je naar System Preferences > Displays om te zien hoe groot je wallpaper moet zijn. Gelukkig kan je de meeste plaatjes ook stretchen (uitrekken) of tilen (op elkaar stapelen); het is maar net wat je kiest.

Waar kun je nou leuke wallpapers vinden? Je kan heel simpel naar Google Image Search gaan en daar plaatjes van je favoriete beroemdheid opzoeken, maar je kan ook naar sites die zich specialiseren in leuke (en vooral schattige!) wallpapers.

Een aantal leuke sites voor Wallpapers
Pixel Girl Presents
Leuke, schattige en vaak geillustreerde plaatjes voor op je computer. Onderverdeeld in handige categorieën en bovendien kun je van te voren al aangeven wat je schermresolutie is.

Kitsune Noir Wallpaper Project
Deze wallpapers worden gemaakt door verschillende artiesten van over de hele wereld, en zijn soms heel bijzonder. Ook verkrijgbaar in vele resoluties.

Simple Desktops
Mooie, rustgevende en artistieke desktops verzameld op een overzichtelijke website.

Paul Frank Wallpapers
Je kent dat lieve aapje van het kledingmerk vast wel! Hier vind je een paar schattige wallpapers van hem.

Deviantart
Deviantart is een geweldige plek om je eigen digitale kunstwerkjes te etaleren. Zo staan er ook veel wallpapers op, en het leuke aan Deviantart is dat deze in overzichtelijke categorieën zijn onderverdeeld. Wil je per se een leuk diertje op je desktop, dan kun je een wallpaper kiezen uit de categorie 'Animals & Plants' bijvoorbeeld.

Customize.org
Een beetje zoiets als Deviantart, maar hier kan je de wallpapers zelfs sorteren op kleur! Wil je dus per se iets met veel roze, dan heb je het hier snel gevonden.

Icons
Wat je ook kunt doen, is de icoontjes op je desktop aanpassen. Daar zijn verschillende programmaatjes voor, zoals Candybar of Litecon voor de Mac of Icontweaker voor Windows. Handmatig kan ook, hier is bijvoorbeeld een tutorial voor op Windows computers en er is ook eentje voor op je Mac.

En waar vind je leuke icoontjes?
Bij Icon Factory bijvoorbeeld, waar je icons voor Mac en Windows kan vinden. Ook de eerder genoemde site Pixel Girl Presents heeft een heleboel ontzettend schattige icons. Op Prettify worden ook regelmatig prachtige icoontjes gepost, vaak met bijpassende wallpapers. En wederom kan je ook op Deviantart en Customize.org een heleboel mooie sets vinden.

Screensavers
Je kunt ook leuke screensavers instellen. Dit is mijn favoriet: Lotsawater for Mac en ook voor Windows. Het verandert je desktop in een soort vijvertje. Hypnotiserend!

Erg populair zijn screensavers met klokken erop. Hier aantal voorbeelden:
Dropclock
Crazy Scribbles - (klik op screensavers)
9031
Worldclock

Meestal installeren deze screensavers zich vanzelf als je ze downloadt. Indien dit niet het geval is, staat er vaak wel een gebruiksaanwijzing op de site waar je hem vandaan hebt gehaald.

Net een stapje verder...
Je kunt ook wat 'extremer' te werk gaan. Heb jij een Windows-computer maar ben je het standaarddesign van XP, Vista of 7 helemaal zat? Met een programma als WindowBlinds kan je helemaal zelf kiezen hoe je desktop eruit ziet. Niet alleen je wallpaper, maar ook je menu en je Windows. Zo zou je je Windows-computer helemaal om kunnen toveren naar een Mac... Neem maar eens een kijkje op deze site! Het vergt alleen wel wat meer werk dan gewoon van wallpaper switchen.

Voor de Mac is er een handig programmaatje in de Dock aan te passen: Tinkertool. En ook het standaarddesign van de Mac kan je aanpassen, met het programma Shapshifter.

Veel plezier en succes!