Interview: Karl Urban!

Media door Anneke

Karl Urban kennen we vooral van zijn rol als stoere ridder Eomer uit The Lord Of The Rings en bad guy Kirill uit The Bourne Supremacy. Nu speelt hij Dr. Leonard 'Bones' McCoy in de nieuwste Star Trek-film. In het Amsterdamse Amstel Hotel staat hij de pers te woord over zijn rol. Karl is zichtbaar blij om weer eens in onze hoofdstad te vertoeven. "Geloof het of niet, maar Amsterdam is één van mijn favoriete bestemmingen. Nu ik hier toch ben wil ik graag een extra dag blijven om het Van Gogh-museum te bekijken. Van Gogh is zo'n geweldige schilder, zijn stijl spreekt me echt heel erg aan," aldus kunstliefhebber Urban, wiens wieg ooit in Nieuw-Zeeland stond.

Stiekem een grote Star Trek-fan
Als acteur maakte hij deel uit van Peter Jackson's Lord Of The Rings en daar is hij trots op. Hij was ook erg blij toen hij benaderd werd door J.J. Adams voor een rol in de nieuwe Star Trek. "Ik ben al jarenlang een grote Star Trek-fan. Toen ik auditie deed voor de rol was ik erg nerveus. Dat was omdat ik zo graag in die film wilde spelen. Tijdens onze ontmoeting sprak J.J. bijna alleen over de film zelf en hoe cool die zou worden. Ik dacht dan ook: "Die rol krijg ik nooit," terwijl ik binnen een uur na de auditie al te horen kreeg dat ik er écht in zat! Daar heb ik toen meteen een toost op uitgebracht! Later heeft J.J. trouwens wel laten weten dat ik echt geknipt was voor het Bones-personage omdat ik zoveel op hem leek. Een mooier compliment kun je niet krijgen, denk ik!"

Prettige samenwerking
Karl heeft met heel veel plezier samengewerkt met J.J. Adams. "Hij staat altijd open voor suggesties en ideeën van de acteurs zelf. Dat vind ik erg belangrijk. Ik heb er echt bewondering voor hoe hij Star Trek, middels deze film, weer tot leven brengt. Het is niet zomaar een verlenging van de serie geworden, maar voegt qua originaliteit ook echt iets toe." Wat is het dat het personage van Bones zo vergelijkbaar maakt met de acteur Karl Urban? "De humor misschien? Dat was in ieder geval de opmerking van mijn vrouw. Zelf zie ik die overeenkomst niet zo, maar het is natuurlijk moeilijk om hier objectief over te zijn."

De acteur heeft ook nog bijzondere herinneringen aan de kleding die hij droeg tijdens de opnamen van Star Trek. "Toen ik voor het eerst het bekende blauwe Bones-shirt aan had, voelde ik me erg vreemd. Toen realiseerde ik dat fanatieke Star Trek-fans naar beurzen gaan waar ze zich in dit soort Star Trek-kleding steken. Ik ben net zo'n fan, alleen heb ik het geluk dat ik me zo mag verkleden en er nog voor betaald word ook!"

Star Trek is vanaf 7 mei te zien in de Nederlandse bioscopen.