Tania Heimans - De huurmoeder

Media door Marieke_B

Het verhaal
Lisa Kavel is illegaal in Nederland en woont met haar zoon Marlon op een begraafplaats. De oude beheerder, meneer Peters, biedt hen onderdak in de voormalige aula. Lisa en Marlon wonen daar echter alleen in de weekenden, want doordeweeks verhuurt Lisa zichzelf aan gezinnen die geen moeder meer hebben door overlijden of een scheiding. Ze trekken dan bij het gezin in, waar Lisa de orde en regelmaat probeert te herstellen.

Als Lisa en Marlon bij het gezin van Fred intrekken, krijgen ze te maken met zijn dochter Lot, een opstandige puber. Lisa merkt al snel dat het meisje echt een moeder nodig heeft en ontfermt zich over haar. Langzaamaan, naarmate Lisa meer bij het gezin betrokken raakt en je de personages beter leert kennen, blijkt dat niets is wat het lijkt. Lisa verhuurt zich niet alleen om de kost te verdienen, maar heeft diepere motieven. Zij en haar zoon Marlon bevinden zich in een wereld waar de scheidingslijn tussen goed en kwaad heel dun is en wraak het uiteindelijke doel.

En?
Bij het horen van de titel De huurmoeder vraag je je hoogstwaarschijnlijk af wat je je daarbij moet voorstellen. Een chicklit misschien? Zodra je begint met lezen weet je echter al dat dit alles behalve een liefdesverhaal met happy end is. De verhouding tussen moeder Lisa en zoon Marlon is niet helemaal zoals ie in een normaal gezin zou moeten zijn, Marlon heeft geen gewoon leven en leuke vriendjes zoals een jongetje van zijn leeftijd zou moeten hebben. En het beroep van Lisa, 'huurmoeder', daar zet je toch ook je vraagtekens bij.

Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld. Zowel Lisa, Marlon als meneer Peters komen aan het woord. Dit leest prettig en zorgt voor een welkome afwisseling in het toch wat verwarrende verhaal. Hoe verder het boek vordert, hoe meer vragen je krijgt. Wie is de bad guy in deze hele situatie, en tot hoe ver strekt die duistere wereld zich uit waarin Lisa en Marlon zich begeven?

Langzaam maar zeker wordt het plot uit de doeken gedaan en kun je niets anders dan bijna met open mond verder lezen. Het gaat een richting op die je absoluut niet verwacht en tot aan de laatste bladzijden blijf je je afvragen of Lisa nou aan de goede of slechte kant staat. Aanrader!

De huurmoeder
Tania Heimans

ISBN: 9047200446
Prijs: 18,95
Uitgeverij: Artemis & co