Review: New Moon

Media door Marieke_B

Toen de boekenreeks van Stephenie Meyer en de verfilming van het eerste deel zo insloegen als een bom, waren de verwachtingen voor de tweede Twilight-film New Moon hooggespannen. Dit boek is namelijk het minst leuke van de vier: ietwat langdradig en weinig actie. Zou de film wel onderhoudend genoeg zijn?

Die vraag kan gelukkig met een volmondig 'ja!' worden beantwoord. New Moon is zelfs beter dan zijn voorganger! Het verhaal is goed uitgewerkt, compleet en duidelijk, de special effects zijn prachtig en de hoofdrolspelers op alle fronten nog meer gegroeid.

Het verhaal
Op Bella's (Kristen Stewart) 18e verjaardag gaat er iets mis. Edward (Robert Pattinson) beseft dat hij haar niet goed genoeg kan beschermen en besluit om uit Bella's leven te verdwijnen, voor haar eigen veiligheid. Bella sluit zich af van de buitenwereld; haar hart is meer dan gebroken. Ze voelt een enorme leegte, heeft nachtmerries en het gapende gat in haar borst doet constant pijn. Een leven zonder Edward is voor haar simpelweg geen leven.

Dan ontdekt ze per toeval dat ze Edward kan zien en horen als ze in gevaar is. Ondanks dat ze hem heeft beloofd geen gekke dingen te doen, zoekt Bella nu juist gevaarlijke situaties op - alleen om maar een glimp van haar geliefde te kunnen opvangen. Zo besluit ze bijvoorbeeld samen met goede vriend Jacob Black (Taylor Lautner) een oude motor op te knappen. Jacob, die lid is van de oude mysterieuze Quileute-stam, heeft diepere gevoelens voor Bella en die lijken door hun intensief samenzijn ook van haar kant op te bloeien. Jacob zorgt dat ze zich beter voelt en het gemis van Edward voor even opzij kan schuiven.

Dan blijkt dat Jacob ook een bovennatuurlijk geheim met zich meedraagt en komt hun bijzondere vriendschap op het spel te staan. Als Bella dan bijna te ver gaat in haar roekeloze acties, doet dat op afstand ook veel met Edward.

Wat is er met Jacob aan de hand? Besluit Edward terug te keren? Is de liefde tussen Bella en Edward sterk genoeg? En wat voelt Bella dan nog voor Jacob? En Victoria, de gevaarlijke slechte vampier wiens partner James in het vorige deel door Edward is vermoord, zwerft natuurlijk ook nog ergens rond en zint op wraak...

En?
De liefde tussen Bella en Edward spat van het scherm en is tot in je tenen voelbaar. De chemie die Robert en Kristen in Twilight al hadden, is nu in New Moon alleen nog maar sterker geworden - er wordt zelfs gespeculeerd dat zij ook buiten de set een relatie met elkaar hebben. Dit zou een hoop verklaren.

Jacob wint sympathie in deze film, omdat hij zo lief voor Bella is en haar opvangt als ze het moeilijk heeft. Daarnaast mag ook gezegd worden dat deze 16-jarige jongen gegroeid is, letterlijk en figuurlijk. Hij is Bella's volwassen steun en toeverlaat, maar heeft ook lichamelijk een metamorfose ondergaan; menig dame in de zaal gleed zowat van haar stoel toen Jacob zijn T-shirt uittrok om er Bella's hoofdwond mee te verzorgen. Ik denk ook dat veel vrouwen eraan hebben gedacht over te stappen van Team Edward naar Team Jacob.

Ondanks dat het boek Nieuwe maan erg langzaam op gang komt, heeft de film hier gelukkig geen last van. Alle overbodigheden zijn weggelaten en de regisseur heeft zich beperkt tot verhaallijnen en gegevens die echt belangrijk zijn. Hierdoor is het tempo van de film prima, maar het verhaal toch ook nog goed te volgen voor mensen die het boek niet hebben gelezen.
 
New Moon is sterker dan Twilight. Vechtscènes zijn ontzettend mooi gefilmd, de special effects doen zeer realistisch aan, dialogen zijn grappig en de romantiek constant voelbaar. Willen we niet allemaal een soulmate aan onze zijde, zoals Edward en Bella elkaar hebben gevonden?!

Niets dan lof dus, voor de makers en acteurs van de nieuwe film in de Twilight-saga. Mij rest maar één opmerking: schiet op met deel drie Eclipse! Ik kan niet wachten...

New Moon is vanaf 19 november te zien in de Nederlandse bioscopen.