Interview: Pitch Blond

Media door Lisanne

Ik schud mijn hoofd, ik heb geen oordopjes, en er worden me twee stuks toegestopt. "Wij oefenen namelijk nog heel eventjes door."

Het is de band Pitch Blond, bestaande uit zangeres en gitariste Suzanne, bassist Vincent en drummer Jasper Moes. "Zet er maar 'tuin' achter, moes is ook alleen maar zo moes," grapt Suzanne. Ze zijn al de hele middag aan het oefenen in een studio in Utrecht, voor de presentatie van hun debuutalbum Wise & Ugly op 14 november in Den Haag.

Ze bschrijven hun muziek als poprock 'met een rare draai eraan'. Vincent: "Die rare draai komt tot uiting met bijvoorbeeld een gek instrument, zoals een EWI." Een wat? "Een EWI. Da's een soort saxofoon, maar klinkt als een synthesizer."

Pitch Blond is in 2006 opgericht door Suzanne en Vincent, die elkaar kennen van hun opleiding op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Suzanne: "Vins en ik zijn een beetje Jut en Jul. Hij inspireert mij in de muziek en andersom ook. En we maken elkaars..." Vincent: "Zinnen af."

Suzanne knikt. "Ik ben gigantisch impulsief. Dan heb ik een idee en dan zeg ik: 'Ik wil een liedje daar en daar over, lalala... ja, dat gaan we doen, dat vind ik leuk.' En dan maakt Vincent het concreet voor mij. Hij remt mij af." Vincent: "Ik zoek de instrumenten en de toonhoogtes erbij. En als Suus en ik samen doordraven, dan zal Jasper ons afremmen. Hij is de droogkloot onder ons. Lachen." Jasper drumt pas een paar weken in de band, hoewel dat niet te merken of horen is. Na ieder nummer roept hij keihard 'gáááááf!', checkt nog even of alles goed gaat en stort zich weer in zijn wereldje van ritmes en tempo's.

De naam van de band is gebaseerd op de blonde haarkleur van de zangeres. Suzanne trekt aan haar lange, sluike blonde haar. "Pitch Black is een horrorfilm en betekent pikzwart. We hebben er Pitch Blond van gemaakt. Dat klinkt wel lekker fel, pittig."

De liedjes op het debuutalbum Wise & Ugly variëren van rustig en gevoelig tot pittig en snel en zijn geschreven door Suzanne en Vincent. "Op de Veluwe," bekent Suzanne. "We zijn een weekendje in een huisje op de Veluwe gaan zitten om liedjes te schrijven. Het klinkt eigenlijk best suf. Maar het was heel gezellig, toch, Vins? We hebben zelfs gekookt. Rijst met kip." Ze lachen. "We moesten ons wel opsluiten voor de buitenwereld, ons volledig kunnen concentreren op onze muziek. We zijn namelijk erg perfectionistisch. Alle drie."

En dat is ook te merken in de oefenruimte. Jasper onderbreekt een nummer en geeft aan dat ze net iets te laat zijn met de eerste woorden van het lied. Suzanne neemt even snel een slok van haar biertje en zegt: "Ja, we moeten precies op die 'kabam bam' beginnen." Hoewel voor iedere buitenstaander deze uitleg nog meer vragen zal oproepen, begrijpen Suzannes mannelijke bandleden het direct.

Pitch Blond heeft al de nodige successen gehad. Zo heeft de band een keer in een uitverkochte Melkweg in het voorprogramma van een andere band gestaan en opgetreden op de Zwarte Cross. Behalve hun cd-presentatie, komt er nog een ander optreden aan op het festival Crossing Borders in Den Haag.

Als vrouwelijke muzikant krijgt Suzanne geregeld de vraag van mannelijke fans of ze nog vrijgezel is. "Na een optreden kwam er een keer een man naar mij toe die vier cd's van ons kocht. Daarna vroeg hij me waar ik werkte. Ik antwoordde een beetje vaag en twee weken later werd er op mijn werk een cd voor mij afgeleverd. Een knalrode hoes van de band My Bloody Valentine. En een briefje met de vraag of ik hem wilde mailen. Ik heb die man één zinnetje teruggemaild: 'Ik heb geen interesse.' Daarna heb ik er nooit meer wat van gehoord. Ik vond het echt eng."

Vincent en Jasper lachen hardop. Ze maken heel wat mee in de muziekwereld, want ze doen alles zelf: organisatie, boekingen, verkoop, promotie en samenwerking met kunstenaars uit andere disciplines om bijvoorbeeld de cover van de hoes en de fotoshoot te maken. Suzanne vertelt hoe ze zich voor de fotoshoot liet opmaken. "Ik keek in de spiegel en schrok me helemaal kapot. Ik dacht: 'What the fuck, ben ik dat?!' Ik had knalrode lippenstift op en er waren nepwimpers op mijn ogen geplakt die er echt 'kedeng' keihard uitknalden. Het was géén gezicht. In paniek kwam ik bij mijn vriend binnen en die vatte mijn look in één woord samen: 'gadverdamme'. Ik ben er uiteindelijk toch maar mee op de foto gegaan en het uiteindelijke resultaat viel heel erg mee."

Dan denken ze weer aan de spannende tijd die komen gaat. "Wat doen we eigenlijk aan, met die cd-presentatie?" vraagt Suzanne zich hardop af. Vincent zucht. Ze weten het nog niet. "Maar Jasper zei net dat hij wel een zwarte broek met wit shirt aan zou doen, als ik het net andersom doe. Dat staat wel stoer." Suzanne grijnst en zucht. "Wat een geweldige kerels. Dat ik daarmee op het podium mag staan." Ze knipoogt en neemt nog een slok van haar biertje. Pitch Blond heeft er zin in. "We doen gewoon gigantisch ons best. En het belangrijkste is denk ik dat we ons enthousiasme blijven overbrengen in onze muziek."Filmpje: Pitch Blond treedt op bij Giel Beelen op 3FM