Interview: Valerius!

Media door Anneke

Wat is het verhaal achter Valerius?
"Kay en ik zijn broers, bassist Ivar is onze neef en Georgy is een vriend van ons. We houden al van muziek vanaf onze jeugd. Vroeger speelden we altijd samen op verjaardagen, later in onze eigen bandjes. Op een gegeven moment hebben we met z'n vieren Valerius opgericht."

Waarom hebben jullie voor de naam Valerius gekozen?
"Dat slaat op het Valeriusplein in Amsterdam. Daar zit onze oefenruimte vlakbij en zijn we altijd te vinden als we repeteren. Het is dus een plek waar we heel veel mee hebben."

Georgy is geen familielid. Waar kennen jullie hem van?
"Hij is een hele goede vriend van ons, bijna familie eigenlijk. Ik heb vroeger met hem en een andere jongen in een bandje gespeeld. Dat heeft niet zo lang geduurd, want al snel daarna hebben we Valerius opgericht."

Jullie hebben met She Doesn't Know een grote hit te pakken. Dat betekent ook een vette baan?
"Nou, zo snel gaat het niet hoor. We zijn alle vier naast Valerius ook nog met andere dingen bezig. Van de muziek alleen kunnen we (nog) niet rondkomen. Dat gaat in de toekomst wel komen, hopen we. Nu hebben we nog bijbaantjes en Ivar is nog bezig met en studie Psychologie."

Betekent het muzikantenbestaan ook veel teleurstelling?
"Gelukkig wegen de fijne momenten tegen de wat mindere momenten op. Teleurstellend vond ik dat we in het begin hoopten dat we snel bekend zouden worden. Vervolgens zaten we zeven jaar lang in de studio nummers te schrijven. Uiteindelijk kwam She Doesn't Know uit en hadden we onze eerste hit te pakken."

We kennen jullie eigenlijk alleen nog maar She Doesn't Know...
"Dat klopt, maar binnenkort gaan jullie nog veel meer van ons horen. We werken momenteel namelijk keihard aan ons eerste album, dat waarschijnlijk aan het eind van de zomer uitkomt."

Welk optreden vergeet je nooit meer?
"Ik denk tot nu toe wel Koninginnedag 2009 op het Museumplein in Amsterdam. Het was voor ons een droom die uitkwam om samen met Kane, Ilse DeLange en Tiësto op één podium te staan. Er stonden wel honderdduizend mensen voor dat 538-podium. Geweldig!"

Foto's: Joost Notten Photography