Interview: Waylon!

Media door Anneke

Wat zijn je eerste muziekherinneringen?
"De muziek die mijn ouders thuis draaiden en vooral die van countryzanger Waylon Jennings. Als kind deed ik hem al na: met een plastic gitaartje in mijn handen en zijn logo op mijn petje. Onder invloed van zijn muziek maakte ik country- en Americana-nummers. Dat leidde zelfs op mijn zestiende tot een platendeal met EMI en een eerste single."

En diezelfde Waylon Jennings haalde jou ook naar Amerika?
"Onbegrijpelijk genoeg was mijn liedje via via bij Waylon Jennings terechtgekomen. Op een nacht ging de telefoon; het was Waylon Jennings himself... Ongelooflijk maar waar! Waylon had mijn liedje gehoord en was helemaal verrast. Hij nodigde me uit in Nashville en zo zat ik een week later in Amerika!"

Klinkt spannend... Hoe ging dat verder?
"Ik mocht met Waylon op tournee en droomde van een carrière die jammer genoeg nooit van de grond kwam. Op 13 februari 2002 stierf Waylon Jennings aan de gevolgen van een suikerziekte. Ik was er helemaal kapot van en het heeft een tijd -van drank en drugs- geduurd voordat ik weer muziek wilde maken."

Hoe heb je dat uiteindelijk voor elkaar gekregen: een contract bij Motown, hét label waar grote artiesten als Diana Ross, Stevie Wonder en de grote Michael Jackson hun eerste stappen hebben gezet?
"Ik heb er wel keihard voor moeten werken en ook enkele tegenslagen voor moeten verwerken. Uiteindelijk is weer gebleken: de aanhouder wint. Ik stond op een gegeven moment in het tv-programma Holland's Got Talent en won nét niet. Vond ik niet erg, want uiteindelijk zou ik dat contract daar toch niet getekend hebben. Ik stond wel in the picture en had weer helemaal zin in muziek maken. Daar is uiteindelijk het album uitgekomen dat nu als Wicked Ways bij Motown is uitgebracht."

Hoe vond je het om aan Holland's Got Talent mee te doen?
"Het was best wel leuk, zeker toen ik uitgroeide tot publiekslieveling. Alhoewel, ik vond het ook weer moeilijk om met al die aandacht om te gaan. Opeens waren alle ogen op mij gericht, overal op straat en zelfs wanneer ik uitging. Daar moest ik echt wel even aan wennen. Aan de andere kant heb ik er ook wel weer veel van geleerd. Tegenwoordig ben ik wat opener en wat minder verlegen en helemaal klaar voor een nieuwe fase in mijn zangcarrière."

En wat houdt die nieuwe fase precies in?
"Mijn album, mijn succes en alles wat daarbij hoort. Wicked Ways is een mix van soul, pop, country en rock. Ik ben er erg trots op weet je. Het is gemaakt met Martin Terefe en Sacha Skarbek, beroemde Britse producers achter wereldsterren als James Morrison en Jason Mraz. Sommige songs heb ik met anderen geschreven, maar ook veel zelf. Daar ben ik dan ook extra trots op."

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?
"Ik treed overal in het land op en ik ben natuurlijk heel benieuwd hoe mijn album ontvangen wordt. Het komt zeer binnenkort uit dus dat wordt heel spannend... Ik geniet echt van alles wat me nu overkomt. Muziek geeft me kracht en ook wel troost. Het is voor mij een uitlaatklep wanneer ik me even wat minder voel. Daarom hoop ik nog lang muziek te kunnen maken en die ook met veel mensen te kunnen delen."

Klik hier om zijn eerste clip te bekijken!