Interview: Tori Amos!

Media door Anneke

Carrière tot nu toe
Voor een interview met Tori Amos neem je de tijd. Heb je die niet, dan heb je een probleem. Tori is namelijk nooit kort van stof. Stel je een vraag, dan laat ze die niet meer los. Laten we dan eerst mar eens terugblikken op haar carrière. Wat voor gevoel heeft ze daarbij? "Het is soms een heftige periode geweest, die mijn leven zeker gevormd heeft. Ik heb zóveel gereisd, zóveel verschillende mensen ontmoet. Dat leidde soms tot zware gesprekken over intense onderwerpen als liefde, vrouwenrechten, maar ook verkrachting, zelfverminking en dood. Ook herinner ik natuurlijk de reizen naar vele landen, de optredens op zóveel verschillende podia en telkens weer voor een ander publiek. Ik had dat allemaal nooit willen missen. Het is echt één grote leerschool geweest. Ik kan nu zeggen dat ik ben wie ik ben, mede dankzij die rijke carrière."

Volgens Tori Amos is haar muziek verstrengeld met haar leven. "Ik kan er heel veel in kwijt wat me in gesprekken met mensen niet goed lukt. Muziek kan ik nooit apart zien van mijn eigen leven. Ik ben altijd bezig met schrijven. Daarom observeer ik ook constant, ook als ik onderweg ben. Als ik eenmaal een aantal ideeën verzameld heb, ga ik achter de piano zitten en transformeer die tot een sonisch palet."

Een gevarieerde nieuwe plaat
De nieuwste -tiende- cd van Tori Amos draagt de opvallende titel Abnormally Attracted To Sin. Wat verleiding, wat zonden - wat dat betreft is de albumtitel wat misleidend. "Het album bespreekt thema's als vrouwenrechten, seks en religie, maar ook de financiële crisis en alles wat daaruit voortvloeit komt aan bod. Oh ja, en de kerk, want ook dat is voor mij een thema waar nooit een einde aan komt. Ik heb helemaal niets met de kerk als instituut en alle negativiteit die daaruit voortgekomen is in de loop der jaren. Als dochter van een predikant weet ik daar alles van, want ik ben ermee opgegroeid. Eigenlijk trek ik veel meer naar de spirituele kant die ik meegekregen heb van mijn moeder. Zij is van Indiaanse afkomst, van de Cherokees, en heeft mij geleerd over volksreligie, mythologieën en culturele tradities. De mensen raken steeds meer vervreemd van hun spirituele en emotionele kant. Erg jammer, want de mythologische wereld heeft zoveel mooie geheimen."

Ondanks haar serieuze kijk op het leven blijft Tori Amos optimistisch. "Ik denk dat er snel verandering zal komen. Dan hoop ik dat die ook positief uit zal pakken voor vrouwen. Zij mogen wat mij betreft de regels bepalen, maar dan wel in overleg met de mannen, want je hebt beide perspectieven nodig. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat alles nog goed gaat komen met deze wereld."

Tori Amos staat op 17 september met haar Sinful Attraction Tour in de Amsterdamse Heineken Music Hall.