Interview: Paloma Faith

Media door Anneke

Paloma Faith is om te beginnen al een opvallende verschijning. Met een klein bolhoedje schuin op haar hoofd, het opvallende rode krullenkapsel en de in het oog lopende make-up ziet ze eruit als een theateract. Paloma lacht als ik die opmerking maakt. "Dat kan kloppen, want ik wil me juist onderscheiden van andere artiesten door behalve een zangact te zijn, ook het nodige theater toe te voegen. Dat is bovendien niet zo vreemd, want ik heb ook een theaterachtergrond. Vroeger deed ik burlesque theater en heb ook een blauwe maandag als goochelaarsassistente gewerkt. Maar ik had ook heel veel met muziek. Op een gegeven moment was dat het toch wat me het meeste trok. Ik hou van oude soul en jazz en artiesten als Billie Holiday en Eartha Kitt. Dat was dan ook de kant die ik op wilde: liedjes maken waar je je ziel en zaligheid in kwijt kunt."

Momenteel wordt Paloma Faith vergeleken met artiesten als Amy Winehouse, Adele en Duffy. Wat vindt ze daarvan? "Ik denk dat mensen altijd artiesten met elkaar blijven vergelijken. Als je maar een beetje op een ander lijkt, dan is de vergelijking geboren. Je moet blijkbaar eerst zelf goed doorbreken voordat de vergelijkingen ophouden. Ik moet wel toegeven dat Amy Winehouse indirect de aanleiding was van mijn beslissing om de muziek in te gaan. Of mijn moeder eigenlijk, want zij hoorde Amy een keer op de radio en belde me meteen. "Ik hoorde net een meisje op de radio en de heeft net zo'n stem als jij. Waarom probeer je het ook niet in de muziek? Je kunt toch ook mooie liedjes schrijven?"

Het duurde nog even voordat Do You Want The Truth Or Something Beautiful? op de markt kwam. Paloma Faith is er wel erg trots op: "Ik denk dat het zeker een album is dat je moeilijk met andere kunt vergelijken. Om te beginnen de betekenis van de titel. Als mensen vragen stellen zitten ze doorgaans niet echt op een antwoord te wachten. Pas geleden hadden mijn zus en ik een gesprek over 'break ups' en hoe je liever wil horen: 'het werkt niet tussen ons' dan dat je vriendje het met een ander aangelegd heeft. In de westerse cultuur hebben we het altijd over het analyseren van ons verleden en het bestrijden van onze demonen. Nou, ik hou ze liever op een afstand hoor."

Op het podium hult Paloma zich graag in kleding uit lang vervlogen tijden. Heeft dat nog wat te maken met een vlucht uit de werkelijkheid? "Het lijkt wel of vroegere tijden hoopvoller waren. Ik vind het inderdaad leuk om terug te gaan naar vroeger. Mijn grote voorbeelden zijn Marilyn Monroe, Betty Page en de oude jazz-zangeressen. Ik draag ook graag bloemen in mijn haar. Ik hou van glitter & glamour ja. Mij trekt ook de zweem van geheimzinnigheid die de artiesten van toen omgaf. Je wist nooit wat er echt in hen omging. Nu wordt met het internet het leven van een artiest helemaal overhoop gehaald en alles wordt openbaar gemaakt. Iedereen weet alles van elkaar en mysteries bestaan niet meer. Als ik dat toch nog een beetje in stand kan houden dan werk ik daar graag aan mee."

Paloma heeft nog veel dromen. "Ik wil nog een hele hoop albums maken en natuurlijk hoop ik dat er eentje op nummer 1 komt. Verder wil ik zeker nog films gaan maken. Ik ben tenslotte eerst begonnen bij het theater en de film en later heb ik pas de overstap gemaakt naar de muziek. Niks moet, alles mag... dat is een stelling waar ik me helemaal kan vinden. Als ik maar bezig kan blijven in het artistieke vak dan hoor je mij zeker niet klagen."

Do You Want The Truth Or Something Beautiful?
Paloma Faith
EAN: 0886975435524
Prijs: 9,99