Interview: Daniel Merriweather!

Media door Anneke

Kun je jezelf even introduceren?
"Graag! Ik ben Daniel Merriweather, 27 jaar oud en afkomstig uit Melbourne, Australië. Sinds ik door Mark Ronson, de grote man achter sterren als Amy Winehouse en Adele, ontdekt werd ben ik naar New York verhuisd voor een internationale carrière. Dat gaat echt heel erg goed! Mijn eerste album heet Love & War en ik ben er heel erg trots op."

Vertel eens wat over je tijd in Australië? Hoe kijk je daar op terug?
"Ik kijk daar met een heel goed gevoel op terug. Het was een prachtige plek om op te groeien. Ik woonde met mijn familie in een klein dorp, vlak bij de spoorbaan en op een half uur van het Australische regenwoud. Als kleine jongen was ik daar altijd te vinden. Ik klom in bomen en ontdekte de natuur in al zijn pracht en praal. En betere plek om op te groeien had ik me niet kunnen wensen."

Wanneer is je interesse voor muziek ontstaan?
"Heel erg vroeg eigenlijk. Ik was een jaartje of 10 toen ik voor het eerst een liedje van Elvis Presley hoorde. Dat was Blue Suede Shoes, ik weet het nog goed. Ik had nog nooit van hem gehoord, maar vond zijn stem prachtig. De allereerste cd die ik kreeg was Cooleyhighharmony van Boyz II Men. Dat album heb ik grijs gedraaid en ik kon ieder liedje woord voor woord meezingen."

Had je toen al zoiets van: Dat wil ik later ook gaan doen?
"Zeker wel. Ik droomde stiekem van een muzikale carrière, maar dat kon ik natuurlijk nooit realiseren als ik in mijn dorp bleef wonen. Op school was ik een absolute ramp en het enige waar ik interesse in had, was muziek. Gelukkig had ik ouders die me begrepen en me stimuleerden om mijn droom achterna te gaan."

En dat is gelukt!
"Ik heb uiteindelijk de trein naar Melbourne gepakt om het avontuur aan te gaan. Daar probeerde ik overal optredens te regelen en mezelf aan zoveel mogelijk mensen te laten zien. Uiteindelijk stond ik net op het punt om een platencontract te tekenen met een onafhankelijke platenmaatschappij, toen niemand minder dan Mark Ronson aan de lijn hing. Hij wilde graag met me samenwerken en zo heb ik uiteindelijk op het succesvolle Here Comes The Fuzz uit 2003 meegezongen.

En nu heb je je eigen album Love & War dat net uitgekomen is...
"Ja, en daar ben ik trots op! Het is eigenlijk van alles wat: soul, jazz, pop, blues... Mark heeft me helemaal vrijgelaten om precies de stijl te vinden die bij me past. Ook heb ik alle nummers zelf geschreven. Het zijn allemaal liedjes die over mijn eigen leven gaan. Ik ben er blij mee en kreeg van Mark Ronson zelfs een groot compliment! Inmiddels ben ik ook naar New York verhuisd, omdat ik daar beter een muziekcarrière kan opbouwen."

Op je plaat staat een duet met Adele. Hoe was het om met haar te werken?
"Ik ken haar inmiddels een paar jaar en we zijn goede vrienden geworden. Het is een prachtmeid met een groot hart. Ze is nu een megaster, maar dat zul je nooit aan haar merken. Adele blijft altijd zichzelf en zal nooit naast haar schoenen gaan lopen van verwaandheid. Het duet, genaamd Water In A Flame, is ook een van de mooiste songs van mijn album.

Ga je ook nog eens wat doen met Amy Winehouse?
"Dat zou ik dolgraag willen. Ook haar ken ik al jaren en ze is echt een prachtartiest. Wat een stem en wat een talent! Amy en ik hebben het er al verschillende malen over gehad om samen de studio in te gaan, maar dat is er nog niet van gekomen. Wie weet wat de toekomst nog brengt! Maar nu ga ik eerst genieten van mijn aankomende optredens en hopelijk het succes van mijn eerste album. Ik zie de toekomst alleen maar zonnig tegemoet."

Love & War
Daniel Merriweather
EAN: 0886974731924
Prijs: 12,99