Emily Barr - Back on track

Media door Linda

Het verhaal
Het leven van Tansy, een emotionele vrouw die wel van een borrel houdt, is verre van perfect. Ze heeft twee kinderen, maar is liever niet teveel bij hen in de buurt. Wie haar wel weet te boeien is de leerkracht van zoon Toby. Ze voelt zich aangetrokken tot hem en de eerste kus is veelbelovend. Haar man Max weet hier niets vanaf. Ooit was hij een vrije avonturier - de reden waarom Tansy als een blok voor hem viel, maar nu is hij veranderd in iemand die veel waarde hecht aan zekerheid. Zijn verstand voert steeds meer de boventoon, en daarmee is hun huwelijk langzaam doodgebloed. Tot overmaat van ramp verliest Tansy door de crisis ook nog haar baan als schrijfster.

Ze beseft dat er iets moet veranderen, daarom besluit ze naar India te gaan. Alleen. Op zoek naar rust en op zoek naar antwoorden op haar levensvragen. Haar vriendin Ellie werkt daar en kan wel een extra paar handen gebruiken: de doorslaggevende reden om een ticket te kopen. Maar eenmaal in India aangekomen, is Ellie nergens te bekennen. Tansy belandt in een sekte en vindt alles behalve rust...

En?
De tekst op de achterflap klinkt heel interessant; de cover ziet er veelbelovend uit. Maar wat een tegenvaller, de inhoud van het boek! Het verhaal kabbelt voort, over het leven van Tansy, dat niet is geworden wat ze ervan had verwacht. De eerste honderd bladzijden hadden moeiteloos in tien pagina's verteld kunnen worden. Doordat het zo traag op gang komt, dwalen je gedachten snel af. Bovendien worden de personages onvoldoende uitgediept, waardoor je niet echt mee gaat leven. Wanneer Tansy eenmaal in India is, wordt het boek iets beter: levendiger en boeiender. Emily Barr is op haar best als ze over reizen - haar grote passie - schrijft.

Het genre: een literaire thriller. Maar zo mag het eigenlijk niet worden genoemd. Juweeltjes van zinnen zijn op één hand te tellen en alleen het laatste gedeelte van het verhaal is enigszins spannend. Toch zat ik nooit op het puntje van mijn stoel.

Jammer, want eerdere boeken van Emily Barr waren echt de moeite waard. Toch een lichtpuntje: voor liefhebbers van haar debuutroman Backpack is dit boek misschien wel een aanrader, want dit is het vervolg. Je hebt er even op moeten wachten, maar na acht jaar kun je nu lezen hoe het verder is gegaan met Tansy.

Back on track
Emily Barr

ISBN: 9089901027
Prijs: 19,95 euro
Uitgeverij: Arena