Verantwoord uit je dak!

Vrije tijd door Jet

Veel jongeren gebruiken partydrugs bij het uitgaan, vooral tijdens festivals wordt er veel ingenomen. Deze feestbeesten gebruiken drugs, omdat ze zich hierdoor extra vrolijk en lekker voelen. Ze kunnen de hele dag dansen en zien alles door een roze bril! Dat klinkt heerlijk, nietwaar? Toch zitten er ook gevaarlijke risico's aan het nemen van drugs. Hier een overzicht van de bekendste partydrugs...

XTC...
is verkrijgbaar als pil, vaak in verschillende kleuren en vormen. XTC stimuleert de afgifte van een aantal stoffen in de hersenen, waardoor je stemming verandert.

Gevoel:
extreem vrolijk, vol energie, sterk verliefd gevoel, contact willen maken met anderen, opgaan in de muziek. Maar ook: stijf gevoel in armen en benen, malen met de kaken, angstig.

Gevaren:
Je weet nooit wat er in XTC zit, daarom is het erg belangrijk dat je de pil laat testen. XTC verhoogt je lichaamstemperatuur en daardoor kun je oververhit raken. Drink daarom veel water (of het liefst een sportdrankje) en zorg dat je regelmatig afkoelt en uitrust. XTC versterkt je stemming, gebruik het dus niet als je angstig of depressief bent. XTC kan schadelijk zijn voor nieren en lever, ook kan het negatieve gevolgen hebben voor je geheugen. Houd ook rekening met de 'dinsdag-dip': een aantal dagen na het gebruiken van XTC kun je nogal depri zijn.

Cocaïne...
wordt gemaakt uit de bladeren van de cocaplant en meestal via de neus geïnhaleerd. Cocaïne remt de afbraak van dopamine, NE, serotonine in de hersenen. Het resultaat is een tijdelijke, sterke toename van deze stoffen.

Gevoel: Opgewerkt en energiek gevoel, helder en alert, machtig, zelfverzekerd, alsof je de hele wereld aankunt. Maar ook: hartkloppingen, angstig, opgefokt.

Gevaren: Cocaïne is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Cocaïne vormt een belasting voor je hart- en bloedvaten: het hart krijgt minder zuurstof. Doordat cocaïne je vermoeidheid onderdrukt, ga je over je grens heen, daarom kun je daarna totaal uitgeput zijn. Door het snuiven kunnen je neusslijmvlies en je voorhoofdholte gaan ontsteken.

GHB...
GHB is een narcosemiddel dat vroeger bij operaties werd gebruikt.

Gevoel: Relaxed, prettige verdoving, zin in seks, heftig orgasme. Maar ook: duizelig, misselijk, verward.

Gevaren: GHB is zowel lichamelijk als geestelijk verslavend. Het doseren van GHB is moeilijk en gaat vaak mis. Bij hoge doseringen is er een kans op coma, hartstilstand, ademstilstand en bloeddrukproblemen. GHB staat ook wel bekend als 'verkrachtingsdrug': het wordt wel eens gebruikt om (vaak) meisjes te verdoven en vervolgens te verkrachten.

LET OP!! Besef dat al deze middelen dodelijk kunnen zijn als je ze verkeerd gebruikt. Ook kun je allergisch zijn voor één van de bestanddelen, wat jouw einde kan betekenen. Ga drugs niet met andere drugs of alcohol combineren, dit kan zeer gevaarlijk zijn! En als laatste: laat je drugs altijd testen, lees hier waar dat kan...

Dit artikel geeft slecht een beknopt overzicht van alle tips en gevaren. Ben je van plan een partydrug te gebruiken, kijk dan eerst op www.drugsinfoteam.nl, zodat je volledig op de hoogte bent!

Bron: Drugsinfoteam.nl