Interview: Lisa Lois

Media door Redactie Ze.nl

Een eigen cd
In een cafeetje in Amsterdam spreken we met Lisa (artiestennaam: Lisa Lois), die niet zo graag op de voorgrond treedt en daardoor het geven van interviews niet als haar favoriete bezigheid beschouwt. Als we haar vragen iets meer over het kunststukje -haar eerste echte eigen album- te vertellen, begint ze echter te lachen en barst ze enthousiast los: "Het heet Smoke, het is een soulgetint album geworden terwijl veel mensen hadden verwacht dat het een rockplaat zou worden. Ik ben tijdens X Factor een beetje in dat hoekje geduwd, niet met tegenzin ofzo, maar ik kwam echt uit de soul-/blueshoek en ik wilde daar ook heel graag in blijven. Ik ben dus heel blij dat ik een soulplaat heb kunnen maken en daar ook veel inspraak in heb gehad."

"Er staat een liedje op het album dat Smoke heet. Het is eigenlijk een liedje wat er niet helemaal tussen past: het buitenbeentje. En dat was ik vroeger ook altijd, dus dat paste wel..." verklaart Lisa de titel van haar eerste pronkstukje.

Lisa kreeg de mogelijkheid om Smoke op te nemen in Londen, wat een geweldige ervaring was: "Ik heb er een maand gezeten om mijn zang op te nemen. Londen is te gek, ik wil er wonen! Ik voel me er heel erg thuis. De Engelse mensen zijn ontzettend leuk; veel spontaner. En Engelsen zeggen lekker alles wat ze denken." De jonge zangeres heeft met grote producers mogen samenwerken, bij wie ze zich erg goed op haar gemak voelde. "De producers van het album hebben met o.a. Lily Allen, Seal, Dannii Minogue en Sophie Ellis Bextor gewerkt. Maar het zijn heel gewone jongens, allemaal rond de 26/27 jaar. Het was alsof ik met mijn eigen vrienden in de studio zat, helemaal niet raar of ongemakkelijk. Gewoon heel leuke mannen! En ik mis ze ook heel erg nu... Ik heb flink gehuild toen ik wegging; je leert elkaar heel goed kennen in een heel korte tijd. Met zingen geef je sowieso al je emoties bloot en als je iemand niet vertrouwt of je niet op je gemak voelt bij iemand, dan werkt het niet."

Lisa's nieuwe single No Good For Me...


De weg naar bekendheid
Zingen is van jongs af aan al Lisa's passie: "Ik was een jaar of twaalf toen ik dacht: Ik wil gewoon zingen. Maar het heeft wel even geduurd... Ik heb lang getwijfeld, omdat ik niet zeker wist of ik zelf wel op de voorgrond wilde staan. Al die aandacht, ik vind dat nu nog steeds moeilijk. Ik hou er eigenlijk niet zo van: ik denk altijd van: 'Aaaaah, ga weg!' Maar ik heb wel altijd geweten dat ik iets met muziek wilde doen: dan misschien meer achter de schermen of lesgeven. Maar het is toch anders gelopen!"

De keuze voor een programma als X Factor lijkt dus niet heel logisch... Waarom dan toch meedoen? "Ik wilde eigenlijk niet meedoen, moet ik eerlijk toegeven. Mijn broer is ook muzikant, hij zingt nog niet zo lang en hij wilde graag van andere mensen weten wat zij ervan vonden. Maar hij wilde alleen meedoen aan X Factor als ik het ook zou doen. Na lang nadenken heb ik het toch maar gedaan. Met tegenzin, alsnog... Ik heb zes uur moeten wachten tijdens de auditiedag en dacht regelmatig: ik ga naar huis. Ik heb vijf minuten voor de auditie bepaald welk liedje ik ging zingen. Ik had ook van te voren gezegd: 'Ik ga echt niet mijn best doen, ik zie wel wat er gebeurt. Zo niet, dan niet. Dan ga ik lekker mijn eigen weg volgen.' Mijn broer ging na de eerste ronde al niet door, maar ik kwam elke keer een ronde verder. Ik dacht: oh shit, nu wordt het serieus. Dat had ik niet verwacht. En uiteindelijk heb ik gewoon gewonnen."

"Ik heb altijd gezegd: ik wil het zelf doen. Maar ik vind het een beetje jammer dat iedereen zo slecht over X Factor denkt, want dit soort programma's zijn gewoon hartstikke goed voor je. Het is een manier om jezelf op de kaart te zetten. En je wint het programma, maar daarna heb je er niets meer mee te maken. Wat je daarna doet, heb je zelf in de hand. Vroeger vond ik het een beetje oneerlijk tegenover andere muzikanten. Ik heb bijvoorbeeld veel vrienden die al jaren bezig zijn en geen stap verder komen, maar die vertikken het om aan zo'n programma mee te doen. Daar kies je zelf voor. Ik wist het op een gegeven moment ook niet meer: ik had al die contacten niet en ik was het zat om alleen maar in kroegen te spelen. Toen dacht ik: dan maar zo, dan heb ik tenminste laten zien wie ik ben en wat ik kan."

Lisa als BN'er
Na het winnen van X Factor 2009 brak een hectische periode aan voor de kersverse BN'er: "Je bent zo erg met het programma bezig en doet er niet zo veel meer naast. Toen het afgelopen was en ik over straat liep, wist ik niet wat me overkwam! Dan pas merk je hoe veel impact zo'n programma heeft. Ik hoorde natuurlijk wel dat er veel mensen naar X Factor keken, maar dat het er zo veel waren, dat wist ik niet. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet wordt aangesproken." Iets wat Lisa niet altijd even prettig vindt: "Natuurlijk is het wel leuk, ik zie het als een soort erkenning. Maar je hebt er natuurlijk niet altijd zin in. Als ik 's avonds met mijn vrienden in de kroeg sta, heb ik geen zin om een uur over X Factor te praten met iemand."

We zullen Lisa dan ook niet al te vaak op een rode loper treffen: "Niks voor mij, ik vind het vreselijk. Ik houd helemaal niet van premières of feestjes waar bekende Nederlanders zijn. Het doet me gewoon niets. Het is misschien heel nuchter, maar ik val gewoon nergens van om. Als een bekend persoon voor me staat doet dat me weinig, ik bedoel: het is ook gewoon een mens. Ik heb dat nooit gehad. Het gaat me echt om de muziek, de rest kan me gestolen worden."

Lisa's omgeving vindt het apart dat ze nu beroemd is, maar gelukkig wel heel leuk. "Ik vind dat iedereen om mij heen er heel goed mee omgaat. En ja, ik heb een vriendje, haha... We kennen elkaar al wel heel lang, drie jaar ongeveer, en op een gegeven moment dachten we: hé, misschien is er wat meer aan de hand. Maar dat is pas sinds een paar weken. Hij vindt het helemaal niet erg dat ik 'beroemd' ben. Ik kan hem nu natuurlijk overal mee naartoe nemen en dat vindt hij alleen maar leuk. En hij is wél onder de indruk van de BN'ers; we zijn bijvoorbeeld met Lange Frans naar de This Is It-première geweest. Hij is zelf ook rapper, dus dat vond hij helemaal te gek."

Persoonlijkheid en ontwikkeling
Als persoon komt Lisa stoer en pittig over. Is dat ook de echte Lisa? "Dat is alleen het uiterlijk; ik ben best wel onzeker... Als ik op het podium sta vergeet ik dat gelukkig, dan ben ik er helemaal niet mee bezig. Maar op bijvoorbeeld zo'n interviewdag als vandaag, met al die aandacht, is dat best lastig. Ik ben ook heel slecht in complimentjes ontvangen, als iemand zegt: 'Goh, wat heb je goed gezongen,' reageer ik standaard met: 'Ja maar...' Ik ben onwijs perfectionistisch, heel irritant."

De zangeres heeft een dijk van een stem, maar kan nog genoeg dingen opnoemen waar ze hard aan moet en wil werken. "Zoals mijn performance... Tijdens X Factor was dat wel heel extreem, maar ik vertikte het gewoon om te dansen en al helemaal op hoge hakken. Ik kan best bewegen, maar ik ga echt geen danspasjes doen. Dat past gewoon niet bij mij. Ik ben geen onwijs podiumbeest: ik breng liever een liedje, dan dat ik sta te springen. Ik hou het graag interessant. En qua zang; tijdens X Factor had iedereen het erover dat ik technisch zo ontzettend goed was... Nou, ik kan je vertellen dat ik echt niet weet wat ik doe. Ik heb al wel drie jaar zangles, maar een half uur na de les ben ik alweer vergeten wat ik heb geleerd."

Waar zien we Lisa over vijf jaar? "Ik hoop in een uitverkocht Ahoy of Arena. Dat zou echt te gek zijn. Maar dan zou ik de eerste zijn als winnaar van een talentenjacht... Of op North Sea Jazz! Ja, zoiets lijkt me te gek. Een carrière in het buitenland zou natuurlijk ook heel fijn zijn, maar daar ga ik me nu nog niet mee bezighouden. Eerst Nederland maar eens zien te overtuigen!"

Dilemma's
Om Lisa nog iets beter te leren kennen, leggen we haar een aantal keuzes voor.

Winnen of meedoen?
Meedoen. Winnen gaat het me helemaal niet om...

Geer of Goor?
Goor (haar coach tijdens X Factor,red.), natuurlijk! Echt een aardige, gezellige vent. Lekker lachen en slap ouwehoeren.

Twitter of Hyves?

Twitter. Ik ben echt een Twitter-koningin! Ik haat Hyves... Ik zou willen dat ik van Hyves af kon, maar ik heb 48.000 vrienden, dus dat gaat een beetje moeilijk. Ik word echt knettergek van al die doorstuurberichtjes op Hyves. En als je zo veel vrienden hebt, krijg je gemiddeld 2.000 berichten per dag. Twitter is lekker kort en krachtig en als je er geen zin in hebt doe je het lekker niet. Lekker makkelijk!

Zwart of Wit?
Zwart. Ik vind wit gewoon niet mooi.

Dansen of kroegen?
Die vind ik moeilijk... Kroegen dan toch. Eerst lekker wat drinken, maar dan toch gaan dansen, haha.

Dvd of bioscoop?
Dvd. Ik val in slaap in de bioscoop; ik kan niet zo lang stilzitten. Een dvd kun je tenminste even op pauze zetten om een rondje te lopen of wat te drinken te pakken. Dat kan in de bioscoop niet. Ik vind het wel leuk de bioscoop hoor, maar niet te vaak.

Blind of doof?
Blind. Want als ik doof was geweest, had ik geen muziek kunnen maken. Die keuze is gemakkelijk gemaakt dus.

Ballad of up-tempo?
Up-tempo. Vind ik toch lekkerder, iets meer energie.

X Factor of Popstars?
X Factor, zeker weten. Ik vind X Factor leuk omdat je verschillende categorieën hebt. Popstars vind ik niet zo, ik vind het hele concept eigenlijk verkeerd, het gaat niet om de kwaliteit, maar om het plaatje. Beetje jammer.

Brad Pitt of George Clooney?
Hmm... Dan ga ik toch voor Brad. Omdat hij jonger is. Maar eigenlijk vind ik allebei de heren niet zoveel aan. Ik ben meer van John Mayer en Johnny Depp.

Zon- of skivakantie?
Zon! Ik snap echt niet dat mensen de kou gaan opzoeken, dan kun je net zo goed hier blijven!

Chique dineren of snelle hap?
Snelle hap, want ik heb geen geduld om lang uit eten te gaan. Dat je zo'n tijd moet wachten op je eten, ga weg... Ik heb gewoon honger!

Kijk voor meer informatie over deze geweldige zangeres op haar website!

Smoke
Lisa Lois

EAN: 0886975867622
Prijs: 14,99

Tekst: (c) Ze.nl / Jet Wieske & Marieke Brouwer