Ode aan The Blues Brothers

Vrije tijd door Jet

Gaan er geen belletjes rinkelen? The Blues Brothers is een film uit 1980 die het verhaal vertelt van de broers Jake en Elwood Blues (gespeeld door Dan Aykroyd en John Belushi). Als Jake Blues uit de gevangenis wordt vrijgelaten, bezoekt hij samen met zijn broer Elwood het weeshuis waar zij zijn opgegroeid. Het weeshuis zit in geldnood en de twee broers willen er alles aan doen om het weeshuis te behouden, maar hiervoor moeten ze binnen elf dagen 5000 dollar bij elkaar zien te krijgen. Ze besluiten hun oude band The Blues Brothers weer nieuw leven in te blazen. Ondertussen worden ze op de hielen gezeten door de politie!

De muzikale film werd een enorm succes en viel vooral op door het grote aantal sterren dat erin meespeelde, zoals James Brown, Ray Charles en Aretha Franklin. The Blues Brothers groeide zelfs uit tot de status 'cult film' en de enorme hits uit de film zijn nog altijd even populair!

The Blues Brothers hebben dus een groot aantal fans over de hele wereld en de zaal in de Amsterdam RAI was dan ook afgeladen met mensen die een stoere zonnebril of de bekende zwarte hoed droegen. Iedereen had zich overduidelijk zin in...

Brad Henshaw en Jim de Groot hebben met hun 'coole' look, gekke danspasjes en krachtige stemmen een super prestatie geleverd als The Blues Brothers. Ze wisten de zaal aan het lachen te krijgen met hun droge grapjes, maar ook een gevoelige snaar te raken met mooie ballads. Ik vond het heel verrassend hoe veel hitsongs verbonden zijn aan The Blues Brothers. Bij nummers als Gimme Some Lovin', Everybody, Soul Man en Think lukte het me niet om stil te blijven zitten en ook de zaal swingde vrolijk mee.

Een compliment voor de achtergrondzangeressen (oftewel The Bluettes), die stuk voor stuk een fantastische stem en de nodige portie attitude hadden en voor de geweldige band die echt van het podium afknalde.
Iets wat ik wel jammer vond, was dat ik eigenlijk een soort musical had verwacht, maar het is meer een muziekshow. Bereid je hier dus op voor!

Aan het einde van de show gingen The Blues Brothers en The Bluettes compleet los en was het tijd voor iedereen om zijn heupen los te gooien. Het was ontzettend leuk om te zien hoe vooral de wat oudere mensen helemaal in de muziek opgingen en zich weer even jong voelden.

Toch denk dat de show echt bedoeld is voor de echte Rhythm & Blues-fans onder ons. Er waren er genoeg in de zaal en die zag ik dan ook ultiem genieten... Voor mij was het gewoon een leuke show met een aantal swingende nummers, maar meer niet.

Ben jij een grote fan van The Blues Brothers en hun muziek, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan deze swingende show!

The Blues Brothers zijn tot 2 januari 2010 te zien in verschillende theaters door heel Nederland.