Interview: Alexander Rybak!

Media door Anneke

Hoe voelt het om voor even de beste van Europa te zijn?
"Het voelt goed, vooral omdat ik het zelf nooit had verwacht. Fairytale is een leuk liedje, maar er deden nog veel meer veelbelovende artiesten mee. Al vanaf het moment dat ik bij de eerste tien terechtkwam, was ik al helemaal in de wolken."

Waarom denk je dat juist jij het festival gewonnen hebt?
"Dat is moeilijk te zeggen. Ik denk wel dat mijn liedje anders klinkt dan de doorsnee songs die meedoen. Ook denk ik dat het niet vaak voorgekomen is dat er een jongen met een viool in de finale staat. Misschien was het een combinatie van verschillende factoren."

Klopt het dat Fairytale eigenlijk een heel zielig liedje is?
"Mijn liedje gaat inderdaad over mijn ex, een meisje waar ik stapelgek op was. Toen het uitging tussen ons was ik echt helemaal kapot. Dat was omdat ik nooit gedacht had dat het ooit over zou gaan. We konden het ook zo goed met elkaar vinden... Maar ja, je ziet maar weer dat niets voor eeuwig is."

Wat vindt je ex ervan dat jij een song over haar gemaakt hebt?
"Ik denk dat ze er juist wel blij mee is. Ze is namelijk een violiste en sinds iedereen weet dat mijn liedje over haar gaat, krijgt ze opeens veel meer aanbiedingen voor werk. Eerlijk gezegd voelde ik me zelf er in het begin een klein beetje schuldig over. Nu is dat helemaal over en ben ik ook blij voor haar dat ze meer werk heeft. We hebben trouwens nog maar weinig contact. Ik kreeg alleen een sms van haar toen ik het Songfestival gewonnen had."

En hoe zit het nu met je liefdesleven?
"Oh, wel goed hoor. Sinds ik het Eurovisie Songfestival heb gewonnen staan de meisjes voor me in de rij. Ik krijg heel veel lieve mailtjes en smsjes. Hartstikke leuk, want ik ben wel gek op meisjes. Als ik met een meisje klik, dan ga ik ervoor en kijk ik wel waar het eindigt. Toch ben ik na de break-up met mijn ex wel wat voorzichtiger geworden. Ik ben nu echt veel banger om weer gekwetst te worden."

Hoe ga je met je superster-status om?
"Ik vind het nog steeds moeilijk om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Dat komt omdat ik een hekel heb aan divagedrag en mensen die er alles voor doen om in the picture te staan. Ik reis nog gewoon met de bus of de trein en dat wil ik ook niet veranderen. Ook zul je me nooit tegenkomen op van die celebfeestjes. Ik heb daar gewoon een gruwelijke hekel aan. Ik voel me veel gelukkiger als ik op mag treden en mensen blij kan maken met mijn muziek. Laat mij nou maar gewoon mezelf blijven."