Interview: Jason Mraz!

Media door Anneke

Stap je altijd zo positief door het leven?
"Ik word vrolijk van de dingen die ik doe. Muziek is mijn passie en ik heb het geluk dat ik daar mijn werk van heb kunnen maken. Maar er zijn nog veel meer dingen waar ik blij van word, zoals chillen met vrienden, sporten en reizen. Ik ben gek op surfen, dus als ik op mijn board hoog op de golven sta voel ik me de gelukkigste man van de wereld... Life is good!"

Maar je hebt toch ook wel eens een minder moment?
"Ook, ik kan me soms knap eenzaam voelen als ik maandenlang onderweg ben van het ene optreden naar het andere. Dan mis ik mijn dierbaren echt verschrikkelijk. Toch ben ik erg dankbaar voor dit leven. Soms voelt het alsof ik de laatste tien jaar geen dag gewerkt hebt. Jaren terug heb ik mijn spullen gepakt en ben ik van Virginia naar Californië getrokken, op zoek naar avontuur. Daar heb ik echt geen moment spijt van gehad."

Wat is het leukste van het artiestenleven?
"Het optreden natuurlijk! Iedere keer dat ik ergens sta probeer ik er weer één groot feest van te maken. Of ik nou in een kleine club sta of voor een duizendkoppig publiek: dat is voor mij hetzelfde. Ik vind dat de mensen die naar mij komen kijken er recht op hebben om het alleen het allerbeste van mij te zien en te horen."

Heb je ooit een moment gehad dat je spijt had van je carrière?
"Dat komt niet vaak voor, maar toen ik op een gegeven moment megasucces kreeg, moest ik daar wel even aan wennen. Ik stond opeens in de spotlights en had geen tijd meer voor mezelf. Daarom heb ik mezelf tussen de laatste twee albums even een tijdje vrijaf gegeven. Ik moest gewoon even afstand nemen van het celeb-leventje. Ik heb toen een tijdje in India rondgezworven en dat heeft me erg goed gedaan."

Vertel...
 "Het was een prachtige en vooral erg spirituele reis, waar ik veel van geleerd heb. Eén van de dingen die ik geleerd heb, is om de kleine dingen in het leven te leren waarderen. Dingen die wij hier in de westerse wereld als vanzelfsprekend zien, zoals drinkwater. In een land als India bestaat bijna geen materialisme. De mensen kunnen zielsgelukkig zijn met kleine dingen. Daar kunnen we hier nog een groot voorbeeld aan nemen."

Heb je nog andere reizen in de planning?
"Ik ben pas nog naar Peru geweest en daar heb ik de Inca-trail gelopen. Dat was ook een bijzondere ervaring. Ik heb daar contact gehad met sjamanen en een reis gemaakt naar het majestueuze Machu Pichu... prachtig! Als je daar staat tussen die immense Inca-ruïnes, voel je je een nietig wezen temidden van de wonderen van moeder natuur. In de toekomst zou ik ook nog wel een keer naar Argentinië willen en tango leren dansen. Dat lijkt me een nieuwe openbaring in mijn leven."

Wat voor plannen heb je voor de komende tijd?
"Ik maak deze zomer een tour langs allerlei kleine clubs in Amerika. Dat noem ik 'The Gratitude Cafe Tour'. Hartstikke leuk, want zo sta ik dicht bij het publiek en kan ik hen zo in de ogen kijken. Ik ben nu ook alweer bezig met liedjes voor een volgend album. Wanneer dat gaat verschijnen? Dat weet ik nog niet precies..."

Voorlopig moeten we het dus nog doen met het album We Sing. We Dance. We Steal Things., maar daar staan genoeg leuke songs op om de komende tijd door te komen!