Interview: Kim Hoorweg!

Media door Anneke

Echt talent ontstaat niet in commerciële talentenjachten of via grootscheepse reclamecampagnes. Kim Hoorweg veroverde op haar veertiende jonge en oude luisteraars met Kim Is Back, een album met Ella Fitzgerald-covers. Op My Recipe For A Happy Life is de meisjesachtige jazz-ster uitgegroeid tot een volwassen zangeres die haar eigen songs schrijft. Kun je als 16-jarige al een gedegen repertoire opbouwen? Zeker, en vooral als je grootheden als Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer kunt strikken voor de begeleiding.

Kim Hoorweg draait alweer twee jaar mee in de muziek. Na Kim Is Back is ze terug met haar nieuwe album en ze is er trots op. "Toen ik twee jaar geleden op mijn veertiende plots een platencontract kreeg, kwam ik in een roes terecht. Ik mocht een album maken en overal optreden. Het werd ook een heftige periode. Ik werd in één klap volwassen en deed dingen die echt ongewoon waren voor mijn leeftijd. Wie staat er nu op haar 14e op North Sea Jazz en met Trijntje Oosterhuis op het podium van de Heineken Music Hall?! Er gebeurde zoveel met me, dat ik genoeg inspiratie vond voor het schrijven van liedjes."

Muziekliefhebster in hart en nieren
Veel van die liedjes kwamen terecht op Kims tweede album My Recipe For A Happy Life. "Behalve met het artiestenleven maakte ik ook kennis met de liefde. Mijn vriendje Nick zit bij mij in de klas. Ja, hij is net zo'n grote muziekliefhebber als ik." De teksten op haar album gaan over dingen waar Kim zelf mee te maken kreeg. "Ik wilde vroeger dolgraag klinken als een donkere soulzangeres als Ella Fitzgerald, maar dat zou nooit lukken vanwege mijn lichte, 'cleane' stem. Dat was iets waar ik best wel mee bezig was en waar ik over geschreven heb. Verder zing ik over mijn ex en andere dingen waar ik in mijn leven mee te maken kreeg," vertelt de studente aan de HAVO voor Muziek en Dans in Rotterdam. Muziek is haar met de paplepel ingegoten. "Mijn vader is pianist en arrangeur en mijn moeder is muziektherapeute. Mijn broertje Thomas (13) volgt dezelfde opleiding als ik. Het lag dan ook bijna voor de hand dat ik voor de muziek zou kiezen. Ik geniet erg van muziek en vooral van jazz. Daar luisterde ik als klein kind al naar en was daar erg van onder de indruk. Het was echt muziek die wat met je dééd."

Groot voorbeeld
Kim mag nu al terugkijken op een bijzondere carrière met veel hoogtepunten. Eentje daarvan is de ontmoeting met Trijntje Oosterhuis met wie ze een liedje op haar eerste album opnam en met wie ze ook het podium deelde. "Ze is een groot voorbeeld voor me en ik wil ook zoveel mogelijk van haar leren. Ik zie Trijntje als mijn 'muzikale godmother', het is iemand die ver gekomen is met haar muziek. Ook voor mij staat muziek op de eerste plaats, maar dan vooral het gevoel dat je erbij krijgt. Ik denk nooit aan het beroemd worden of het vele geld dat je met muziek kunt verdienen. Ook heb ik helemaal niks met talentenjachten als Idols of X-Factor. Daar hoor je bijna altijd dezelfde stijlen en dezelfde stemmen. Muziek is iets dat moet groeien. Ik weet alleen dat ik hier dolgraag mee door wil gaan," zegt Kim, die naast zingen ook workshops geeft. "Ik krijg meisjes van 12 en vrouwen van 50 die mijn workshops volgen. Daar ben ik heel erg blij mee. Ik vind het fijn dat ik met mijn muziek zowel een jong publiek als een oudere generatie aanspreek."

My Recipe For a Happy Life
Kim

EAN: 0602527037776
Prijs: 16,99