Finale Op zoek naar Mary Poppins

Vrije tijd door Danielle

The winner takes it all
Als het publiek op de tribune is opgewarmd, heet presentator Frits Sissing de kijkers thuis van harte welkom. De lijnen zijn geopend en het stemmen kan beginnen. Ruim duizend kandidaten deden auditie voor de rol van de practically perfect Mary Poppins; daarvan haalden twaalf talentvolle dames de liveshows. De afgevallen Mary's mogen deze avond de show openen met een parodie op het toepasselijke nummer The Winner Takes It All van Abba. Als de drie finalisten Rosalie, Sophie en Noortje ook het podium op komen lopen, verandert de melodie en zingen ze in koor: "Ik word Mary als ik win."

Power ballads
Dan is het de beurt aan Rosalie om nog eenmaal te laten zien wat ze kan. Ze geeft zich helemaal in het nummer Thuis uit de musical The Wiz. De jury - bestaande uit Pia Douwes, Willem Nijholt, producent Erwin van Lambaart en acteur Thom Hoffman - vinden dat ze niet zozeer in het hokje van de perfecte Mary Poppins past, ze zou een 'eigen' Mary kunnen zijn.

Sophie ziet er volgens de jury wel uit als een aantrekkelijke, spannende en eigentijdse miss Poppins. Ze zingt een nummer uit The Phantom: Kon Ik Maar Even Bij Je Zijn. Ik krijg kippenvel bij de hoge noten die uit haar keel komen. Sophie is inmiddels ervaren als het gaat om tv-audities, ze deed ook mee aan Op zoek naar Evita, maar de rol van Mary Poppins lijkt pas echt op haar lijf geschreven.

Veelzijdigheid
Maar de dames hebben sterke concurrentie van Noortje. Ze toonde de afgelopen weken haar veelzijdigheid in acteren, dansen en zingen en weet vanavond de zaal wederom plat te leggen, het is doodstil in de studio als ze Pap Kun Je Me Horen uit de musical Yentl zingt. Met een zwak schijnsel van kaarslicht op haar gezicht, weet ze de zaal in vervoering te brengen met haar charisma. Pia Douwes: "Noortje heeft een geweldig inlevingsvermogen, ze gaat dwars door alles heen."

Dan laten de drie finalisten nog een korte tapdance zien, gevolgd door het afscheid van het trio. Rosalie krijgt de minste stemmen en voegt zich bij de andere afgevallen deelneemsters. Ze kijkt trots naar de twee overgebleven kandidaten voor wie het spelen van de hoofdrol van Mary Poppins steeds dichterbij komt. Noortje en Sophie zingen samen Tamelijk Voortreffelijk, wat ze beiden uitmuntend doen. Vervolgens zingen ze individueel het nummer Alles Kan Gebeuren. Het publiek heeft nog een paar minuten om te stemmen en de spanning loopt hoog op in de studio. Gelukkig gooit Frits Sissing al snel het hoge woord eruit als de lijnen zijn gesloten: de 24-jarige Noortje Herlaar is onze Mary Poppins!

Supercalifragilisticexpialidocious!
Noortje mag vanaf maart de rol van Mary Poppins gaan vertolken in het Fortis Circustheater, waar ze onder andere te zien is naast William Spaaij in de rol van Bert.

De musical vertelt het verhaal van supernanny Mary Poppins. Ze komt terecht als nanny bij de familie Banks en stuurt opmerkelijk en eigentijds het gezin in de juiste richting. Het doet mij denken aan een kruising tussen het ouderwetse The Sound of Music en de familiefilm Nanny McPhee. Het bekende fantasiewoord 'supercalifragilisticexpialidocious' uit de musical wil maar niet meer uit mijn hoofd, en met een stralende Noortje op het podium, kan een avondje Mary Poppins niet meer stuk.

Foto's: Angel Mulder