Interview: Babette van Veen!

Media door Redactie Ze.nl

We spreken actrice en zangeres Babette van Veen (41) op een zonnig terrasje in Amsterdam, waar ze graag vertelt over haar nieuwe project waar ze zo trots op is: haar album Vertrouwelijk. "Ik wilde al heel lang een album maken met big bands, maar dan wel een beetje modern, van nu. Toen heb ik in Duitsland producenten gevonden die dat soort muziek maken, die nieuwe muziek schrijven en dat in die oude nostalgische big band-vorm gieten. In Nederland was er eigenlijk nog niemand die dat deed. Met hen brainstormde ik over waar ik dan over zou moeten zingen; wat ik meemaak in mijn leven, wat er bij mij en mijn vriendinnen speelt. Het zijn vrouwelijke thema's waar we ons op hebben gericht." Het album is dus helemaal speciaal voor Babette gemaakt: "De producent heeft tien nummers voor mij geschreven die ik heb vertaald en twee nummers zijn van eigen hand."

Vrouwen aan de macht
Als eerste single is het nummer Vrouwen Aan De Macht uitgekozen. "We vonden dat het sterkste nummer en het sterkste thema. Ik vind het wel grappig: mensen denken dan gelijk dat je feministische ideeën hebt. Het is best wel vaak dat vrouwen onderschat worden en dan is het leuk om er met een knipoog over te zingen. Maar ik neem dat allemaal helemaal niet zo serieus hoor. Het moet gewoon grappig zijn, een beetje lol in de teksten. Dit is wel echt een goed voorbeeld daarvan." Dit nummer is echter toch niet Babettes favoriet: "Ik vind Persoonlijkheid heel leuk. Dat gaat over een vrouw die zich helemaal laat verbouwen, omdat ze zo graag wil voldoen aan de normen van d'r vrienden en wat de buitenwereld haar oplegt. Uiteindelijk merkt ze dat je niet alles kunt kopen. Je kunt alles laten verbouwen, maar je krijgt er toch geen andere persoonlijkheid of meer uitstraling door."

Babettes album heeft een wat jazzy-sound, iets waar de zangeres bewust voor gekozen heeft. "Ik heb jazz eigenlijk altijd al super leuk gevonden, maar toen ik jong was, was het echt zo oubollig als je van die muziek hield; dan was je gewoon echt een sufferd. Dus daar kon ik destijds gewoon helemaal niets mee, dat was niet hip. Het is eigenlijk pas sinds een paar jaar dat artiesten als Jamie Cullum en Michael Bublé die jazzy muziek weer uitbrengen en het ook aanslaat. Toen dacht ik: ja, dit is het moment om ermee te beginnen. En dan nog is het een flinke uitdaging, want door dat stoffige imago is het moeilijk om het in een modern jasje te steken." Als we vragen naar haar grote voorbeeld op jazzgebied, noemt Babette zonder twijfel de naam van held Frank Sinatra. "Hij kan zingen op een manier die zo cool is, zo mooi, zo warm, zo recht in je hart. En dat met een air van 'het boeit me allemaal niets en dat doe ik zo even'. Dat is zo knap. Hij heeft een timing, als je ernaar luistert valt het niet zo op, maar als je het na probeert te zingen: hij zit altijd net ervoor of net erna, je snapt er niets van. Dat is echt vakmanschap."

Vertrouwen
Het album heet Vertrouwelijk, iets wat voor Babette in haar eigen leven ook heel belangrijk is. Als BN'er is het soms lastig in te schatten wie het beste met je voor heeft en wie misbruik van je zal maken. "Vertrouwen is onmisbaar, ik moet echt op mensen kunnen rekenen. Ik probeer heel veel beslissingen op intuïtie te nemen en vaak zit het dan wel goed. Er zijn in het verleden ook wel momenten geweest dat ik dat niet deed. Dan dacht ik: moet ik dat nou wel doen? Dan deed ik het toch en kreeg er later spijt van. Dat moet je ook gewoon leren." Haar vertrouwen in mensen is helaas ook weleens geschonden: "Ik heb het nooit kunnen bewijzen, maar ik heb wel vermoedens. Vooral toen ik jonger was, gebeurde het dat mensen roddels doorverkochten aan de bladen, mensen waar ik mee werkte en dus vertrouwde." Iets waar je aan moet wennen in de wereld van de bekende Nederlanders? "In de wereld waarin ik zit, doen mensen zich vaak anders voor dan ze zijn. Dan denk ik wel eens: hoe praat je over mij als ik nu de deur uitga? Maar je krijgt wel voelsprieten voor dat soort mensen."

Kinderdromen
Als klein meisje droomde Babette al van beroemd worden. "Ik wilde vroeger altijd Abba worden. Helemaal Abba. Dat er al een Abba was, kon me helemaal niets schelen, ik werd gewoon Abba. Uiteindelijk ben ik natuurlijk met Linda, Roos & Jessica best een beetje Abba geworden, dus dat is nog uitgekomen ook. Als klein meisje stond ik ook altijd met mijn borstel voor de spiegel!"

Ook het hebben van een beroemde vader (Herman van Veen, red.) heeft natuurlijk meegespeeld tijdens haar jeugd. Babette: "Ik weet nog dat ik het vroeger heel leuk vond dat we op veel bijzondere plaatsen kwamen. Hij moest vaak naar het buitenland en dan mocht ik soms mee. Wat ik wel lastig vond, is dat als je beroemd bent er altijd mensen om je heen zwermen die dat heel interessant vinden en proberen ertussen te staan. Dat je niet eens aandacht kunt krijgen van je vader, omdat zij dat opeisen. Dat je denkt: doe eens normaal!" Babette heeft zich echter nooit laten leiden door de bekendheid van vaderlief: "Ik heb altijd mijn eigen beslissingen genomen, mijn eigen fouten gemaakt. Dat is ook het leukst en anders leer je het niet. Ik heb altijd mijn eigen boontjes gedopt, mijn eigen geld verdiend."

Dat eigen geld verdienen begon uiteraard pas goed toen Babette bekend werd in Nederland met haar rol als Linda Dekker in de soap Goede Tijden Slechte Tijden. Iets waar ze met veel plezier op terugkijkt: "Ik heb het altijd heel erg leuk werk gevonden. Ik had het ook zo de rest van mijn leven kunnen blijven doen, dan was ik helemaal niet ontevreden geweest ofzo, maar op een gegeven moment had ik toch het idee dat ik nog zelf dingen moest gaan doen. Je bent altijd afhankelijk van anderen en een soort poppetje: een stukje in een machine. Of ze nou mij nemen of bijvoorbeeld Tanja Jess, tsja, dat maakt niemand iets uit. Ik dacht op een gegeven moment: ga ik hier blijven, dan heb ik een hartstikke leuk en tevreden leven, of ga ik proberen ook echt mijn eigen dingen te doen? Best wel een moeilijke keuze: een lekkere vaste baan of helemaal niets! Maar je bent het toch wel aan jezelf verplicht om alles eruit te halen wat erin zit, vind ik."

Musicaluitstapje
De duizendpoot vond onlangs ook nog tijd om een tijdje mee te spelen in de musical Dirty Dancing, waar ze de rol van Mrs. Houseman overnam. "Ze waren eigenlijk met Bas (Westerweel - Babettes man, red.) bezig, die gaat in Mamma Mia spelen. Op een gegeven moment belden ze mij: 'Anouk van Nes gaat stoppen in Dirty Dancing, zou het niet leuk zijn als jij dat ging doen?' Ik had destijds ook nog even veel tijd, aangezien de lancering van mijn cd was verschoven, dus dat kwam goed uit." Een vaste rol in een nieuwe musical zit er echter niet aan te komen: "Ik vind het echt super leuk, als ze weer ergens een keer een vervanger nodig hebben, dan zou ik het echt meteen doen. Maar of ik me een jaar ergens aan zou binden? Het is echt heel hard werken en lastig te combineren met een gezin."

Babette en Bas hebben twee prachtige zoons, Sebastiaan en Silvijn. Het moederschap heeft haar best wel veranderd: "Toen ik nog geen kinderen had, vond ik mijn leven wel leuk, maar ook redelijk oppervlakkig. Ik deed leuke dingen, maar haalde er toch niet veel voldoening uit. Ik had ook zoiets van: als dit het nou is, dan vind ik het wel een beetje leeg. Maar kinderen geven een heel andere dimensie aan je leven. Het is wel echt alles of niets: je bent meteen ook altijd bezig en van alles aan het regelen. Je hebt nooit tijd genoeg. Dat vind ik wel eens lastig, maar het geeft je leven wel veel meer zin. Veel meer hectiek, maar ook plezier."

Levenslessen
"Ik vind het heel belangrijk dat mijn kinderen altijd proberen hun dromen waar te maken. Mijn oudste zoon is negen en wil heel graag profvoetballer worden. Maar goed, alle profvoetballers die er nu zijn, zijn ook ooit ergens als klein jochie begonnen, dus waarom zou het hem niet lukken? Ik heb ook lang gedacht: ik ben niet goed genoeg. Maar je bent gewoon wie je bent en je moet doen wat je het allerliefste wilt doen. En als het niet lukt, dan heb je het tenminste geprobeerd, dan is het ook prima. Dat zou ik ze graag willen meegeven; je moet gewoon voor het hoogste gaan, voor dat wat je gelukkig maakt. En wie weet kom je wel dingen tegen waarvan je denkt: daar was ik nooit opgekomen als ik dat niet had gedaan... Het is altijd ergens goed voor."

Babette doelt hierbij op haar eigen streven: "Voor mij is dat altijd het zingen geweest, maar ik wist niet zo goed wat voor muziek. Er was niet echt iets wat goed bij me paste en de muziek die ik nu maak, doet dat wel. Bij mijn sfeer, mijn stem, mijn persoonlijkheid... daar ben ik heel erg blij om. Toen ik dat nog niet wist, wist ik dus ook nog niet wat ik wilde en zong ik ook heel weinig." Nu de passie is gevonden, brengt dat ook wel wat zenuwen met zich mee: "Ik vind het wel heel spannend nu, want voor hetzelfde geld komt mijn album uit en wordt het een flop. Maar voor mezelf ben ik echt super trots dat ik dit heb bereikt en heb kunnen maken. En dat de producers er vertrouwen in hadden. Ik hoop natuurlijk dat het een groot succes wordt, maar als dat het niet wordt ben ik alsnog tevreden."

Tekst: (c) Ze.nl / Jet Wieske & Marieke Brouwer

Vertrouwelijk
Babette van Veen

EAN: 8713545209228
Prijs: 14,99