Interview: Jim Bakkum!

Media door Redactie Ze.nl

Op een zonnige middag in juni spreken wij af met Jim Bakkum (21). Dit multitalent is een ontzettend druk baasje, met zijn net uitgekomen vijfde album Nu en de musical Hairspray, waarvan de repetities binnenkort beginnen. Zijn dagen zijn bomvol gepland, maar gelukkig heeft hij even tijd voor ons: "Dit is een vrij rustige dag voor mij. Vanochtend heb ik twee uur danstraining gehad, vanmiddag twee interviews en dat was het. Maar morgenochtend heb ik bijvoorbeeld een persscreening van de Suske & Wiske-film, waar mijn nieuwe single de titelsong van is, en 's avonds de albumpresentatie van EliZe. Het is heel verschillend. Ik heb natuurlijk geen doorsnee baan, dus doorsnee dagen bestaan niet voor mij."

Jim de zanger
Zijn album Nu is net uitgekomen, met als eerste single Door Jou en de tweede Dat Ben Jij. Jim is maar wat trots op zijn vijfde plaat: "Ik vind het mijn beste tot nu toe, het is echt een vet album geworden. Er zitten wat rock- en soulinvloeden in, dus 'pop met een randje' vind ik wel een goede omschrijving. Ik ben er bijna anderhalf jaar mee bezig geweest en ik ben heel blij dat ie eindelijk uit is. Het is het eerste album dat ik zelf echt graag luister. Ik heb doorgewerkt tot ik tevreden was met élk nummer en ben dan ook trots op het resultaat."

Waar Jim bij zijn vorige album Vrij soms wat concessies moest doen bij de keuze voor de songs, heeft hij daar nu een stokje voor gestoken: "Ik sta achter elk nummer op deze cd, ze zijn allemaal heel goed. Ik ben ook vooruit gegaan als songwriter, ik wil dat ook echt gaan doorzetten en voor anderen gaan schrijven." Daarin heeft Jim nog wel wat te dromen: "Ik zou het wel heel gaaf vinden om een nummer voor Marc Broussard te schrijven. Dat is een hele goede Amerikaanse zanger en mijn muzikale voorbeeld."

De titel Nu is niet zomaar gekozen. Naast dat één van de nummers op het album zo heet, geeft Jim ook aan dat er een diepere betekenis achter zit: "Ik wilde een korte titel waar mensen over na moeten denken en hij moest ook krachtig zijn. Nu is een nummer dat laat horen waar ik nu sta en wat ik kan. Dat ik uitdagingen aan wil gaan en grenzen wil verleggen, stappen wil zetten. Qua songwriten, qua liedjes, qua zang. Ook qua musical; ik wil beter worden, ook in dansen. Daarom heet het album Nu."

Op vrijdag 3 juli geeft Jim een concert in Panama, waar hij -zo lezen we op zijn blog en Hyves- ontzettend naartoe leeft. Het concert betekent veel voor hem: "Het is het enige concert dat ik kan geven, omdat ik op 3 augustus al met de repetities van Hairspray begin en tussendoor ook nog op vakantie ga. Ik wil gewoon dat iedereen erbij is in Panama, het gaat heel leuk worden. Ik ga veel nummers van het nieuwe album spelen en een aantal covers, zoals Poker Face, maar dan helemaal op mijn manier. Ik wil mensen verrassen."

Jim de musicalster
Musical is iets wat Jim, naast zijn zangcarrière, heel graag doet. Na zijn succes bij Dancing with the Stars, werd hij gevraagd voor de hoofdrol in Grease. Over een musicalcarrière had hij daarvoor nog niet nagedacht: "Ik heb vroeger van mijn 9e tot mijn 14e bij een musicalamateurvereniging gezeten. Maar daarna heb ik eigenlijk nooit echt gedacht: ik wil de musicalwereld in. Maar toen ik voor Grease werd gevraagd, vond ik het zo'n leuk vervolg op Dancing with the Stars. Het klopte gewoon. En natuurlijk vond ik het ook een eer dat ik gelijk voor de hoofdrol mocht gaan op mijn 18e."

"En daarna werd ik gevraagd voor Fame, dus het liep eigenlijk zo door. Sommige mensen zeiden: 'Je hebt na Idols zeker niets meer te doen, dus je gaat maar de musicals in.' Dit is niet het geval; het is gewoon zo gelopen en daarnaast vind ik het ook heel leuk om te doen. Het enige nadeel is wel dat als je veel dingen tegelijk doet, je niet echt de nadruk kunt leggen op één ding. Mensen denken vaak: je doet toch musicals? Of ben je nou zanger? Ze willen je in een hokje plaatsen. Misschien moet ik ooit de keuze maken, maar voorlopig lukt het prima zo en geniet ik er alleen maar van."

Jim het idool
In Hairspray neemt Jim de rol van Link Larkin op zich, die in de film door hottie Zac Efron gespeeld wordt. "Ik speel de jongen waar Tracy Turnblad (het mollige meisje) helemaal verliefd op is. Hij danst en zingt in haar favoriete programma The Corny Collins Show. Zij vecht tegen de rassenscheiding; in het programma mogen de blanke en donkere mensen niet met elkaar dansen. Zij gaat daartegen strijden en ik ga haar helpen."

De rol van 'idool' lijkt Jim op het lijf geschreven, aangezien hij dat zelf hier in Nederland natuurlijk ook is. "Ik vind het heel leuk dat ik nu nog word gevraagd voor de hunk-rol. En qua 'gillende' meisjes; zolang het een beetje normaal blijft, vind ik positieve reacties alleen maar leuk. Sommige mensen vragen wel eens of ik het niet zat ben om altijd de bink te spelen, maar ik ben blij dat ik het nog kan! Ik ben 21 nu, dus ik heb nog alle tijd om andere rollen te spelen." Daarbij denkt Jim bijvoorbeeld aan Wicked: "In die musical zit een rol die ik wel heel leuk zou vinden. Maar een musical over het leven van Vincent van Gogh, een doorleefde rol waarvoor je echt in het diepe moet duiken, lijkt me ook fantastisch. Een super uitdaging!"

Echte nadelen aan zijn bekendheid ziet Jim niet: "Soms word je benaderd door mensen op momenten dat je er niet echt zin in hebt of je je ongemakkelijk voelt, maar dat zijn ook weer alleen maar positieve reacties. Eigenlijk hartstikke leuk, dus dat is geen echt nadeel te noemen. Het is goed om je te beseffen dat het heel bijzonder is dat iemand je handtekening wil hebben. Waar ik wel helemaal duizelig van word, is dat er heel veel over je geroddeld wordt. Maar goed, daar hou ik me niet echt mee bezig. Ik heb ook niet zo'n interessant leven voor de media. Ik heb al lang een relatie, ik doe niet zoveel rare dingen, ik kom alleen maar in het nieuws als ik mijn vak uitoefen. Dus eigenlijk zijn er geen negatieve kanten, haha."

Jim de alleskunner
Naast zingen, dansen, acteren en musical (waarin dit alles samenkomt), schrijft Jim tegenwoordig ook een column in Hitkrant. Is er ook iets wat dit talent niet kan? "Ik geloof eigenlijk dat je alles wel kan. Ik kan bijvoorbeeld geen muziekinstrument spelen, maar ik geloof wel dat ik dat kan leren. Hetzelfde geldt voor sporten. Oh, wacht... dat kan ik niet. Ik kan niet gooien! Mijn armen en schouders werken niet mee, de bal gaat echt de verkeerde kant op. Ik heb er de motoriek niet voor, haha."

Jim en de toekomst
Naast zijn plannen op het gebied van songwriten en musicalrollen, geniet Jim ook van zijn vriendin Bettina en maakt hij plannen voor een toekomst met haar. Jong vader worden ziet hij bijvoorbeeld wel zitten: "Haha... ja, dat wordt me vaak gevraagd, dus dan geef ik antwoord. Mijn vriendin is ook al 30, dus ik moet ook wel jong vader worden. Maar we zijn er op dit moment nog helemaal niet mee bezig, ook al lijkt het misschien van wel omdat die quote van mij veel is gebruikt. Er gaat zelfs een roddel dat Bettina zwanger is..." Mocht hij vader worden over een tijdje, gaat Jim er in ieder geval erg van genieten: "Ik denk dat ik een hele lieve vader word. Maar ook heel vrij, ik denk dat ik mijn kinderen gewoon overal mee naartoe neem."

Jim over vrouwen
Aangezien wij van Ze.nl natuurlijk een vrouwenmagazine zijn, willen we van Jim graag weten hoe hij over ons dames denkt.

Wat begrijp je nou echt niet aan vrouwen?
"Ik snap echt niet dat jullie elke dag make-up op doen, dat doen wij mannen ook niet. Ik doe het natuurlijk wel in het theater of bij fotoshoots, maar dat wil ik er daarna weer zo snel mogelijk afhalen. En ik snap wel dat jullie op hakken willen lopen, maar ik snap niet hóe jullie het doen. Ik vind het heel mooi, maar ik zou gek worden na een avond. Ik denk jullie trouwens ook, haha."

Over make-up gesproken: zie jij je vriendin liever met of zonder make-up?
"Als we een avond weggaan naar bijvoorbeeld een première, dan vind ik het mooi als ze make-up op heeft. Als ze door onze vaste visagiste wordt opgemaakt, vind ik het prachtig hoe ze eruit ziet. Maar als we een dag vrij zijn, dan hoeft ze van mij echt niets, maar gelukkig doet ze dat ook niet."

Wat zou je doen als je voor even een vrouw zou mogen zijn?
"Ik zou wel zwanger willen zijn, dat lijkt me zo mooi. Gewoon het gevoel om leven in je te hebben. En dan verander ik een paar dagen voor de bevalling weer in een man, haha."

Wat is het liefste dat je ooit hebt gedaan voor een meisje?
"Ik doe eigenlijk wel heel veel lieve dingen. Gisteren heb ik bijvoorbeeld nog een leuk jurkje voor Bettina gekocht en op Valentijnsdag had ik de hele tafel vol met waxinelichtjes gezet. En toen ze jarig was, had ik een surpriseparty voor haar georganiseerd. Dat soort dingen... Dat is wel lief toch?"

Wat vind je echt sexy aan een vrouw?
"Als een meisje een mooie hals en schouders heeft, vind ik een strapless shirtje heel sexy. En qua innerlijk: zelfverzekerdheid. Ik hou ook van heel verzorgd; ik ben iemand met een beetje smetvrees, dus een meisje moet goed voor zichzelf zorgen en lekker ruiken."

En waar knap je op af?
"Arrogantie... Daar knap ik heel erg op af."

Jim en zijn favorietjes
Eten
"Een frisse salade met kip, Hollandse pot of lasagne."

Film
"Ik ben niet zo'n filmkijker, meer een seriekijker."

Serie
"Friends, Grey's Anatomy, Lost, Prison Break... Maar 24 is toch echt mijn favoriet!"

Boek
"Komt een vrouw bij de dokter; het enige boek dat ik sinds lange tijd heb gelezen. Ja, ik moest huilen. Ik lag op het strand en de tranen stroomden zo onder mijn zonnebril vandaan. Ik hoop dat de verfilming ook zo mooi wordt."

Land
"Hawaii! Daar ben ik vorig jaar geweest en ik wil heel graag weer terug. Het liefst zou ik willen trouwen op Hawaii. Ik ben sowieso dol op Amerika, diep in mijn hart ben ik gewoon een Amerikaanse jongen."

Voorlopig mag Jim wat ons betreft gewoon in Nederland blijven, want met al zijn talenten (en zijn fijne looks!) is hij nog altijd een aanwinst voor de Nederlandse showbizz!

Nu
Jim

EAN: 8710981050032
Prijs: 12,99

Tekst: (c) Ze.nl / Jet Wieske & Marieke Brouwer