Renée Vervoorn - Liefdesles

Media door Marieke_B

Renée Vervoorn, ex-vj bij TMF en nu presentatrice bij SBS en NET5, schreef Liefdesles samen met Hermelijn van der Meijden, die onder andere freelance journalist is. Het boek is, zoals dat heet, losjes gebaseerd op haar eigen ervaringen. Renée is namelijk getrouwd geweest met Francis Z., die later een meesteroplichter bleek; een pathologische leugenaar. Ze dacht dat hij haar prins op het witte paard was, de droom van elke vrouw. Een vlotte en zeer knappe piloot van Martinair en tevens fotomodel. De werkelijkheid was anders: haar huwelijk (eigenlijk haar hele leven) bleek gebaseerd op één grote leugen. Naast de emotionele schade die ze erdoor opliep, verloor Renée ook veel geld, sieraden en erfstukken aan de man. Francis Z. werd uiteindelijk veroordeeld tot twee jaar celstraf. Door het schrijven van dit boek ging ze de confrontatie met haar verleden aan, voor zichzelf en voor haar dochtertje.

Het verhaal
Leslie is succesvol fotomodel bij Elite. Ze reist de hele wereld over voor haar bloeiende carrière en heeft alles goed voor elkaar; ze behoort tot de happy few van Amsterdam. In de liefde vergaat het haar echter minder voortvarend. Natuurlijk zijn er genoeg mannen geïnteresseerd, maar allen kunnen ze haar niet lang genoeg boeien. Bovendien heeft ze net een moeizame relatie met Glenn achter de rug, die haar mishandelde en nog lange tijd lastigviel.

Tijdens een avondje stappen ontmoet ze de charmante Laurens. Hij ziet er goed uit, heeft een vlotte babbel en is lief voor haar. Hij doet er alles aan om Leslies hart te veroveren. Na een tijdje kan ze er niet meer omheen: ze valt als een blok voor hem. Vanaf dat moment gaat alles heel snel: samenwonen, trouwen... en uiteindelijk zelfs een zwangerschap.

In de aanloop naar haar trouwdag, begint Leslie toch lichte twijfels te krijgen. Steeds lijken er kleine details niet te kloppen en sommige situaties zijn wel heel toevallig. Met verklaringen die Leslie heel logisch in de oren klinken, wuift Laurens echter grotendeels haar twijfels weg. Zelfs op de dag zelf schiet nog even door haar hoofd of ze hier wel goed aan doet, maar ze roept zichzelf snel tot de orde. Ze heeft het allemaal immers goed voor elkaar.

Toch niet, zo blijkt later. Leslie raakt zwanger van een tweeling en vanaf dat moment gaat het echt de verkeerde kant op. Laurens verandert van charmant en attent naar nors, kil, grof en ongeïnteresseerd. Langzaam begint het Leslie dan toch te dagen en vallen veel puzzelstukjes op zijn plaats: ze is verstrikt geraakt in een groot web van leugens. Met behulp van vrienden en familie ontrafelt ze haar hele leven en komt ze tot de meest schokkende ontdekkingen. Uiteindelijk resulteert het in een pijnlijke scheiding en moet Leslie uit een diep dal zien te klimmen.

En?
Liefdesles is in één woord prachtig! Vanaf de allereerste bladzijde word je gegrepen door de vlotte makkelijke schrijfstijl en voert het verhaal je mee door het luxe leventje dat Leslie leidt, later samen met Laurens waar ze smoorverliefd op wordt.

Hoewel je van tevoren misschien denkt: trapte ze daar nou echt zo makkelijk in?, zul je gaandeweg het boek meer begrip voor Leslie (en dus ook Renée) kunnen opbrengen. Overal lijkt een verklaring voor te zijn en Laurens doet zich voor als een fantastische man. Een droom te mooi om waar te zijn. Letterlijk. Achteraf is het gewoon niet te bevatten hoe makkelijk deze man heeft kunnen liegen en hoe simpel het voor hem was om daarmee Leslie en haar hele familie om zijn vinger te winden.

Bizar is het ook om te lezen hoe zijn hele familie gewoon met hem mee loog. Je kunt je niet voorstellen hoe Leslie/Renée dit allemaal moet hebben ervaren. De schrijfsters doen een goede poging door Leslies gedachten steeds cursief af te drukken, waardoor je ook makkelijker ziet hoe tegenstrijdig haar emoties gedurende deze periode waren. Aan de ene kant haar ongelofelijk grote affectie voor deze man, anderzijds het wantrouwen dat er soms (en steeds vaker) doorheen sloop.

Liefdesles is een erg mooi boek geworden. Naast dat het Renée hielp haar verleden te verwerken, zal het ook veel troost bieden aan lezeressen die met bedrog hebben moeten kampen en begrip kweken bij mensen die er verder vanaf staan. Aanrader!

Liefdesles
Renée Vervoorn & Hermelijn van der Meijden

ISBN: 9049998798
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Truth & Dare